Varkenshouderij

Foto & video 17361 x bekeken 4 reacties

Etagestal voor 2.000 zeugen

Veehouder Chris de Jong in Lunteren bouwde een unieke stal voor 2.000 zeugen en biggen, allemaal onder een kap. Overal is aan gedacht.

Foto

 • De etagestal is uniek zijn soort. In de kelder liggen de drachtige zeugen. Op de begane grond zijn de dek- en kraamafdelingen plus de adaptatieruimte voor jonge zeugen. De luchtwassers zijn gemonteerd tussen de dubbele kap. De nokhoogte is 10 meter. Foto's: Ton Kastermans Fotografie, tekst: Kees van Dooren

 • Via een hellingbaan, vergelijkbaar met de ingang van een parkeergarage, bereiken de dieren een hoger of lager gelegen etage.

 • Halverwege de hellingbaan naar de zolder van de stal, is een plateau om de gespeende biggen te wegen.

 • De gespeende biggen zitten in 18 afdelingen op de bovenverdieping. De biggen krijgen voorverwarmde brij. De lucht komt onder de mestpannen door, via de controlegang, in de hokken.

 • Er zijn 16 kraamafdelingen. De kraamhokken zijn voorzien van balansvloeren en vloerkoeling. Er wordt geventileerd volgens het frisse neuzen principe.

 • Aan alles is gedacht. Overal op de centrale gang op de kraamafdeling is een handenwasgelegenheid.

 • Een warmtewisselaar moet bijdragen aan een constant stalklimaat. Het stelsel van de bronbemaling dat is gebruikt bij de bouw, doet nu dienst voor watertransport.

 • Drachtige zeugen liggen in stabiele groepen met voerstations. De stal is compact en de looplijnen zijn kort. Eén van de uitgangspunten bij de stalbouw was arbeidsefficiëntie.

 • In de stal komen spf-dieren. Virusfilters en overdruk op de centrale gang moeten schadelijke kiemen keren.

 • De goothoogte van de stal is 3,85 meter. Meer achtergronden, commentaren plus een reactie van initiatiefnemer Chris de Jong volgende week in Boerderij nr. 34 (verschijnt op 22 mei).

Laatste reacties

 • Snel

  is er wel aan brandveiligheid gedacht,de zeugen krijg je er met geen mogelijkheid op tijd uit.Bij iedere 30 meter moet er een vluchtdeur naar buiten zijn,rara waar zit die op de onderste verdieping.Raadpleeg Uw verzekering!!!!!!!!!!!!!!

 • varkensboerk

  @ Snel Bij een serieuze brand met enorme rookontwikkeling kun je nog zoveel vluchtdeuren hebben maar het is dan onbegonnen werk. Ik stel voor dat jij dan de zeugen eruit haalt?? Veel beter is het om brand te voorkomen door compartimentering en materialen. Door de betonnen constructie is compartimentering wel in orde waarschijnlijk, voor wat betreft materialen kun je aan de buitenkant niet zien wat de brandklasse is. Tegenwoordig is brandveiligheid een belangrijk punt bij de vergunningaanvraag, dus er is echt wel over nagedacht. En raadpleeg uw verzekering?? Die willen het risico nihil hebben en de kosten afschuiven op de ondernemer. Zo kan iedereen verzekeraar spelen. Iets waar nauwelijks risico aan zit hoef je dan ook niet te verzekeren.

 • W Geverink

  Beste varkensboer. Compartimentering werkt brandvertragend als het steen en/of beton betreft dat is opgetrokken tot aan de nok. In de nieuwe stallen ligt in de nok het centrale afzuigkanaal waarmee over de volle lengte van de stal de gebruikte lucht naar de luchtwasser gaat. Via het afzuigkanaal kan brand zich razendsnel verspreiden en is daarom voor de brandveiligheid een ramp! Niet verzekeringswaardig. Er zijn goeie brandveiliger manieren om gebruikte lucht in de luchtwasser te krijgen dan het huidige 'jongenswerk'.

 • willem jan

  mooie stal hoop dat het goed werkt
  succes

Of registreer je om te kunnen reageren.