Varkenshouderij

Foto & video 8 reacties

Desinfecteren in heteluchtoven

In een afgesloten cabine desinfecteert handelaar en varkenshouder Jan Schuttert zijn biggenauto’s. Doel is ziekte-overdracht tegen te gaan.

Foto

 • De auto wordt achteruit in de omgebouwde spuitcabine gereden. Zodra de vrachtwagen binnen is, gaat de deur dicht. Foto's: Ronald Hissink, tekst: Kees van Dooren

 • Zodra de auto binnen staat, opent chauffeur Frank Olsman de laadklep en de ventilatieschuiven, zodat de warme lucht soepel door de laadbak stroomt.

 • Halverwege de spuitcabine zit aan beide zijden een deur. Als de auto in de cel staat, wordt de draaideur tegen de zijwand van de laadbak geplaatst. De deur voorkomt dat warme lucht langs de laadbak stroomt.

 • De gasgestookte brander op het dak van de installatie warmt de lucht op tot minstens 100 graden. Vervolgens wordt de lucht in de spuitcabine geblazen. De cabine en brander kosten samen €100.000.

 • Via openingen voor in de cabine wordt de warme lucht afgevoerd. Deze gaat weer naar de brander toe. Door luchtcirculatie wordt bespaard op de stookkosten.

 • Schuttert spreekt van Truck Cooking. Het idee achter dit concept is dat door de combinatie van droogte en temperaturen van minstens 70 graden ziekteverwekkers het loodje leggen. In de Verenigde Staten is aangetoond dat deze aanpak succesvol is tegen het PRRS-virus. De verwachting is dat ziektekiemen als Mycoplasma en APP tevens het loodje leggen.

 • De auto wordt eerst drooggestookt. Zodra elk hoekje in de laadbak minstens 70 graden is, wordt de bak nog tien minuten op deze temperatuur gehouden. Het desinfecteren duurt ongeveer een uur. De bak is te warm om aan te raken.

 • Schuttert past Truck Cooking alleen toe bij biggenauto’s. Een ‘warmtebehandeling’ van een truck kost volgens Schuttert €150 per keer. Dat komt neer op zo’n 50 cent per big. Het kost naast gas, vooral tijd.

 • Er ligt een extra dikke gasleiding naar de heater. Per uur is 35 kubieke meter aardgas nodig.

 • De vrachtwagen komt ongeschonden uit de strijd. De verf zit er nog op. De draaiende delen vragen wel vaker om smeervet, dat wordt erg dun in spuitcabine.

 • De varkenshouder krijgt een certificaat als de wagen voor het biggentransport is onstmet. Daarop staat hoe lang de auto in de desinfecteringsruimte is geweest en welke temperatuur is bereikt.

 • Mits juist ingesteld, slaat de heater automatisch af. De chauffeur rijdt aan het eind van de dag terug in een personenauto naar zijn standplaats, terwijl de truck wordt gedesinfecteerd.

Laatste reacties

 • melkertje

  En wie betaald al deze speeltjes weer?

 • kleine pelle

  50 eurocent per big is niet duur als het goed werkt. Ik denk dat Schuttert nog weleens een dure sigaar kan roken als na enkele jaren blijkt dat de auto's het begeven. Hoe ontsmetten andere handelaren eigenlijk?

 • melkertje

  Kleine pelle, wanneer zijn auto's het begeven komen er gewoon weer nieuwe voor in de plaats en de rekening gaat gewoon weer naar de boeren. Of denk jij dat hij de rekening zelf betaald? Wat het ontsmetten betreft, andere handelaren doen gewoon normaal, en staan niet iedere maand in de boerderij te pronken. ( met andermans veren)

 • G.Wermink Ommen

  Melkertje,
  Geen doordachte reactie! Schuttert betaald haar leveranciers toch netjes, chauffeurs/medewerkers worden netjes betaald. Schuttert doet niet zo maar iets, die denkt er wel over na! En dat hij voorop loopt, geeft maar aan hoe innovatief Schuttert is! Je zou het ook van de andere kant kunnen zien, dat Schuttert haar nek uit steekt voor haar leveranciers!
  ach en wat betreft die laatste zin.....Ik zal er maar niet op reageren verder. Het geeft al aan dat je Schuttert niet goed kent!

 • someren

  truck cooking is een prima initiatief. Op deze manietr kun je ook in tijden dat er veel infecties rondwaren in het land de biggen schoon naar een ander bedrijf transporteren. Onze bedrijven moeten gezonder worden en schoon transport zal daar een positieve rol in spelen , dus hulde aan dit initiatief!

 • veehouderij.dejong1

  Bij grotere koppels kost het dus nog minder dan € 0,50.

  En het verdient zich uiteindelijk weer terug in de keten door een betere gezondheidsstatus.

  Waarschijnlijk zal Schuttert de methode alleen toepassen voor klanten die daar om verzoeken.

  Prima initiatief.

 • melkertje

  Ik wil toch nog wel even reageren op jouw reactie uit Ommen. Ik heb Schuttert een keer horen praten op een N.V.V vergadering. Ik kan jouw zeggen dat het stuitend was. Meneer stond alleen maar te vertellen hoe groot en vooral hoe goed hij was. Het schuim stond hem letterlijk op de bek. Ik dacht op een gegeven moment dat ik in de jaren dertig was beland. Hij vertelde b.v.aan de aanwezige boeren dat het grootste gedeelte van de aanwezige geen toekomst had, en beter konden stoppen, het zou toch nooit wat worden. Verder noemde hij nog even dat hij weer een 100 ha grond had gekocht. Vele aanwezige boeren spraken er schande van. Verder krijg ik nog steeds geld van hem, maar dan stuurt hij zijn pitbull Jos op je af. Dus breek mijn de bek niet open!

 • Realist

  @Melkertje Als je in Nederland meent nog geld van iemand te moeten hebben, dan moet je een rechtzaak beginnen. We leven hier gelukkig in een land met een goede rechtbank.
  Wat betreft het reinigen en ontsmetten van auto's een hele goed zaak wat Schuttert hier ontwikkeld, en zijn nek voor uitsteekt.

  Als je dan ziet dat melkveehouders een loonwerker inschakelen om hun koeien met dezelfde machine te laten voeren, dan snap ik dat ze van truckcooking de noodzaak nog niet inzien, maar dat gaat nog wel komen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.