Varkenshouderij

Foto & video 3636 x bekeken 2 reacties

Tegen laagst mogelijke kosten 2013-proof

Adrie Adams maakte zijn zeugentak klaar voor 2013. Zijn bestaande stallen blijven in gebruik en hij kocht veel tweedehands materiaal.

Foto

 • Na de renovatie en nieuwbouw in 2011 breidde Adrie Adams in Lunteren (Gld.) de zeugentak uit van 275 naar 350 zeugen. Daarnaast melkt hij nog 60 koeien. Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

 • Voor de drachtige zeugen is nieuw gebouwd. In deze stal, die voldoet aan de Maatlaat Duurzame Veehouderij, is plaats voor 260 zeugen.

 • De voerligboxen zijn twee jaar gebruikt op het bedrijf van een gestopte varkenshouder. Inclusief montage en 12 stalen afscheidingshekken heeft Adams €36.400 betaald voor de boxen. De ruimte tussen de boxen is 3 meter.

 • Frisse lucht komt via ventielen rechtsreeks in de 16 meter brede stal. De ventielen zitten op 1,70 meter hoogte, telkens boven een rij troggen. Onder de stal zit 600 kubieke meter mestopslag.

 • Om ook de uitbreiding met 75 zeugen op te vangen, is gebruikte inventaris gekocht voor 20 kraamzeugen en 500 gespeende biggen.

 • Waar voorheen guste en drachtige zeugen lagen, is ruimte gemaakt voor kraamzeugen en gespeende biggen. De indeling van de stallen is niet gewijzigd, zodat bij de renovatie van de bestaande stallen amper steenpuin vrij kwam.

 • De roostervloer in de bestaande stal is dichtgestort. De gespeende biggen en kraamzeugen liggen nu 30 centimeter hoger dan in de oude situatie. Door het wegnemen van een stop wordt de mest periodiek afgelaten in de 700 kuub grote kelder onder de stal.

 • In de bestaande stal is een verlaagd plafond gemaakt. De oude voerinstallatie voor de zeugen is aangepast om de gespeende biggen te voeren. Sinds de renovatie, wordt de lucht in de bestaande stal centraal afgezogen.

 • De nieuwe stal is in de lengterichting tegen de bestaande stal gebouwd. Via een dwarskanaal door de daken gaat de centraal afgezogen lucht van de oude stal naar de luchtwasser voor de nieuwe zeugenstal en zijn beide stallen emissiearm.

 • De bouw van een nieuwe stal, de renovatie van de bestaande stal en de uitbreiding met 75 zeugen vergde een investering van €372.160 exclusief btw. Kosten voor grondwerk, leges en vergunningaanvraag zijn niet bij het genoemde bedrag inbegrepen. Een specificatie van de kosten staat op pagina 58 van Boerderij nummer 30 van 24 april.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  ik vindt dit niet met lage kosten.sterker nog harstikke duur ,70 zeugen meer
  375000 euro als de oude stal betaald was ,kan hij nu weer opnieuw afbetalen.
  de bank lacht zich kapot

 • John*

  Als het bedrijf er nu de komende 10 jaar weer tegenaan kan is er toch niets mis mee?`De gekozen inrichting lijkt me erg degelijk. 20 jaar zit er ook wel in. bij 10 jaar is het 100 euro reservering/de zeug. bij 20 jaar is het dat 50 euro. Daar kan je niet voor nieuwbouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.