Varkenshouderij

Foto & video 16 reacties

Varkenshouders in actie bij Jumbo

Tientallen varkenshouders van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) demonstreerden maandagochtend 3 december bij het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo in Veghel (N.-Br.).

Foto

 • Ongeveer 50 varkenshouders van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) demonstreerden maandagochtend 3 december bij het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo in Veghel (N.-Br.). Met een gedicht en een bezoek van de Sint vragen ze aandacht voor een beloofd gesprek dat de supermarkt tot heden niet met hen voerde. Zo ludiek als de demonstratie overkomt, zo ernstig is de ondertoon. NVV accepteert niet dat Jumbo de varkenshouders niet serieus neemt.

  Ongeveer 50 varkenshouders van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) demonstreerden maandagochtend 3 december bij het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo in Veghel (N.-Br.). Met een gedicht en een bezoek van de Sint vragen ze aandacht voor een beloofd gesprek dat de supermarkt tot heden niet met hen voerde. Zo ludiek als de demonstratie overkomt, zo ernstig is de ondertoon. NVV accepteert niet dat Jumbo de varkenshouders niet serieus neemt.

 • De actie is een reactie op de kortingen die meerdere supermarkten hun leveranciers onlangs oplegden. In september ontstond veel rumoer rond de kortingseis die Albert Heijn aan haar leveranciers stelde. Ook Jumbo stuurde haar toeleveranciers rond die tijd een brief van dezelfde strekking. Jumbo eist met terugwerkende kracht over 2012 een korting van 1,25 procent op de facturen van haar leveranciers.

  De actie is een reactie op de kortingen die meerdere supermarkten hun leveranciers onlangs oplegden. In september ontstond veel rumoer rond de kortingseis die Albert Heijn aan haar leveranciers stelde. Ook Jumbo stuurde haar toeleveranciers rond die tijd een brief van dezelfde strekking. Jumbo eist met terugwerkende kracht over 2012 een korting van 1,25 procent op de facturen van haar leveranciers.

 • NVV richtte haar peilen met acties in eerste instantie vooral op Albert Heijn, omdat AH haar leveranciers net iets eerder aanschreef. Toen ook Jumbo kortingen van haar leveranciers ging eisen, waarschuwde NVV Jumbo dat ze de dans niet zouden ontspringen. Jumbo anticipeerde daar, volgens NVV uit vrees voor acties bij hen aan de poort, handig op door de varkenshouders direct uit te nodigen voor een gesprek.

  NVV richtte haar peilen met acties in eerste instantie vooral op Albert Heijn, omdat AH haar leveranciers net iets eerder aanschreef. Toen ook Jumbo kortingen van haar leveranciers ging eisen, waarschuwde NVV Jumbo dat ze de dans niet zouden ontspringen. Jumbo anticipeerde daar, volgens NVV uit vrees voor acties bij hen aan de poort, handig op door de varkenshouders direct uit te nodigen voor een gesprek.

 • In dat eerste gesprek heeft NVV gezegd de kortingseis onacceptabel te vinden. Volgens NVV zal de korting uiteindelijk via de slachterij doorberekend worden aan de primaire producent, dus de varkenshouder. De marges in de varkenshouderij komen dan verder onder druk te staan. Jumbo legde het initiatief in dat gesprek weer bij de varkenshouders door hen te vragen om oplossingen aan te dragen die zouden leiden tot een betere margeverdeling.

  In dat eerste gesprek heeft NVV gezegd de kortingseis onacceptabel te vinden. Volgens NVV zal de korting uiteindelijk via de slachterij doorberekend worden aan de primaire producent, dus de varkenshouder. De marges in de varkenshouderij komen dan verder onder druk te staan. Jumbo legde het initiatief in dat gesprek weer bij de varkenshouders door hen te vragen om oplossingen aan te dragen die zouden leiden tot een betere margeverdeling.

 • NVV stelde vervolgens in een antwoordende brief aan Jumbo voor om via een maandelijks prijsoverleg met producenten, verwerkers en Jumbo, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, te komen tot een eerlijkere prijs, gebaseerd op de kostprijs. NVV vroeg Jumbo om voor 31 oktober te reageren op de brief. Volgens NVV is er nog altijd geen inhoudelijke reactie gekomen op die brief. Jumbo zou sowieso pas 27 december tijd hebben voor een vervolggesprek. NVV vindt dat het geen pas heeft dat Jumbo ten tijde van de dreigende acties direct tijd had om uit eigen beweging met de varkenshouders aan tafel te gaan, en dat het ineens geen prioriteit meer heeft nu de dreiging uit de lucht lijkt. Frank Donkers van NVV: “Op deze manier krijgen we natuurlijk het idee dat ze ons niet serieus nemen.”

