Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Streekproduct levert mooie meerprijs op

Het bedrijf van familie Kümmerle in Zuid-Duitsland is gemiddeld van omvang. Desondanks beurt ze een bovengemiddelde varkensprijs.

Foto

 • In het Zuid-Duitse Gerstetten, deelstaat Baden-Württemberg, heeft familie Kümmerle een bedrijf met 170 zeugen, 1.200 vleesvarkens en 160 hectare akkerbouw. Ze verbouwt graan en koolzaad. Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

 • De boerderij van Hartmut en zijn vrouw Annette draagt de naam Domäne Falkenstein. Naast varkens en akkerbouw vormt het bedrijf ook het decor voor vergaderingen en partijen. Annette is verantwoordelijk voor de partytak op het bedrijf.

 • De 170 German Hybrid-zeugen (rotatiekruising Landras x Large-White) brengen jaarlijks gemiddeld 26 biggen per zeug groot. Eindbeer is een German Piétrain.

 • Op het bedrijf wordt gewerkt met een vijfwekensysteem. De zogende zeugen liggen in één kraamruimte. Er wordt gespeend op vier weken leeftijd, de biggen wegen dan gemiddeld 7,9 kilo.

 • Kümmerle werkt met eigen aanfok van zeugen. Om jonge zeugen vertrouwd te maken met mensen krijgen ze regelmatig een suikerklontje.

 • De arbeidsorganisatie ligt vast in planningen en protocollen. Kümmerle stelt zich ten doel de beschikbare arbeid zo efficiënt mogelijk in te zetten. Daarin slaagt hij. Omgerekend vraagt de varkenstak 1.700 uur op jaarbasis, dat is 10 uur per zeug, inclusief vleesvarkens.

 • Samen met zijn twee stagairs Tobias Urban en Martin Meyer verricht Hartmut Kümmerle het werk op zijn gemengde bedrijf. Door de heldere arbeidsorganisatie weet iedereen snel wat van hem verlangd wordt.

 • De vier zeugenafdelingen zijn tevens ingericht als dekstal. Verhuizen is daarom niet nodig, dat bespaart werk.

 • Telkens staat een zeugenafdeling leeg. De zogende zeugen komen na spenen namelijk weer in dezelfde afdeling terug als waarin ze zaten voor het werpen. Een relatief dure en luxe oplossing, maar die wel bijdraagt aan het werkgemak en overzicht. Daar is het Kümmerle om te doen.

 • De zeugen blinken niet uit in productie. Ze leveren wel heel uniforme tomen goed bevleesde biggen, waar de afnemer om vraagt.

 • De biggen krijgen brijvoer uit een lange trog. Op het hele bedrijf wordt brij gevoerd. De eerste drie weken na spenen ligt er een rubbermat in de onderkruip. Daarna liggen de biggen op volledig rooster.

 • Kümmerle verkoopt een derde van de biggen. De rest gaat op een gewicht van 45 kilo naar de vleesvarkensstal. Voor biggen van 30 kilo beurde Kümmerle tot €80, inclusief toeslag en btw, per big dit voorjaar. De basisprijs lag eind april iets boven €60 per big.

 • De vleesvarkens liggen in een Straw Flow-stal. De vloer is 90 procent dicht en de varkens hebben uitloop. Met uitloop beschikken ze over 1,25 vierkante meter leefruimte per dier.

 • Een mestschuif houdt de uitloop van de varkens schoon.

 • De vleesvarkens vermarkt Kümmerle onder eigen label: Falkensteiner Freilaufschweine. De varkens gaan naar de slager die wekelijks 150 varkens slacht voor zijn winkels in de omgeving van Ulm/Heidenheim.

 • Kümmerle levert wekelijks 60 varkens aan de slager en brengt deze zelf weg. De afspraak is dat de varkens maandag voor twee uur ‘s nachts in de wachtstal liggen.

 • Bij levering wegen de varkens gemiddeld 98 kilo geslacht. De slager betaalt 10 cent boven de Duitse Vereinigungspreis (€1,73 in week 19). Varkens binnen het concept brengen nog 5 cent per kilo extra op, dat geldt voor 80 procent van de dieren. Het bijproduct van de fokkerij of een incidenteel te licht varken, brengt geen premie op.

 • De opbrengstprijs is netto. De slager brengt geen kosten in rekening voor administratie, weging of classificatie van de dieren. Dat laatste gebeurt overigens handmatig, de spek- en spierdiktebepaling met hulp van een liniaal.

 • Dagelijks krijgen de varkens vers stro. Wekelijks gaat er één baal door van grootpakpersformaat. In de stal wordt natuurlijke ventilatie toegepast. De stal-en hokuitvoering zijn eenvoudig, zodat de meerkosten gering zijn ondanks de grote leefruimte waarover de varkens beschikken.

 • De varkens zijn gevaccineerd tegen PRRS, Mycoplasma en App. Een sprinklerinstallatie houdt de varkens koel tijdens warme dagen. De hokken zijn kurkdroog en de varkens glimmen.

 • In de regio Ulm/Heidenheim is door de aanwezigheid van vier multinationals de levensstandaard hoog. De mensen zijn bereid meer te betalen voor regionaal en welzijnsvriendelijk geproduceerd vlees. Dat legt Kümmerle geen windeieren. Hoewel zijn bedrijf gemiddeld van omvang is, verdient hij hiermee goed de kost.

 • De vleesvarkenstal. De belangrijkste economische pijlers onder het bedrijf zijn de hoge arbeidsefficiëntie en de vermarkting van welzijnsvriendelijk geproduceerde vleesvarkens onder eigen label. Daarnaast zijn de kosten laag. 80 procent van het voer wordt op het eigen bedrijf geproduceerd en aan de verkoop van de varkens komt geen handelaar te pas.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  super bedrijf ,petje af

 • vladeuze

  Wat een prachtige manier om varkensboer te zijn, zo is het nog leuk.

 • info141

  Inderdaad, petje af !! Zal in Nederland helaas niet makkelijk lukken. In Duitsland is de bezettingsgraad van de varkens (het aantal slachtrijpe varkens dat ze voor binnenlandse concumptie zouden kunnen gebruiken) ± 120%. Dat geeft nog een beetje ruimte voor dit soort van bedrijven. In Nederland is dat percentage ongeveer 375%. Wij moeten 70% van onze varkens exporteren !!

 • henk fledderus

  en met al die zonne panelen op de hoeve zal deze onderneming wel haast een negatieve stroom rekening hebben

 • wgtroosendaal1

  Zo hoort het,mooie bedrijven.Ook leuk om in te werken zowel voor de varkenshouder(s) als voor de varkens(met 26 biggen wordt de zeug ook niet tot het uiterste gedreven) net als de boer.Een combinatie van gangbaar en scharrelachtigs.dat wij daar nou niet eerder op gekomen zijn dan alleen de eindeloze massa kassa gedachte.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.