Varkenshouderij

Foto & video 2219 x bekeken laatste update:22 feb 2012

Investeren in varkens en koeien

Maatschap Kees en Marjan Grandia heeft in Geldermalsen een gemengd bedrijf met melkkoeien en varkens. Een nieuwe vleesvarkensstal met 2.200 plaatsen en luchtwasser is bijna klaar.

Foto

 • Maatschap Kees (50) en Marjan (46) Grandia heeft in Geldermalsen een gemengd bedrijf met 70 melkkoeien en een gesloten varkensbedrijf met 800 vleesvarkensplaatsen en 90 zeugen. De maatschap investeert in een nieuwe vleesvarkensstal met 2.200 plaatsen met luchtwasser. Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Volgens de vergunning mogen in de nieuwe stal 2.200 varkens worden gehouden. Omdat de maatschap kiest om de varkens binnen het Beter Leven-concept af te zetten, zullen dat er in praktijk minder zijn. De varkens hebben dan de beschikking over 1 vierkante meter, er zijn dan 1840 plaatsen.

 • Bijzonder is de combinatie tussen een volwaardige melkvee- en varkenstak. Kees Grandia: “Met allebei de takken hebben we evenveel schik. Ik voel me zowel koeien- als varkensboer.” Daarom investeren ze in beide diergroepen. Nu is dat in de varkens, maar enkele jaren terug plaatste het bedrijf bijvoorbeeld een melkrobot in de ligboxenstal. Ook in de toekomst zullen ze in beide takken blijven investeren.

 • De nieuwe ammoniakwetgeving die 1 januari van kracht wordt, stelde de ondernemers, zoals zovelen, voor de keuze: stoppen of doorgaan. De bestaande varkensstallen zijn nog te goed om tegen de grond te gooien, vandaar dat ze hebben gekozen voor de uitbreiding. De investering in de luchtwasser spreiden ze zo uit over meer varkens. Door intern salderen voldoet het hele bedrijf nu aan de nieuwe eisen. De nieuwe stal bestaat uit 11 afdelingen met elk 160 plaatsen. Daarnaast is er een kleinere afdeling en restafdeling.

 • In het midden is er de centrale gang met daarboven het centrale luchtkanaal. Onder de dichte vloer is er mestopslag.

 • In de nok van de stal bevindt zich de droogvoerinstallatie. Praktisch gezien staat deze in een aparte kamer binnen het luchtkanaal.

 • Een blik in het ruime luchtkanaal. Het afdelingsplafond is tevens luchtkanaalvloer. De spanten zijn volledig verzinkt.

 • De meetventilatoren zitten op het hoogste punt van de afdeling.

 • Aan de achterzijde van het kanaal bevindt zich de drukkamer met daarachter de biologische luchtwasser met horizontaal waspakket. De lucht wordt hier naar beneden gedrukt en komt via de wasser omhoog, om daar de stal te verlaten.

 • De wasser staat volledig inpandig.

 • Een denitrificatie-unit verlengt de levensduur van het waswater.

 • De luchtinlaat bevindt zich boven in de zijgevel. Aan de zonkant bestaat de wand uit sandwichpanelen, om in de zomer opwarming van de binnenkomende lucht te voorkomen.

 • Aan de andere kant van de stal zijn dit normale damwandplaten. De opening wordt op onderdruk gestuurd door de klimaatcomputer.

 • Monteurs leggen de laatste hand aan de kleppen.

 • Onder de bolle vloeren komt de lucht de afdeling in. Via dwarsverbindingen stijgt deze door het voerpad weer op.

 • In de hokken zijn al strokokers gemonteerd. Hierin komen straks strobriketten waarop de varkens kunnen knagen.

 • In de prefabvloeren is vloerverwarming aanwezig. Via een grote pomp wordt het verwarmingswater rondgepompt. Een ketel is niet aanwezig.

 • Midden in de stal hangt een wastafel in de gang. Grandia overwoog er nog een aantal extra te plaatsen. "Handen wassen is altijd positief voor de hygiëne." Meer over de bouwkosten, visie en achtergrond in Boerderij van 21 februari.

Of registreer je om te kunnen reageren.