Varkenshouderij

Foto & video

Mest scheiden met Mammoet

Met 2.500 G-krachten scheidt Verberne mest op locatie; een reportage voor varkenshouders en techneuten.

Foto

 • Loonbedrijf Verberne in Neerkant (N.-Br.) nam afgelopen maand een nieuwe high-tech centrifugaalmestscheider in gebruik. De gehele investering loopt richting een half miljoen euro, het is de grootste mobiele scheider in zijn soort.

 • Verberne verhuurt de oplegger met de daarin opgebouwde scheider. Deze is speciaal geschikt voor varkensmest, maar kan ook ingezet worden in rundveemest. De huurder zorgt er zelf voor dat de machine draaiende blijft. Er komt geen personeel van de loonwerker mee.

 • Onder de trailer staan drie mestpompen opgesteld. Een voor aanvoer van mest en een voor het wegpompen van de dunne fractie. Die kan dus ook in een mestsilo gepompt worden. De derde pomp is reserve, mocht een van beide pompen uitvallen.

 • Het hart van de machine is deze Pieralisi Mammoth. De supersnel ronddraaiende trommel scheidt per uur 40 tot 50 kuub varkensmest in een dikke en dunne fractie op basis van verschillen in soortelijk gewicht. De kracht op de elementen loopt op tot 2.500 G. De scheider werkt zonder toevoegmiddelen.

 • Per uur resulteert dat in ongeveer 8 kuub dikke fractie.

 • Bij kleine mestputten en wanneer er direct op kippers of in containers wordt gescheiden, dan moet er uiteraard iemand in de buurt zijn om deze te wisselen. De scheider vraagt dan aandacht.

 • In een ideale situatie, dus een grote mestput met daarnaast een grote betonplaat, dan pendelt de losvijzel automatisch heen- en-weer. De scheider kan dan in theorie 24 uur per dag onbemand doordraaien.

 • Bij de dunne fractie wordt met een klein doseerpompje anti-schuimmiddel standaard toegevoegd. Vooral bij varkensmest is dat belangrijk om problemen in de put te voorkomen.

 • De hele installatie weegt 35 ton. De scheider zelf heeft een statisch gewicht van 6 ton en deze staat via dempers rechtstreeks op het chassis van de trailer.

 • Het dynamische gewicht van de met 3.000 toeren ronddraaiende trommel loopt op tot 16 ton. De zwaar uitgevoerde en uitschuifbare steunpoten rondom zijn daarom geen overbodige luxe.

 • Verberne geeft een capaciteit op van 40 tot 50 kuub per uur. Kiest de veehouder om welke reden dan ook voor een iets nattere dikke fractie, dan loopt de capaciteit snel op. Een doorstroommeter geeft continu aan wat de actuele capaciteit is.

 • Het geheel wordt aangedreven door een 165kW Deere motor met aggregaat. Voorin de trailer staat een 3.000-literdieseltank. Wanneer deze bijna leeg is, stuurt het apparaat zelf een bericht met zijn actuele gps-data naar de brandstofleverancier. Deze kan ook inloggen om het dieselpeil te controleren.

 • Met de opgewekte elektriciteit worden twee Hydro-units aangedreven (90 kW en 45 kW). De load-sensing hydrauliek drijft vervolgens de scheider en pompen aan. Let op het formaat van de elektromotor.

 • Met sensoren wordt het gehele proces bewaakt. Deze trillingssensor registreert eventuele onbalans in de scheidingstrommel direct. Is er een storing dan stopt de machine en krijgt Verberne een sms-bericht.

 • Door op drogestofgehalte te sturen en dankzij het scheidingsprincipe streeft Verberne naar een dikke fractie met rond de 20 kg fosfaat per ton. Hij regelt tevens de afzet van deze fractie. Akkerbouwers in Duitsland en Frankrijk betalen hier volgens hem graag voor.

 • De gehele investering loopt richting een half miljoen euro. Dat is een veelvoud van wat een schroefpers zou kosten. Ook is het geen geheim dat de complexere centrifugaalscheider veel hogere onderhoudskosten heeft dan een schroefpers. Toch werkt Verberne al 12 jaar met centrifugaalscheiders en ziet hierin de toekomst. Hij probeert zich te onderscheiden door capaciteit en kwaliteit van de dikke fractie. Samen met een kleinere installatie, beheerd door loonbedrijf Van Vugt in Maren-Kessel, zegt John Verberne dagelijks 1.400 kuub mest te scheiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.