  NVV stelde vervolgens in een antwoordende brief aan Jumbo voor om via een maandelijks prijsoverleg met producenten, verwerkers en Jumbo, onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, te komen tot een eerlijkere prijs, gebaseerd op de kostprijs. NVV vroeg Jumbo om voor 31 oktober te reageren op de brief. Volgens NVV is er nog altijd geen inhoudelijke reactie gekomen op die brief. Jumbo zou sowieso pas 27 december tijd hebben voor een vervolggesprek. NVV vindt dat het geen pas heeft dat Jumbo ten tijde van de dreigende acties direct tijd had om uit eigen beweging met de varkenshouders aan tafel te gaan, en dat het ineens geen prioriteit meer heeft nu de dreiging uit de lucht lijkt. Frank Donkers van NVV: “Op deze manier krijgen we natuurlijk het idee dat ze ons niet serieus nemen.”

 • Willy Wolfkamp (rechts), regiovoorzitter van NVV-afdeling Salland, zegt voorafgaand aan de demonstatie: “We zijn al in gesprek met Jumbo, maar ze proberen het uit te stellen en vervolggesprekken over de kerst te tillen. Aan de andere kant leggen ze een korting op met terugwerkende kracht en werken wij al die tijd al voor hele kleine marges. Nu is het tijd om Jumbo deelgenoot te maken van ons probleem. Het is nu nog niet de tijd om het bedrijf te blokkeren, ik verwacht wel dat we straks binnen op de koffie zitten.”

  Willy Wolfkamp (rechts), regiovoorzitter van NVV-afdeling Salland, zegt voorafgaand aan de demonstatie: “We zijn al in gesprek met Jumbo, maar ze proberen het uit te stellen en vervolggesprekken over de kerst te tillen. Aan de andere kant leggen ze een korting op met terugwerkende kracht en werken wij al die tijd al voor hele kleine marges. Nu is het tijd om Jumbo deelgenoot te maken van ons probleem. Het is nu nog niet de tijd om het bedrijf te blokkeren, ik verwacht wel dat we straks binnen op de koffie zitten.”

 • Varkenshouder Marco Bodde heeft samen met zijn broer een bedrijf met vleesvarkens in Vredepeel. Vooral de betalingsmoraal van de retailers ziet hij als negatief: “De supermarkten zijn grote, sterke en slimme bedrijven. Maar dat is ondernemerschap waar ik geen problemen mee heb. Dat proberen je zelf ook. De lange betalingstermijnen steken mij vooral. Vlees is al tien keer verkocht voordat het aan de slachterij betaald wordt. Door de lange betalingstermijnen hebben de supermarkten een enorme schuld bij hun leveranciers. Dit maakt de leveranciers afhankelijk en geeft de supermarkten macht. Er zijn altijd tientallen miljoenen euro’s onderweg. Voor de supermarkten een heel goedkope vorm van financiering.”

  Varkenshouder Marco Bodde heeft samen met zijn broer een bedrijf met vleesvarkens in Vredepeel. Vooral de betalingsmoraal van de retailers ziet hij als negatief: “De supermarkten zijn grote, sterke en slimme bedrijven. Maar dat is ondernemerschap waar ik geen problemen mee heb. Dat proberen je zelf ook. De lange betalingstermijnen steken mij vooral. Vlees is al tien keer verkocht voordat het aan de slachterij betaald wordt. Door de lange betalingstermijnen hebben de supermarkten een enorme schuld bij hun leveranciers. Dit maakt de leveranciers afhankelijk en geeft de supermarkten macht. Er zijn altijd tientallen miljoenen euro’s onderweg. Voor de supermarkten een heel goedkope vorm van financiering.”

 • Ook zou Bodde graag zien dat de waarde van zijn product beter gewaardeerd wordt: “De wereld van supermarkten is er, net als die van de varkenshouders, ook een met lage marges. De supermarkten concurreren elkaar kapot en willen goedkoop inkopen, ze verliezen echter uit het oog dat producten wel een bepaalde kostprijs hebben. We moeten ze duidelijk maken dat de grens bereikt is.” Varkenshouder van Hoof uit Gemert vult aan: “Jumbo heeft de mond vol over duurzaamheid, maar de rekening sturen ze zonder pardon door naar de boeren.”

