Varkenshouderij

Foto & video 6282 x bekeken 1 reactie

Innovatieve stal met kraam-opfokhokken

Maatschap Clephas-Jacobs bouwt in Veulen een energiezuinige en innovatieve zeugenstal, op basis van een sterke eigen visie.

Foto

 • Marcel (46) en Mariëlle (43) Clephas en Hans (49) en Erna (44) Jacobs bouwen in Veulen (L.) een innovatieve nieuwe stal voor 640 zeugen in kraam-opfokhokken. Momenteel is er plaats voor 310 zeugen. 2.800 vleesvarkens zijn op een andere locatie gehuisvest. De extra biggen worden straks via een handelaar afgezet.

 • Ook een dragendezeugenstal met groepshuisvesting maakt onderdeel uit van de verbouwing- en nieuwbouw op het bedrijf. Deze stal is nu bijna klaar en zal bevolkt worden door Topigs 40 zeugen (x Pietrain). Nu is dat nog Topigs 20 (x Talent).

 • De stal heeft 320 plaatsen. Via een eenvoudige installatie wordt vloervoedering toegepast. De dosators zijn tweedehands gekocht. Acht dieren delen een hok. Per uitloop is er dus voldoende vreetruimte voor twee zeugen.

 • De kraam- en opfokstal wordt momenteel gebouwd. Een duidelijke eigen visie resulteren in een bijzondere stal.

 • Per afdeling is er een vluchtdeur. Een eis van de brandweer, maar de deur zal ook gebruikt worden voor het afleveren van de biggen. Dit uit oogpunt van hygiëne, de biggen staan direct buiten en hoeven zo niet over de centrale gang.

 • Bijzonder is de keuze voor kraam-opfokhokken. Hier wordt de vloer geïnstalleerd.

 • De putmuren zijn door de aannemer doorgestort in de bovenbouw.

 • Hierdoor zijn er geen randen waar mest op blijft liggen.

 • Onder de dichte vloer bevindt zich het luchtkanaal. Duidelijk is te zien waar de boxen geplaatst worden.

 • De prefab-dichte vloer is voorzien van vloerverwarming. Deze is verdeeld in drie secties. De middelste en achterste sectie van een afdeling hebben een eigen aan- en afvoerleiding. De ondernemers kozen hiervoor om een betere verdeling van de warmte te verkrijgen.

 • Per kraam- opfokhok is er een sleuf in de vloer aanwezig. Hierdoor komt straks de verse lucht binnen. Via het kopschot van de kraamhokken is die lucht straks te sturen voor een optimaal klimaat, voor zowel zeugen als biggen.

 • Tevens zijn bevestigingspunten voor de boxen al af fabriek ingestort. Zonder te boren kan de stalinrichting verder geplaatst worden. Een goede voorbereiding is het halve werk, in dit geval letterlijk.

 • De verdiepte luchtinlaten bestaan uit twee delen. In het rechter deel komt straks een warmtewisselaar te staan. Deze warmt de inkomende lucht in de winter op tot 8 graden Celcius, met restwarmte van de luchtwasser.

 • Aan het eind van dit luchtkanaal komt straks de chemische luchtwasser te staan. Deze wordt ook gecombineerd met een warmtewisselaar. Via een gesloten systeem wordt vloeistof rondgepompt en dus de inkomende lucht opgewarmd.

 • Lees meer over de visie achter deze stal, de keuze voor opfok-kraamhokken en de exacte werking van de energieterugwinning via de luchtwasser in Boerderij nummer 35, van 30 mei.

 • De golfplaten, scheidingswanden en plafonds liggen al klaar voor montage. Medio augustus is de stal klaar en is er een open dag. Kijk voor meer foto’s van deze stal regelmatig op www.boerderij.nl.

Eén reactie

 • Jeroen007

  Heel interessant, spreekt me erg aan. Ik wou toch nog enkele dingen vragen. Het gaat hier om kraam-opfokhokken, hoe werkt het concreet, zijn er 2 afdelingen kraamhokken, waarvan elke afdeling afzonderlijk dienst doet als kraamhok of opfokhok? Of is een week leegstand van de hokken ingeruild voor 1 week opfok van de gespeende biggen. Hoe moet ik dit zien? Hoeveel kraamhokken zijn er dan voor deze 640 zeugen, in welk wekensysteem gebruikt men deze strategie?? veel vragen dus, kan iemand mij wat uitleg geven?

Of registreer je om te kunnen reageren.