Varkenshouderij

Foto & video 8738 x bekeken 1 reactie

Biggen betreden brandschone auto

De nieuwe biggenauto van JR Biggentransport beschikt over alle technieken om de laadruimte te desinfecteren en te ontdoen van het PRRS-virus.

Foto

 • De nieuwe truck met oplegger van transporteur Johan Robbertsen van JR Biggentransport in Maarsbergen (U.) heeft drie laaddekken en kan in totaal 720 biggen vervoeren.

  De nieuwe truck met oplegger van transporteur Johan Robbertsen van JR Biggentransport in Maarsbergen (U.) heeft drie laaddekken en kan in totaal 720 biggen vervoeren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Onder de oplegger zit een kast met daarin dewatervoorraad en het desinfectiemiddel om de bak te ontsmetten nadat deze is gereinigd . Er is genoeg voorraad om de opleggertien keer te desinfecteren.

  Onder de oplegger zit een kast met daarin dewatervoorraad en het desinfectiemiddel om de bak te ontsmetten nadat deze is gereinigd . Er is genoeg voorraad om de opleggertien keer te desinfecteren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Per laaddek is er een vernevelpunten in het kopschot van de oplegger dat het desinfecteringsmiddel in de laadruimte verdeeld. Het desinfecteren gebeurt als de laadruimte droog is, bij een temperatuur van circa 40 graden in de bak.

  Per laaddek is er een vernevelpunten in het kopschot van de oplegger dat het desinfecteringsmiddel in de laadruimte verdeeld. Het desinfecteren gebeurt als de laadruimte droog is, bij een temperatuur van circa 40 graden in de bak.

  Foto: Mark Pasveer
 • Zodra de auto schoon, droog en gedesinfecteerd is, wordt deze verder verwarmd tot een temperatuur van 70 graden. De temperatuur in de laadbak blijft een halfuur op dit niveau, zodat mogelijk aanwezige PRRS-kiemen zijn gedood.De warmte wordt geleverd door twee dieselgestookteheaters die onder de oplegger zijn gemonteerd.Er is een voorraadtank voor 250 liter diesel.

  Zodra de auto schoon, droog en gedesinfecteerd is, wordt deze verder verwarmd tot een temperatuur van 70 graden. De temperatuur in de laadbak blijft een halfuur op dit niveau, zodat mogelijk aanwezige PRRS-kiemen zijn gedood.De warmte wordt geleverd door twee dieselgestookteheaters die onder de oplegger zijn gemonteerd.Er is een voorraadtank voor 250 liter diesel.

  Foto: Mark Pasveer
 • De warme lucht stroomt via twee mangaten in de laadruimte. Door de twee laaddekken iets op te heffen, kan de warme lucht er langs en wordt de hele ruimte warm. Zodra de hele procedure is afgerond, sluit de chauffeur de mangaten met twee deksels af. De deksels laten geen water door dat naar de heater zou kunnen stromen.

  De warme lucht stroomt via twee mangaten in de laadruimte. Door de twee laaddekken iets op te heffen, kan de warme lucht er langs en wordt de hele ruimte warm. Zodra de hele procedure is afgerond, sluit de chauffeur de mangaten met twee deksels af. De deksels laten geen water door dat naar de heater zou kunnen stromen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het hele proces vindt plaats terwijl de auto van zijn losadres naar de volgende klant rijdt. Na afloop van de procedure krijgt de chauffeur een sms-bericht ter bevestiging dat alles volgens het boekje plaatsvond. De boer kan desgewenst een inlogcode krijgen om op de website van de transporteurte checken of de auto is schoon en verhit is geweest.

  Het hele proces vindt plaats terwijl de auto van zijn losadres naar de volgende klant rijdt. Na afloop van de procedure krijgt de chauffeur een sms-bericht ter bevestiging dat alles volgens het boekje plaatsvond. De boer kan desgewenst een inlogcode krijgen om op de website van de transporteurte checken of de auto is schoon en verhit is geweest.

  Foto: Mark Pasveer
 • Zodra de auto schoon is, strooit de chauffeur zaagsel in de laadbak en kunnen de biggen er in.De kosten van alle extra aanwezige reinigings- en verhittechnieken bedragen circa €20.000.

  Zodra de auto schoon is, strooit de chauffeur zaagsel in de laadbak en kunnen de biggen er in.De kosten van alle extra aanwezige reinigings- en verhittechnieken bedragen circa €20.000.

  Foto: Mark Pasveer
 • JR Biggentransport rijdt voor samenwerkingsverband Frievar.
Frievar hecht belang aan diergezondheid en wil overdracht van PRRS tijdens het transport vermijden. De meerkosten van het verhitten zijn €50 per vracht.

  JR Biggentransport rijdt voor samenwerkingsverband Frievar. Frievar hecht belang aan diergezondheid en wil overdracht van PRRS tijdens het transport vermijden. De meerkosten van het verhitten zijn €50 per vracht.

  Foto: Mark Pasveer

Eén reactie

 • joannes

  Voor iets minder dan 7 € cent per big is dit natuurlijk een vette extra + voor de export naar..........

Of registreer je om te kunnen reageren.