  Ook zou Bodde graag zien dat de waarde van zijn product beter gewaardeerd wordt: “De wereld van supermarkten is er, net als die van de varkenshouders, ook een met lage marges. De supermarkten concurreren elkaar kapot en willen goedkoop inkopen, ze verliezen echter uit het oog dat producten wel een bepaalde kostprijs hebben. We moeten ze duidelijk maken dat de grens bereikt is.” Varkenshouder van Hoof uit Gemert vult aan: “Jumbo heeft de mond vol over duurzaamheid, maar de rekening sturen ze zonder pardon door naar de boeren.”

 • Jumbo stuurt twee woordvoerders om de bezwaren van de actievoerende boeren aan te horen. Een kort gesprek volgt. Frank Donkers voert het woord namens de boeren: “Korten en later betalen is geen duurzaamheid. Het brengt de varkenshouders in het nauw.” De woordvoerders uiten hun begrip, maar komen niet met concrete antwoorden. Donkers maakt duidelijk hier geen genoegen mee te nemen en eist wel duidelijke antwoorden en een inhoudelijke reactie.

  Jumbo stuurt twee woordvoerders om de bezwaren van de actievoerende boeren aan te horen. Een kort gesprek volgt. Frank Donkers voert het woord namens de boeren: “Korten en later betalen is geen duurzaamheid. Het brengt de varkenshouders in het nauw.” De woordvoerders uiten hun begrip, maar komen niet met concrete antwoorden. Donkers maakt duidelijk hier geen genoegen mee te nemen en eist wel duidelijke antwoorden en een inhoudelijke reactie.

 • Politie en bedrijfsbeveiliging zijn ter plaatse voor het geval de varkenshouders de ingang van het distributiecentrum gaan blokkeren. Maar dat is niet de insteek van de NVV’ers.

  Politie en bedrijfsbeveiliging zijn ter plaatse voor het geval de varkenshouders de ingang van het distributiecentrum gaan blokkeren. Maar dat is niet de insteek van de NVV’ers.

 • Frank Donkers: “Daarom vertraagt Jumbo volgens ons wel het proces en wil het bedrijf het gesprek pas na de kerst. Als we dan actie gaan voeren door te blokkeren, treffen we het bedrijf daar minder hard mee dan wanneer we dat in aanloop naar kerst al zouden doen. Het geeft ons een zwakkere positie.”

  Frank Donkers: “Daarom vertraagt Jumbo volgens ons wel het proces en wil het bedrijf het gesprek pas na de kerst. Als we dan actie gaan voeren door te blokkeren, treffen we het bedrijf daar minder hard mee dan wanneer we dat in aanloop naar kerst al zouden doen. Het geeft ons een zwakkere positie.”

 • De Jumbo-woordvoerders zijn voor beraad naar binnen gegaan. Ondertussen blijven de sinterklaasliedjes uit de speaker komen. Ondanks de ernstige boodschap van de actievoerders zorgt het voor een alles behalve vijandige sfeer.

  De Jumbo-woordvoerders zijn voor beraad naar binnen gegaan. Ondertussen blijven de sinterklaasliedjes uit de speaker komen. Ondanks de ernstige boodschap van de actievoerders zorgt het voor een alles behalve vijandige sfeer.

 • De zelf meegebrachte koffiekraam geeft nog wat warmte op de verder kille ochtend.

  De zelf meegebrachte koffiekraam geeft nog wat warmte op de verder kille ochtend.

 • Het is Jumbo inmiddels duidelijk dat de varkenshouders zich niet laten afschepen met een algemeen verhaaltje. Een delegatie mag zonder pers naar binnen voor een verder gesprek.

  Het is Jumbo inmiddels duidelijk dat de varkenshouders zich niet laten afschepen met een algemeen verhaaltje. Een delegatie mag zonder pers naar binnen voor een verder gesprek.

 • Frank Donkers maakt na afloop de uitkomst bekend:

  Frank Donkers maakt na afloop de uitkomst bekend:

 • Vrijdagavond is er een gesprek met de hoofd inkoop vlees en vis van Jumbo. Met deze medewerkster hadden de varkenshouders al eerder een gesprek. Een vervolggesprek met haar op korte termijn, in plaats van 27 december, is precies van de varkenshouders met de actie wilden bereiken.

