Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Bij spenen is het toverwoord geleidelijk

Van Dijk optimaliseerde de groei van de biggen vanaf de geboorte tot en met de verkoop van de opfokzeugen. In dezelfde tijd steeg de gewichtstoename met 10 kilo.

Foto

 • Mark van Dijk (43) heeft in Odiliapeel (N.-Br.) een kernfokbedrijf voor Topigs, Peters-Van Dijk. Er zijn 1.100 zuivere Nederlands Landvarken-zeugen (NL) voor de productie van NL-opfokzeugen, NL-beren voor de ki en de productie van Topigs 20-kruisingszeugen. Foto's: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven

 • Het bedrijf van Mark van Dijk produceert per jaar tussen 10 en 12 NL-beren voor de ki. Verder verkoopt de fokker per jaar tussen 10.000 en 12.000 opfokzeugen. Dit kan zijn van speenbig tot dragende gelt. Het kunnen zuivere Nederlands Landvarken-dieren zijn of een kruising uit Groot Yorkshire x NL, de Topigs 20. In 2011 produceerden de zeugen 29,6 gespeende biggen per jaar.

 • Het werken aan uniforme koppels biggen en uiteindelijk uniforme opfokzeugen begint al in de kraamstal. Van Dijk streeft ernaar de tomen zo veel mogelijk bij elkaar te houden.

 • Direct na de geboorte laat Van Dijk grote tomen partieel zogen. Dikke biggen met volle buikjes legt medewerker Ronnie Kuppen in een krat om daarmee de lichtere biggen volop kans te geven biest en daarmee energie op te nemen.

 • Vanaf een dag na de geboorte krijgen de biggen in een kleine kom een melkachtig product met veel energie. Deze melk is zoet en erg smakelijk. De eerste week krijgen ze deze ‘melk’, naast uiteraard de melk van de zeug.

 • In de tweede week na de geboorte krijgen de biggen een melkmeelpapje in de kom.

 • Het melkmeel bevat wat minder melkproducten en wat meer ontsloten granen en eiwitproducten. In de derde week tot aan het spenen krijgen de biggen een speciaal ontwikkelde prestarter. Dit voer bevat smaak- en geurstoffen om de opname aantrekkelijk te maken voor de biggen.

 • Van Dijk speent de biggen op een leeftijd van circa 26 dagen. De opfokstal heeft hij grondig gereinigd, ontsmet en gedroogd. Op de betonroosters heeft hij twee grote kommen geplaatst.

 • In de opfokstal staat een mengketel, zoals deze ook in de kalverhouderij wordt gebruikt. Hierin komt water van 35 tot 40 graden uit de boiler.

 • Vervolgens gaat er een afgewogen hoeveelheid melkmeel bij en start het mengen. Dit melkmeel kregen de biggen ook al in de kraamstal. Water en meel worden vervolgens zeer goed gemengd.

 • Als alles goed is gemengd, tapt medewerker Kuppen het mengsel in gieters. Het mengsel moet voor de biggen de weggevallen moedermelk vervangen.

 • Een koppel biggen, die vier dagen ervoor is gespeend. Opvallend is dat van een speendip of hongerstakers geen sprake is bij de biggen. Ze hebben allemaal volle buiken.

 • Kuppen giet het mengsel met melkmeel in de kommen. Dit krijgen de biggen drie keer per dag naast de prestarter in de droogvoerbak. Dit gebeurt de eerste 12 dagen na het spenen. Daarna gaan de dieren geleidelijk over op biggenopfokvoer.

 • De biggen storten zich als het ware op de warme pap. Ze nemen het bijzonder graag op. Bij de zuivere Landvarkens is de groei tot tien weken leeftijd gestegen naar 356 gram. Van Dijk streeft ernaar dat dit jaar op 380 gram te krijgen.

 • Tijdens de controle op gezondheid strooit Kuppen wat gemalen stro op de dichte vloer. Het vergemakkelijkt de controle op gezondheid en zorgt daarnaast voor meer welzijn en afleiding. Binnenkort gaat het bedrijf over op gemalen hooi.

 • Mark van Dijk bespreekt de ervaringen met Philip van den Brink van adviesbureau SwiNco. Hij heeft het advies gegeven voor de voeding van de biggen vanaf de geboorte tot en met de verkoop van de opfokzeugen. Op een leeftijd van 240 dagen zijn de opfokzeugen nu 10 kilo zwaarder.

 • Ook aan het klimaat in de opfokstal heeft Van Dijk extra aandacht besteed. Om voldoende onderdruk in de stal te krijgen, hangt er in het aanvoerkanaal onder de voergang nu een plastic flap. De afdeling heeft zeer veel inhoud.

 • De inlaatopeningen voor de binnenkomende lucht zijn al klein om voor onderdruk te zorg. De donkere streep is de plastic flap die in het aanvoerkanaal hangt.

 • Van Dijk heeft tijd en geld geïnvesteerd in het systeem van geleidelijk spenen. De overgangen zijn voor de biggen nu zo geleidelijk mogelijk. Het gevolg is een verbeterde groei en meer uniformiteit van de biggen.

Laatste reacties

 • Superteddy

  Maar welke gevolgen heeft dit voor zijn kostprijs?
  Extra arbeid met kratjes, 26 dagen dure melk en melkmeelpapje,
  12 dagen lang handmatig biggen voeren met wederom dure mengsels.
  Wordt er niet veel te veel naar technische resultaten gekeken en niet naar financiele gevolgen?

 • John*

  de eerste 5 dagen na spenen 6 keer per dag 30 minuten water verstrekken in een 'biggenbar' .in mijn geval een groene kom met aqualevel geeft hetzelfde resultaat geheel geautomatiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.