Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Met eigen voerfabriekje scherp voeren

Luc Rotink verbetert het resultaat en drukt de voerkosten door zelf te malen en mengen.

Foto

 • Samen met zijn ouders Henk en Riet heeft Luc 500 zeugen en 4.200 vleesvarkensplaatsen in Groenlo (Gld.). Foto's: Ronald Hissink, tekst: Guus ten Hove.

 • Twee jaar geleden bouwde de familie een nieuwe vleesvarkensstal. Hiermee werd het aantal vleesvarkensplaatsen uitgebreid van 1.300 naar 4.200. Onderdeel van de nieuwbouw was de aanleg van een eigen ‘voerfabriekje’ om zelf losse grondstoffen te kunnen verwerken.

 • De ruimte met de mengers, hamermolen en technische installatie. Opvallend is dat ook alle silo’s inpandig staan. Dat was nodig voor goedkeurig van de vergunning door de welstandscommissie. Het plaatsen van silo’s onder het dak heeft ook andere voordelen. Zo krijgt de zon geen vat op de silo-inhoud waardoor er nauwelijks schimmelvorming optreed.

 • Vorig jaar is Rotink gestart met het voeren van CCM. Die stap is gemaakt om de resultaten bij de vleesvarkens te verbeteren. De dieren groeiden namelijk niet goed tussen de 50 en de 80 kg. Omdat Rotink beren mest ( Topigs-20 x Top Pie) wil hij een smakelijk en luxe rantsoen voorzetten. Op dat punt voldoet CCM erg goed. Momenteel gaat er 27 procent van het goudgele goedje in het rantsoen.

 • Achter roldeuren heeft Rotink twee kegelmengers staan. Luc kan op deze plek tevens gedroogde mais aan het rantsoen toevoegen. Het aandeel gedroogde mais is 13 procent, verder gaat er 10 procent gerst naar de vleesvarkens en 27 procent CCM. De andere helft van het voer komt rechtstreeks van de voerleverancier.

 • Rotink gebruik de CCM overigens niet alleen voor de vleesvarkens. Ook de gespeende biggen krijgen het direct bij opleg voorgeschoteld. Verder voert Rotink ook de zeugen in de kraamstal af en toe CCM om de dieren aan het vreten te houden.

 • Bijzonder is dat Rotink zelf een installatie heeft om mais mee te drogen. Deze installatie gebruikt hij niet altijd maar alleen als dat kostprijstechnisch uitkan. In een situatie met goedkoop graan en duur aardgas, stopt Rotink met het voeren van gedroogde mais en schakelt hij over op een hoger aandeel graan (tarwe) in het rantsoen.

 • Door zelf grondstoffen aan te kopen en te verwerken weet Rotink de voerkosten met circa 10 cent per kilo groei te drukken. In de afgelopen 6 maanden lagen de voerkosten met €0,64 erg laag, zeker gelet op het feit dat Rotink een lux rantsoen maakt. Het landelijk gemiddelde bedroeg in deze periode €0,75. Tegenover dit voordeel staat natuurlijk wel een investering in een eigen maalderij en extra arbeidskosten. Volgens Rotink is €0,10 voldoende om deze kosten te kunnen compenseren.

 • De resultaten in de stal zijn uitmuntend. De vleesvarkens groeien 815 gram per dag bij een EW-conversie van 2,76. De dieren zien er gezond en uniform uit.

 • In het midden van de centrale gang heeft Rotink een weegschaal gemonteerd. Omdat het afleveren van de beren erg nauwkeurig komt, wegen Rotink en zijn medewerkers regelmatig dieren om geen gewichtskorting te krijgen. Ook bij opleg gaan de dieren op de weegschaal.

 • Om de tien dagen laadt Reuling Intervar vleesvarkens op. Dankzij de overdekte laadruimte zitten de varkens snel op de vrachtwagen. Ook hier zorgen de uniforme dieren voor een mooi plaatje.

 • Het resultaat van alle inspanningen mag er zijn. De vleesvarkens scoren 1,018 indexpunten. Rotink zet de vleesvarkens af naar het Duitse Westfleisch, dat ook nog eens €0,02 per kilo extra betaalt vanwege het Tesco-concept. Technisch goede resultaten zorgen zo voor een bovengemiddeld resultaat.

Eén reactie

 • Snel

  € 0,10 verschil in voerkosten,ligt eraan hoe je de ccm inrekend dat verklaard soms een groot verschil in voerkosten

Of registreer je om te kunnen reageren.