  Vrijdagavond is er een gesprek met de hoofd inkoop vlees en vis van Jumbo. Met deze medewerkster hadden de varkenshouders al eerder een gesprek. Een vervolggesprek met haar op korte termijn, in plaats van 27 december, is precies van de varkenshouders met de actie wilden bereiken.

 • Met het gewenste resultaat op zak wordt om 9.30 uur het zaakje weer opgeruimd.

  Met het gewenste resultaat op zak wordt om 9.30 uur het zaakje weer opgeruimd.

Laatste reacties

 • kalkar

  Winnen van de supers lukt ons toch nooit. Wel alle hulde voor Willy en collega's. Ben zelf aanwezig geweest indertijd bij Vion uit solidariteit. De prijsdaling van de afgelopen tijd heeft bij mij het laatste restje vertrouwen in de varkenssector volledig weggenomen. 20 cent eraf in de beste tijd van het jaar. Waar moet dit heen? Zolang wij structureel niets aan de productiesystematiek én de prijssystematiek doen blijven we een verloren strijd voeren. Dus quotum om ons product schaars te krijgen én zelf de facturen maken zoals alle normale bedrijven doen in de economie. Verder wens ik de N.V.V. alle succes maar ik doe, murw door de laatste 6 slechte jaren, niet meer mee.

 • joannes

  Het is niet nodig om direct van de olifanten (supers) te winnen, wat nodig is, is dat de overheid, de politiek, inziet dat de samenleving langzaam maar zeker naar een oligopolie aan het groeien is waar de supers en gelijken het voor het zeggen hebben vwb de inkomens van het midden en klein bedrijf. Met hun markt macht dwingen ze de rest van Nederland in de armoe ten gunste van hun aandeelhouders. Waarschijnlijk met een sterke lobby van de pensioenfondsen. Kortom een vicieuze circel waarin geld van het midden en klein bedrijf naar het grote bedrijf gesluist wordt! Dat moeten ze inzien met deze protesten!

 • kalkar

  Zo is het Joannes, maar ik als gezinsbedrijf heb geen schijn van kans tegen al dit geweld. Alles moet groter en groter in deze fucking economie. Van Shell naar Rabo, alles vreten ze op, en wij, de kleinere gaan langzaam maar zeker naar de donder.

 • ikkethuis

  gaat vion, met als grootaandeelhouder zlto wel accoord met een korting?

 • Lin

  Dat zal de politiek een worst zijn Joannes, net zoals ze niet kijken naar onze inkomens als ze weer nieuwe wetten en regels stellen. De politiek mekkert dat ze geen grote stallen willen, dat ze millieu en dierenwelzijn zo belangrijk vinden en forceren hun regels op de bedrijven. Gezinsbedrijven die dierenwelzijn nog op hun lijstje hebben staan, maar waarbij het gezin geen inkomen meer kan genereren stoppen als eerste, nee ze stoppen niet, ze gaan kapot. Ouders komen met schulden op een arbeidsmarkt die al verzadigd is en kinderen hebben niks meer, zelfs het bedrijf moet voor een prikkie weggegeven worden, als dat al lukt.

  In dit klimaat kan de NL varkenshouder niks, helemaal niks behalve door modderen zolang het gaat en hopen op betere tijden of het begrip dat er iets moet gebeuren om de prachtige bedrijven die aan zoveel regels voldoen te kunnen behouden.

  Ik zeg: inkomenssteun van de melkveehouders naar de varkenshouders, wie stemt voor? ;-)

 • otje

  het is te zot voor woorden.Jumbo werkt met marges van 27 tot 32% in de slagerij.Feitelijk maakt het niet uit wat hun inkoop is want daar rekenen ze mee.Ze lachen zich rot dat er nog mensen zijn die voor weinig willen werken.Die mensen hebben ze boer genoemd.

 • info389

  Goeie actie van NVV!!!!!!
  1 varkensgeluid nu was heel duidelijk vandaag. (Toch.....) Maakt niet uit dat dit dan nu met name door NVV wordt opgepakt.
  Noodzaak is duidelijk, en niet met een mooi verhaal weg laten komen bij het eerst volgende gesprek.... Met kerst zijn er ook actiebereide varkenshouders!!!

 • wouteruwland

  Klasse! Hulde aan de NVV!

  Zorg dat er geen stof op die 'supermarkt wurgt voedselproducent'-spandoeken
  komt! In elk geval niet voordat het doel is bereikt. Nederlands vlees dat voldoet aan (overmatige) Nederlandse regels verdient ook een Nederlandse prijs.

