Varkenshouderij

Foto & video 5402 x bekeken

Luchtwasser als warmtewisselaar

Nieuw concept moet stookkosten bij zeugen met 80 procent reduceren.

Maatschap Clephas-Jacobs bouwt in Veulen (L.) een nieuwe stal voor 640 zeugen in kraam-opfokhokken. Eerder al maakte Boerderij een reportage op het bedrijf. Klik hier om die te bekijken. nu is de stal bijna klaar. Hier het tweede en laatste deel over deze innovatieve stal.

Foto

 • Maatschap Clephas-Jacobs bouwt in Veulen (L.) een nieuwe stal voor 640 zeugen in kraam-opfokhokken. Eerder al maakte Boerderij een reportage op het bedrijf, nu is de stal bijna klaar. Hier het tweede en laatste deel over deze innovatieve stal.

 • De belangrijkste noviteit op het bedrijf van Clephas-Jacobs is achterin de stal te vinden. Hier staat de inpandige luchtwasser.

 • Zoals in iedere stal stuwt een aantal drukventilatoren de warme stallucht vanuit het luchtkanaal richting de drukkamer.

 • Ook het horizontale waspakket van de chemische wasser lijkt van een afstand niets bijzonders. Toch is het dat wel.

 • De wasser van Maatschap Clephas-Jacobs is namelijk nieuw. In tegenstelling tot de bestaande systemen haalt dit nieuwe waspakket de warmte uit de afgewerkte stallucht. Het systeem is een noviteit van Inno+, dat bedrijf noemt het Triple E. Dit is de eerste installatie die in bedrijf gesteld wordt.

 • De werking van de luchtwasser is identiek aan een normale chemische wasser. Sproeiers boven het waspakket vernevelen aangezuurd waswater dat de ammoniak bindt. In dit geval bestaat het waspakket echter uit een enorme hoeveelheid dunne slangetjes.

 • Hierdoor ontstaat een soort omgekeerd radiateureffect. Oftewel een warmtewisselaar. De uitgaande stallucht geeft zijn warmte af aan de vloeistof in de dunne slangetjes. Warmtewisselaars, zij het zonder vloeistof, worden in de pluimveehouderij al veelvuldig toegepast.

 • Het grote aantal slangetjes heeft samen een enorm contactoppervlak. Door de warmte te transporteren naar een plek waar deze nuttig is, gaat er minder energie verloren.

 • Het systeem van Inno+ benut de teruggewonnen warmte uit de wasser onder andere voor het opwarmen van de binnenkomende lucht. De luchtinlaten van de stal zijn daarom deels voorzien van soortgelijke warmtewisselaar.

 • Via een gesloten circuit zijn alle warmtewisselaars met elkaar verbonden. Door vloeistof constant rond te pompen wordt de binnenkomende lucht opgewarmd tot minimaal acht graden bij winterse buitentemperaturen. Dat geeft een forse besparing op de stookkosten. Volgens Inno+ moet het systeem 80 procent besparing geven.

 • In de winter is er uiteraard een minimaal ventilatievolume. De wisselaars hebben dan voldoende doorlaatcapaciteit om de inkomende lucht op te warmen. In de zomer is opwarming van de lucht niet nodig, de lucht komt dan via deze bypass binnen.

 • Zodra er meer dan 45 procent ventilatie is, stuurt de klimaatcomputer extra luchtinlaten open. Dat gaat automatisch.

 • In de technische ruimte van de luchtwasser staat daarnaast nog een warmtepomp. Deze benut eveneens warmte uit de vloeistof, in dit geval voor het opwarmen van biggenruimtes.

 • Tot zover de luchtwasser. Zoals in deel 1 van de reportage reeds vermeld is ook de keuze voor kraam-opfokhokken bijzonder. Inmiddels is de stalinrichting geïnstalleerd.

 • De boxen zijn zowel enkel- als dubbelzijdig op te klappen. Hokafscheiding wordt nog geplaatst.

 • Via sleuven in de dichte vloer komt de lucht vanuit het luchtkanaal, door het kopschot van de box, de afdeling binnen.

 • Het kopschot is te verstellen.

 • Wanneer er enkel biggen in het hok aanwezig zijn, dan komt alle lucht boven uit het kopschot. Dat zorgt dan voor een optimaal klimaat.

 • De boxen zijn dan opgeklapt. De Amerikaanse valbeugels worden nog gemonteerd.

 • Ligt de zeug in de box, dan komt de lucht juist onder de bak binnen. Volgens het frisse-neuzen-principe.

 • Het was u waarschijnlijk ook al opgevallen; de zwart ogende boxdelen zijn uit onbehandeld ijzer. Een bewuste, maar opvallende keuze van de maatschap. Galvaniseren zou op de gehele inrichting 8.000 euro meerprijs geven, terwijl de levensduur van deze onderdelen naar ervaring van de maatschap niet noemenswaardig toeneemt.
  Op 17 augustus is er een open dag. Bekijk de bijgevoegde uitnodiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.