Varkenshouderij

Foto & video 7 reacties

VIC Sterksel bouwt Starplus-stal (4)

In plaats van een luchtwasser maken mestbanden de welzijnsvriendelijke Starplus-stal emissiearm.

Foto

 • Varkens Innovatie Centrum (VIC) heeft eerder deze maand in Sterksel (N.-Br.) de zogenoemde Starplus-driesterrenstal in gebruik genomen.

 • De stal bestaat uit een centraal binnengedeelte met aan weerszijden een uitloop. Door toepassen van natuurlijke ventilatie zijn geen ventilatoren of luchtkanaal nodig. Omdat er geen tussenwanden zijn oogt de stal ruim. Ook de lichtinval draagt hieraan bij.

 • Daan Somers, manager VIC Sterksel: “Een speerpunt is dat de varkens beschikking hebben over een buitenuitloop. Hiermee creëren we gescheiden leefgebieden, zoals varkens dat in de natuur gewend zijn.”

 • De buitenuitlopen bevinden zich aan weerszijden van de stal. Varkens kunnen te allen tijde naar buiten. Om het binnenklimaat niet te verstoren sluiten rubberen flappen de doorgang af.

 • Aan de andere zijde van de stal sluiten afgeveerde deurtjes de doorgang af.

 • Varkens kunnen deze deur van binnenuit eenvoudig open duwen. Om terug te keren in de stal gebruiken de varkens deze klink. De praktijk leert dat de dieren dit snel onder de knie hebben.

 • Door toepassen van natuurlijke ventilatie zijn geen ventilatoren nodig. Dat scheelt in energieverbruik. Stelmotoren sturen de stand van de lichtdoorlatende kleppen aan. In combinatie met een ventilatienok ontstaat een natuurlijke trek in de stal.

 • Dankzij het vele licht is er een duidelijk dag-en-nachtritme. De stal is niet uitgevoerd met een (energieverbruikende) luchtwasser. Toch is er ondanks het open karakter nauwelijks emissie. De extra gangen aan de buitenzijde van de stal bieden bezoekers straks een goed beeld van de stal.

 • De grove windbreekgaas dient vooral om vogels buiten de stal te houden. In de uitloop heerst het buitenklimaat. Varkens kunnen zelf kiezen waar ze zich goed bij voelen.

 • Zowel binnen als buiten hebben de varkens de beschikking over water. Hiermee kan het mestgedrag gestuurd worden.

 • Martien van Kempen van Kempfarm: “Onder de stalen- en betonroosters bevindt zich aan weerszijden van de stal een mestband. Door de V-vorm van deze banden wordt de urine direct van de dikke fractie gescheiden. Dit zorgt voor een ammoniakreductie van 70 procent, een geurreductie van 75 procent en een methaanreductie van 80 procent. Dat laatste kunnen luchtwassers niet.”

 • De banden brengen de mest direct buiten de stal. Het bedrijf HoSt gaat een 20-kuubs uitvoering van de Microferm-vergister bij de stal zetten om het effect van deze verse mest te meten.

 • VIC Sterksel gaat ook onderzoeken welk strooisel en afleidingsmateriaal geschikt is voor de stal. In maart 2013 moet er een rapport liggen met de eerste resultaten.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Terug in de tijd?

 • anton1937

  Ik ben het in principe eens met Bob de Bakker. In de jaren zestig heb ik zelf deze stallen nog geadviseerd. Bij uitspraken van de RVS zijn ze in die tijd als niet hinderlijk toegestaan, mits dagelijks(exclusiefzondag)ontmesting plaats vond. Nadeel was wel de zeer grote slijtage van de aandrijving, banden, kettingen etc van het systeem, de lenensduur bleek maar hooguit 5 jaar te zijn
  Stof uit stallen wordt nu als motief gebruikt om dit staltype niet toe te staan.

 • bertes

  sterksel is niet onafhankelijk. wie betaald bepaald.
  zei hebben veel geld. en het zal altijd werken. ze zullen altijd met een goed raport komen. met veel tam tam. en dan volgt gewoon een wet. en de boer moet mee.
  zie ook de luchtwassers. als ze er niet waren. hadden de boeren toch kunnen groeien zonder. dan hadden we een andere wet gehad. zie de rundvee. enz.

 • roykleizen

  Mede dankzij de luchtwassers is de ammoniakuitstoot van de nederlandse veestapel ontzettend gereduceerd. Zure regen was in de jaren 80 een hot item en door goede ingrepen is dit probleem opgelost; niets mis mee lijkt me. Nu is er een maatschappelijke discussie over dierenwelzijn en dat zal ook opgepakt moeten worden door de sector. Zonder nieuwe initiatieven als de Starplus stal is dat lastig . Iedereen met betere initiatieven is vrij om daarmee iets te ondernemen.

 • bertes

  in de peel is destijds ammoniak gemeten. en de waardes waren juist laag.
  maar de politiek wilde dit niet. en er kwamen toch hoge getallen in het rapport.
  de luchtwassers zijn nodig om mega stallen te kunnen bouwen. en de kleine boer gaat kapot. dat is het doel.
  ammoniak is een basis. en helemaal niet schadelijk.
  het is niet hetzelfde middel waar je de wc mee schoon maakt.

 • mtsvanaaken

  roykleizen, begin jij nog over zure regen? Waar heb jij de laatste 10 jaar uitgehangen?

 • W Geverink

  Hoezo terug in de tijd? Deze nieuwe stal heeft een stuk meer rooster dan mijn stallen. Wat mij opvalt is dat de voerbakken op de verkeerde plek in het hok staan. Laat de varkens niet eten waar je ze wil laten slapen! In deze setup horen de voerbakken achterin het hok op ongeveer een halve meter van het rooster. Als een hok duidelijk is onderverdeeld in een slaap, eet en mestruimte geeft deze setup nauwelijks handwerk. Verder hoop ik dat het windbreekgaas zijn werk goed doet want als de wind op de zijkant van de stal staat lijkt het mij dat dat nogal wat tocht kan veroorzaken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.