  Gr. uit Sachsen-Anhalt.

 • info258

  Otje, zo zal het zijn, dat zij hun toeslagen vast hebben staan. Hoe duurder de inkoop, hoe meer er aan de strijkstok blijft hangen.
  Het is een geweldige actie en dit moet opgeschaald worden. Laten we de politiek en de supers met uiterste inzet duidelijk maken dat het 5 voor 12 is geweest.

 • hoeve burglust

  Hulde aan de NVV voor deze actie, as vrijdag opnieuw een gesprek met JUMBO, IPV 27 dec, Ik mag hopen dat ze met een bevredigend antwoord komen, het is tenslotte bijna kerst

 • HollemanAam

  Respect voor de inzet en ludieke oppak.... Niets doen en afwachten wat ze met je voorhebben is geen optie! Petje af dat vanuit alle windstreken weer mensen zich hard willen maken voor ons en de sneeuw en kou getroteerd hebben.

 • boerkebrabant

  ik was er vanmorgen ook bij, ik hoop dat de vervolgacties snel komen(van jumbo verwacht ik helemaal niets, bahalve ons aan het lijntje houden dan) en dan hoop ik dat er meer sectoren bij betrokken worden, want volgens mij is het niet alleen in de varkenshouderij kommer en kwel? ik stel dan voor om voor de kerstinkopen alle grote partijen even te laten voelen dat ons het water tot aan de neusgaten staat!

 • varkenshouder1

  Laat de andere sectoren maar komen zodat we met de Kerst de kerstman naar de supers kunnen sturen. Mijn trekker wil wel !!!!

 • politiek

  Boerkebrabant. en anderen. Inderdaad respect voor de moeite die genomen is om probleem situatie gezinsbedrijven varkenshouderij kenbaar te maken. Evenzo denk ik ook dat het in meerdere sectoren agrarisch Nederland niet meer is op te brengen. Helaas wordt die spanning binnen gezin en bedrijf momenteel onverantwoord groot. Een zeer gewaardeerde kennis van mij is het ook teveel geworden vandaag. Ik zal hem op een passende manier nog begeleiden. Ik zie dat als een plicht. Vaak zeg ik , kijk naar wat je wel hebt en niet naar hetgeen wat je mist.

 • pdenh1

  De sector zou moeten besluiten tot een zekere productiebeperking, evenals de Duitse kalkoenhouders zulks hebben gedaan. Dat hielp. Echter, eerdat d atvoornemenin de sector tot beperking leidt, kost een zekere tijd.Niettemin zou te overwegen zijn, mede in samenspraak met de slachterijen, Vion o.a.,om tot een zekere regulatie van het aanbod te komen. Inderdaad E 0.20/kg minder is funest, terwijl de hele keten belang heeft bij een gezonde varkenssector.

 • politiek

  Ik ben weer terug als reageerder! Ik zal er mijn kennis niet mee terug krijgen maar het heeft wel geleid tot veel discussie en overleg de laatste dagen. Eerlijk gezegd ben ik ook geschrokken van alle ellende die vele te veel is geworden. Bij vele veehouders die gekozen hebben voor een totaal ander leven, nu vaak als werknemer viel er een enorme last van zich af. Het bracht weer vreugde in het gezin. Bij andere bleef de onmacht en onrecht die hen achtervolgden en bracht het geen oplossing. Niet als men op bestaande boerderij bleef ,,aanmodderen,, met alle respect voor het woord aanmodderen en ook niet na een andere beroepskeuze. Men voelde zich verliezer en men bleef zich ook zo voelen. Ook belangenbehartigers hebben mijn inzien zonder meer een grote verantwoording om de schade te beperken. Het gaat immers niet om de grote aantallen varkens en kippen die men kan houden. Het gaat niet om dat blindelings investeren in die steeds groter wordende mega-bulk-veehouderij industrie waar alleen het woordje euro een waarde heeft. Nederland zal met die koers nog veel slachtoffers gaan maken. Zowel als werknemer bij die vele slachterijen, enz. ( werkloos enz. ) alsook op de boerderijen zelf. Het is een industrie die niet meer thuishoort in dit land. Het leven heeft een ander doel. De maatschappij heeft al aangegeven dat men een ander veehouderrijsysteem wenst. Nu moet dat besef nog komen bij die industrie zelf.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.