Varkenshouderij

Foto & video 4730 x bekeken

Meerweeks management loopt op rolletjes

Ruim een jaar geleden opende familie Hendrikx een nieuwe zeugenstal voor 500 zeugen. Ook startte ze met vierweeks management. Inmiddels zijn enkele zaken aangepast.

Foto

 • Evert (44), Carolien (44) en Thijs (17) Hendrikx runnen een bedrijf met 500 zeugen en op drie locaties 2.500 vleesvarkens in het Limburgse Lottum. Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Martin ten Hooven

 • In het landbouwontwikkelingsgebied van gemeente Horst aan de Maas bouwde familie Hendrikx een nieuwe stal. Tegelijkertijd schakelden de varkenshouders over op vierweeks management.

 • Hendrikx is een van de deelnemers in de Varketing Group. Deze groep wil door samenwerking het rendement verhogen en zet varkensvlees in de markt met een hoog aandeel omega 3-vetzuren.

 • In de nieuwe stal is een afdeling ingericht om opfokzeugen te laten wennen aan een voerstation. Rechts de voerligboxen met uitloop en daarachter de bolle vloer als ligruimte. Links is het aanleervoerstation in zicht zoals het was ingericht.

 • Na de eerste ervaringen bleek de aanleerruimte niet te bevallen. De opfokzeugen kwamen niet uit de boxen. De bolle vloer en de schotjes zijn verwijderd en het voerstation is anders opgesteld. Nu werkt de ruimte goed.

 • De stal heeft een grote kraamafdeling met 96 kraamhokken. Een keer per vier weken werpt dit aantal zeugen. De grote zorg na het in gebruik nemen van de stal was om per vier weken ongeveer 104 dekkingen te realiseren. In de loop van het jaar en door ervaring halen de ondernemers dit nu constant.

 • Boven in de nok van de kraamstal zit een lichtstraat die afhankelijk van de instraling van de zon meer of minder open staat. Achteraf geeft Hendrikx aan dat een hij een bredere had moeten plaatsen. Veel daglicht in de stal geeft veel werkplezier.

 • De stal heeft twee afdelingen voor gespeende biggen met elk 1.248 plaatsen. Een deel van de biggen mest Hendrikx zelf af. Elke vier weken levert hij 1.200 biggen af. Het schoonmaakwerk van de kraamstal en de afdelingen voor gespeende biggen is uitbesteed. Dit schoonspuiten kost eens per vier weken 18 uur.

 • In de hokken voor de gespeende biggen kunnen 24 dieren. Het hok is voorzien van volkern kunststof rooster. In het midden van het hok is een dichter gedeelte van de roosters. Dit is bedoeld om de biggen op te laten liggen. Dat gebeurt niet. Biggen gaan altijd eerst tegen de hokafscheiding liggen en vervolgens tegen elkaar.

 • In twee dagen tijd werpen alle zeugen voor het weekeinde. De zaterdag en maandag zijn dan om behandelingen bij de biggen uit te voeren. Op elke zeugenkaart staat het aantal spenen van de zeug evenals een beoordeling van de toom uit de vorige worp. Hierdoor is snel te zien hoeveel biggen er bij de zeug kunnen liggen.

 • De guste en pasgedekte zeugen hebben voerligboxen met uitloop. Zeven weken na de dekking gaan de zeugen naar de groepshuisvesting met voerstations. Er zijn 226 voerligboxen met uitloop. Aan deze huisvesting is niets veranderd.

 • Er zijn twee groepen voor elk 100 dragende zeugen met voerstations. Hier en daar is de vloer wat aangepast. De hoeveelheid daglicht had hier achteraf volgens Hendrikx wel meer mogen zijn. De varkenshouders hebben het werken met de stal en het meerweeks management nu onder de knie. Het loopt op rolletjes. Ze spenen nu ongeveer 12,7 biggen per zeug per worp.

Of registreer je om te kunnen reageren.