Varkenshouderij

Foto & video 6332 x bekeken 1 reactie

Varkens in grote groepen

Jan van der Haas past zijn kennis van de pluimveehouderij toe in de varkenshouderij.

Foto

 • Jan van der Haas heeft een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd met 1.840 plaatsen. Tot voor kort was van der Haas pluimveehouder. In december 2011 is hij gestopt met leghennen, omdat de kooihuisvesting niet meer is toegestaan. Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Guus ten Hove

 • In de stal heeft Van der Haas vier afdelingen. In elke afdeling is plek voor 460 vleesvarkens.

 • Via een sorteersluis van Hölscher en Leuschner krijgen de varkens toegang tot een van de twee voersoorten. Op basis van gewicht gaat het varken in de sorteersluis naar een van de twee vreetruimtes.

 • De voerkeuken voor het aanmaken van de brij. Doordat gedurende de hele dag verse porties brij worden aangemaakt, volstaat een erg kleine menger.

 • De ventielen zitten allemaal in de voerkeuken. Eventuele reparaties zijn zo makkelijk uit te voeren.

 • De varkens worden gewogen op basis van camerabeelden die de omtrek van het dier bepalen. Door gebruik te maken van de voerstations verwacht Van der Haas ook veel informatie boven water te krijgen. Zo heeft hij straks niet alleen inzicht in de totaalgewichten van de varkens, maar ook in de gewichten van de verschillende karkasonderdelen.

 • Ook het waterverbruik houdt de varkenshouder exact bij. Deze watermeters registreren het waterverbruik zowel analoog als digitaal. “Als pluimveehouder wist ik tot op de gram nauwkeurig wat de dieren kregen. Pas dan kun je ook goed sturen.”

 • Ook de ventilatie in de stal laat zich een-op-een vergelijken met de wijze van ventileren in de pluimveehouderij. Net als in vleeskuikenstallen werkt Van der Haas met luchtinlaatventielen van het Deense Skov. In elke afdeling zijn 25 ventielen gemonteerd. Afhankelijk van de temperatuur en ventilatiebehoefte sturen deze kleppen verse lucht de afdeling in.

 • De ventilatoren zorgen voor de onderdruk. Om de binnenkomende lucht te koelen, zijn boven de inlaatventielen waternozzels geplaatst. Sensoren die de luchtvochtigheid bepalen, zorgen er voor dat het niet te vochtig wordt in de stal.

 • Deze ruimte kan Van der Haas een paar weken na opleg bij de grote ruimte aantrekken. Ook gaat deze ruimte dienst doen als afleverruimte en ruimte voor achterblijvers. Op die manier kunnen er snel nieuwe biggen in de andere ruimte.

 • Met de vloerdelen rechts op de foto, voldoet Van der Haas aan de eis van een 40 procent dichte vloer.

 • Een heater moet zorgen voor een comfortabele temperatuur bij opleg van de biggen. De heater hangt vrij laag om de inkomende lucht, die via de inlaatventielen naar binnen stroomt, niet te verstoren.

 • De afdelingen hebben volume en vanwege de wijze van ventileren is de hele stal onderkelderd. Dat zorgt voor een flinke mestopslag.

 • Via het raam is snel een blik op de varkens te werpen zonder de rust in de afdeling te verstoren. Verder valt op dat de hele stal tot in de puntjes is afgewerkt. De leidingen in de centrale gang zijn allemaal keurig weggewerkt.

 • Van der Haas schat dat de prijs van de stal iets bovengemiddeld is. Dat vindt hij echter minder belangrijk. Goede technische resultaten zijn voor hem de basis van een goed rendement. Of het echt allemaal gaat lopen zoals verwacht, is nog even spannend. “Ik heb goede verwachtingen, de komende maanden zal moeten blijken of alles echt functioneert zoals bedacht.”

Eén reactie

 • PatrickLimburg

  Zijn er al bedrijven met ervaring met grote groepen in combinatie met brijvoer?

Of registreer je om te kunnen reageren.