Varkenshouderij

Foto & video 6 reacties

Rus start met 650 zeugen gesloten

Ver weg van Moskou, in de Oeral, start Vyacheslav Nemirov vanuit het niets een gesloten bedrijf met 650 zeugen.

Foto

 • De jonge ondernemer Vyacheslav Nemirov (34) kocht een voormalig staatsbedrijf in Snejnaya Polyana, regio Kurgan, in de Oeral (Ru.). Bij het bedrijf hoort 10.000 hectare grond, hierop wordt graan verbouwd. Nemirov gaat varkens houden uit oogpunt van risicospreiding en om het eigen graan beter te verwaarden. Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren.

 • Op de voorgrond de vleesvarkensstal. De zeugenstal staat achter de vleesvarkenstal.

 • Samen met zijn vader heeft Nemirov ook een akkerbouwbedrijf met 2.000 hectare graan, 1.150 hectare consumptieaardappelen en 450 hectare groenten (kool, wortels, rode bieten en uien). De gewassen staan er puik bij.

 • In de Oeral is het kurkdroog begin juni. Droog is het overigens bijna elk seizoen in dit deel van Rusland, tegen de grens met Kazachstan.

 • De Nemirovs laten niets aan toeval over. De aardappelen en groenten worden elk seizoen beregend.

 • Terug in de stal. Nemirov kocht 650 SPF Hypor-zeugen. Afgelopen april zijn de eerste biggen geboren. Een indruk van de technische resultaten: 12 gespeende biggen per zeug, uitval in kraamtijd 5,3 procent en percentage drachtige zeugen na eerste inseminatie is 88.

 • De Pigtek stalinrichtig is geleverd door dealer Ronar Russ. Het kernvoeder levert Provimi,dit komt net als de stalinrichting, uit Nederland.

 • Op de loonlijst van het varkensbedrijf staan 12 mensen. Acht daarvan zijn direct bezig met de verzorging van de dieren. De overige mensen werken in de kantine, rijden tractor, doen administratie of onderhoudswerk. In de stal wordt gewerkt volgens Hypor-richtlijen. het personeel kreeg een maand lang training door iemand van het fokbedrijf dat de F1-zeugen levert.

 • In de dekstal wordt het bewijs geleverd dat men de Hypor-protocollen naleeft. Met een stift is op de rug van de zeugen telkens aangegeven als de berigheidscontrole heeft plaatsgevonden en de inseminatie. De zeugen worden tweemaal geïnsemineerd.

 • Er wordt gewerkt met bedrijfs-KI. Reden is het ontbreken van een spf-KI-station in de buurt. Op het bedrijf liggen 9 Duroc beren en 1 Body. De Body is een synthesche lijn, een vleesrijke beer van Hypor.

 • De drachtige zeugen liggen in voerligboxen. Uitgezonderd de afdeling voor opfokzeugen, liggen overal kunststof roosters. Nemirov vindt kunststof hygiënisch en makkelijk te reinigen, vandaar deze keuze.

 • De pasgeboren biggen krijgen heel veel zorg. In de kraamstal werken mensen met een veterinaire achtergrond. De uitval tot spenen is onwaarschijnlijk laag: 5,3 procent. Op werpdagen zijn er de klok rond mensen in de kraamstal.

 • Er is gekozen voor een inlaatventielen, maar een indirecte variant. De lucht wordt eerst verwarmd, of gekoeld in de centrale gang voor deze in de afdelingen stroomt. Via de centrale gang gaat de lucht, afhankelijk van de buitentemperatuur, via het plafond naar de varkens, of via het plafond én ventielen in de wand tussen de centrale gang en de afdeling. Virusfilters voor inkomende lucht ontbreken.

 • De gespeende biggen zien er goed uit. Doordat de technische resultaten beter zijn dan verwacht, is de stalbezetting aan de hoge kant. Er wordt op 23 dagen gespeend.

 • De eerste afdelingen biggen staan op het punt om naar de vleesvarkensstal te verhuizen.

 • De vleesvarkenstal is bijna klaar. Ook hier is gekozen voor plafondventilatie in combinatie met inlaatventielen in de buitenwand. De eerste varkens zijn in augustus slachtrijp. De prijs is hoog in Rusland: €2,00 per kilo levend-gewicht.

 • Al het transport heeft plaats via een een hygiënesluis. Vanaf augustus gaat Nemirov zelf voer malen en mengen. De installatie kan 5 ton per uur maken. Hij wil op termijn meer varkens gaan houden.

 • Met een busje wordt een deel van het personeel van en naar het varkensbedrijf gereden. Meer achtergronden en (financiële) cijfers over dit bedrijf in het vakdeel Varkens van Boerderij nummer 42 van dinsdag 17 juli.

Laatste reacties

 • joannes

  Die heeft de ruimte en.... de toekomst!

 • brabantsduitserke

  dor kunde nog wa gas geven

 • W Geverink

  Het is een echte eyeopener dat de Russen niet alleen prima varkens kunnen houden maar het ook meteen snappen om belangrijke zaken om het varkenshouden heen als sperma vangen en voer maken naar zich toe trekken.

 • W Geverink

  Maar zoals we weten barst Rusland net als Canada van olie en gas en zoals de sterke Canadese Dollar hier roet in het eten gooide verwacht ik dat dat in Rusland op termijn ook kan gebeuren. Zolang ze niet produceren om te exporteren zitten ze voorlopig goed.

 • joannes

  W. Grevink, Met de consumtie die ze nu hebben zal het nog wel even duren voordat ze dat plafond bereiken. Trouwens ik denk dat wanneer ze gaan exporteren het eerst naar China kijken ivm de afstand en de groei aldaar.

 • Flyinghollander

  Wij doen het hier ook zo. 9.000 zeugen met EU getallen. Eigen voerfabriek,slachterijen, winkels,restaurant, de hele keten in eigen hand.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.