Varkenshouderij

Foto & video 6606 x bekeken 1 reactie

Kraam-opfok met visie

Openheid, plezierig werken en maximale inzet van eigen arbeid op gezinsbedrijf.

Foto

 • Arno (42) en Sandra (40) van den Corput bouwen in Raamsdonk een nieuwe stal voor 435 zeugen. De oude stal met 340 plaatsen staat op een tweede locatie en wordt gesloopt. Deze tweede locatie vervalt daarmee. Op de thuislocatie van het gezin zijn nu al 3.200 vleesvarkens en 500 biggenplaatsen, straks komen de zeugen daar dus bij.
  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen. Bovenstaande foto: Van den Corput

 • De nieuwe stal bestaat aan de rechterzijde uit twee identieke kraam-opfokafdelingen met beide 99 boxen c.q. hokken. De dekstal en het dragende zeugen gedeelte bevinden zich aan de linkerzijde.

 • Het eerste wat opvalt aan de stal zijn de vele ramen. Zowel in de tussenmuren als in de voorgevel.

 • Van den Corput: “De vele ramen geeft de stal een vriendelijke uitstraling en zorgt voor openheid. We hebben niets te verbergen, iedereen mag zien dat wij hier op een humane wijze met onze dieren omgaan.”

 • Zelfs de deuren zijn voorzien van glas.

 • De raampartijen zijn niet alleen prettig voor buitenstaanders. Samen met de lichtstraat maakt het plezierig werken voor de ondernemers, zonder een opgesloten gevoel te hebben.

 • Na bezoek aan diverse stallen kozen Arno en Sandra voor kraam-opfokhokken in combinatie met groepshuisvesting en vloervoedering van de dragende zeugen.

 • De scharnierende delen vragen een aangepaste en zwaardere constructie van de box dan gangbaar. Van de Corput wijst op het sterke scharnierpunt met vastzetmogelijkheid in opgeklapte stand.

 • De verzwaarde constructie is deels te vinden onder de boxvloer. Het kopschot heeft bij een opgeklapte box immers te maken met meer krachten dan een vastgeschroefde box. Van den Corput koos bewust niet voor een bewegende vloer.

 • Op de vloer valt de box aan de achterzijde aan weerszijden in twee vanghaakjes.

 • De contactdozen hangen aan een buis in plaats van een kabel. Vanwege de lichtstraat was er geen vast punt om een kabel aan te monteren. Samen met de voerinstallatie vormt het nu een sterk raamwerk.

 • Dankzij een dubbele waterleiding kan van den Corput straks centraal per rij de bakken vol water zetten.

 • Per boxrij zijn drie rvs-mestkokers ingebouwd.

 • Wat betreft het klimaat worden nog enkele detailwijzigingen doorgevoerd. Alle lucht komt via de kanalen naar boven. Zowel voor als achter iedere boxrij is een gangpad, voor een goede luchtverdeling. Onder in het kopschot komen nog af te sluiten openingen. Hierdoor stroomt de lucht wanneer de zeug in de box ligt.

 • De lucht komt via bakken aan de buitenzijde van de stal binnen en stroomt door het kanaal onder de dichte vloer naar de centrale gang. Een deel van de lucht stijgt via de geperforeerde vloer in de centrale gang op.

 • Via ventielen komt deze lucht in de dekstal en de stal voor dragende zeugen.

 • Nieuw aangevoerde gelten komen via één quarantaine-afdeling op het bedrijf. In de naastgelegen afdeling worden de fokgelten aangedekt. Na een periode van tenminste 10 weken op het bedrijf aanwezig te zijn, worden de gedekte gelten uiteindelijk met de andere zeugen in de afdeling met vloervoedering samengevoegd.

 • De dekstal. Hoogrendementsverlichting zorgt in de gehele stal voor een zee aan licht.

 • In de dekstal zijn zeven berenhokken, waarvan er drie gebruikt worden. De overige hokken wil Van den Corput gebruiken voor het separeren van zeugen die sociaal gezien niet in de groep passen.

 • De dragende zeugen zijn in groepen van zes gehuisvest in deze groepshokken.

 • Arno: “Voor een leek is er weinig verschil tussen boxen met uitloop en boxen zonder uitloop. Dit oogt en is duidelijk anders, waardoor wij verwachten dat het voor de toekomst beter is.”

 • De luchtwasser staat aan de zijkant van de stal. Het centrale kanaal is ruim bemeten en loopt van eindgevel tot eindgevel. “Bij een eventuele uitbreiding staat de wasser nooit in de weg”, geeft Arno aan.

 • Nogmaals de opklapbare boxen. Arno en Sandra kiezen bewust voor dit systeem en deze bedrijfsomvang, om alle arbeid zelf rond te kunnen zetten. Lees hier meer over in Boerderij van 28 augustus. Zaterdag 25 augustus is er van 13.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Lageweg 10 in Raamsdonk.

Eén reactie

 • politiek

  Gefeliciteerd en succes toegewenst. Een prachtig resultaat voor een gezinsbedrijf. Vergeet daarom ook niet de prachtige kinderen van foto 1. De rest is mooi en prachtig maar in weze maar bijzaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.