Varkenshouderij

Foto & video 3599 x bekeken

De Schothorst breidt varkenstak uit (5)

Proefbedrijf Schothorst Feed Research in Lelystad is aan het bouwen. De afgelopen jaren zijn de pluimvee- en rundveestallen aangepakt. Nu is het tijd voor de varkensstallen. Boerderij.nl volgt de bouwwerkzaamheden op de voet. Dit is deel 5.

Foto

 • Begin dit jaar werd op proefbedrijf De Schothorst in Lelystad de nieuwe dragendezeugenstal in gebruik genomen. De aanbouw van de kraamstal wordt in de eerste week van juni opgeleverd. Er zijn zes nieuwe kraamafdelingen bijgebouwd. In totaal gaat het om 48 kraamhokken. Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • De kraamhokken zijn 2,50 meter lang en 2,25 meter breed. De varkenstak op De Schothorst stapt over op een drieweeks managementsysteem. De dragendezeugenstal is ingericht voor twee dynamische diergroepen van 150 zeugen per groep. Op dit moment bestaan beide groepen uit zo’n 120 Topigs 20-zeugen. „We hebben de aanvoer van SPF-opfokgelten goed op de rit. De dieren komen via een quarantaineafdeling, een trainingsafdeling – waar ze leren vreten in het voerstation – en de dekstal in de dynamische groepen terecht”, vertelt Bertus Meinten, bedrijfsleider van de varkenstak.

 • De boxen in de kraamhokken zijn opklapbaar, zoals projectleider Christian Bruil hier laat zien. Dat vergemakkelijkt het schoonmaken. Bij de dragende zeugen zorgde de overstap van eenlingboxen naar groepshuisvesting voor de nodige opstartproblemen. Die lijken nu grotendeels voorbij. „Het gaat nu stukken beter. Het is algemeen bekend dat de overstap problemen met zich meebrengt. We hadden gehoopt dat die aan ons voorbij zouden gaan. We verwachten dat we binnen anderhalf jaar weer terug zijn op ons oude niveau van ruim 30 gespeende biggen per zeug per jaar”, zegt Meinten.

 • In de hoek van ieder kraamhok is een handige mestafvoer geplaatst. „Zo hoeven we niet met een kruiwagen langs de kraamhokken te gaan om mest te scheppen”, zegt Meinten.

 • Detail van het kraamhok. Voor de biggen is er een extra drinknippel.

 • De voerbakken kunnen handmatig worden gevuld en beschikken over een voorraadbak. De zeugen liggen met de koppen naar elkaar toe. Verse lucht komt via het gangpad bij de zeugen; het zogenoemde frisseneuzensysteem.

 • Aan het plafond hangen de aansluitingen voor de biggenlampen in het kraamhok.

 • Verse lucht komt de afdelingen binnen via inlaten in de zijgevel. Die moeten nog netjes afgewerkt worden.

 • Het is ook mogelijk om geconditioneerde lucht van zolder de kraamafdelingen binnen te laten. Via een geperforeerde damwand in de eindgevel komt de verse buitenlucht op zolder binnen. De inlaatlucht wordt hier automatisch opgewarmd, om vervolgens de afdelingen in te gaan. „Deze geconditioneerde lucht is op extreem koude dagen al snel 10 tot 15 graden warmer dan de buitenlucht”, vertelt projectleider Christian Bruil.

 • Via luikjes in het plafond gaat de lucht van zolder richting de afdelingen.

 • De keuze voor verse buitenlucht via de zijgevel of geconditioneerde lucht van zolder wordt handmatig gemaakt. Met een touwtje kan een schot binnen deze luchtschacht open en dicht worden getrokken. De lucht gaat vervolgens onder het voerpad door naar de neuzen van de zeugen.

 • Bouwlieden van NAP zijn druk bezig met de afwerking van de overige kraamafdelingen.

 • De voerkarren worden straks onder deze valpijpen gezet.

 • Hier is goed te zien welke weg het voer aflegt.

 • Een overzichtsfoto van de biggenbatterij, die rond 1 juli klaar zal zijn. Een deel van de afdelingswanden is al gezet. De binnenwanden zijn van pvc, de buitenwanden van kalkzandsteen. De achterzijde van dit staldeel is bedoeld als inpandige opslagruimte voor zakgoed. „In het kader van proeven hebben we soms wel 40 voersoorten op voorraad”, vertelt Meinten.

 • Dit is de achterzijde van de nieuwe vleesvarkensstal. Hier wordt straks de Uniqfill-luchtwasser geplaatst. Het vuile spuiwater wordt in de onderste bak opgeslagen. Daar bovenop komt nog een opslagruimte voor het circulatiewater van de luchtwasser.

 • Een overzichtsfoto van de nieuwe vleesvarkensstal. De stal moet rond 1 oktober klaar zijn.

 • De houten gordingen liggen al klaar om bevestigd te worden. Nieuwsgierig naar meer achtergronden van de bouw? Bekijk hier deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.

Of registreer je om te kunnen reageren.