Varkenshouderij

Foto & video 6487 x bekeken laatste update:23 nov 2012

Vleesvarkensstal met grondkanaalventilatie

Maatschap De Graaf bouwde nieuw voor 1.300 vleesvarkens en voldoet aan nieuwste eisen.

Foto

 • Varkenshouder Danny de Graaf (26) in Valthe (Dr.) heeft 23 oktober een nieuwe vleesvarkensstal in gebruik genomen. “Deze stal voldoet aan de nieuwste eisen. We wilden graag bouwen richting de toekomst’’, vertelt De Graaf. Trots poseert de familie voor de nieuwe stal.

  Varkenshouder Danny de Graaf (26) in Valthe (Dr.) heeft 23 oktober een nieuwe vleesvarkensstal in gebruik genomen. “Deze stal voldoet aan de nieuwste eisen. We wilden graag bouwen richting de toekomst’’, vertelt De Graaf. Trots poseert de familie voor de nieuwe stal.

 • Het bedrijf van De Graaf is in de loop der jaren steeds groter geworden. De grootouders van Danny begonnen in 1954 met zestien melkkoeien. In 1972 kwamen de eerste varkens en in 1979 stapte de familie volledig over op varkens. In 1984 en 1987 vonden staluitbreidingen en renovaties plaats.

  Het bedrijf van De Graaf is in de loop der jaren steeds groter geworden. De grootouders van Danny begonnen in 1954 met zestien melkkoeien. In 1972 kwamen de eerste varkens en in 1979 stapte de familie volledig over op varkens. In 1984 en 1987 vonden staluitbreidingen en renovaties plaats.

 • “De bouw van de nieuwe varkensstal is in mei dit jaar gestart. De eerste varkens hebben eind oktober hun intrek genomen in de stal’’, vertelt De Graaf. De stal meet 42,5 bij 29 meter, telt acht afdelingen en biedt ruimte aan 1.300 vleesvarkens. De Graaf kan gemakkelijk omschakelen naar groepshuisvesting. De totale bedrijfscapaciteit bedraagt nu 2.180 vleesvarkens.

  “De bouw van de nieuwe varkensstal is in mei dit jaar gestart. De eerste varkens hebben eind oktober hun intrek genomen in de stal’’, vertelt De Graaf. De stal meet 42,5 bij 29 meter, telt acht afdelingen en biedt ruimte aan 1.300 vleesvarkens. De Graaf kan gemakkelijk omschakelen naar groepshuisvesting. De totale bedrijfscapaciteit bedraagt nu 2.180 vleesvarkens.

 • De stal heeft grondkanaalventilatie met recirculatie, een ondergrondse spuiwateropslag van 60 kuub, een complete mestopslag onder de stal van 1.150 kuub en een biologische combi-luchtwasser. “Het bedrijf zit dicht bij de bebouwde kom en deze luchtwasser was voor ons het meest geschikt”, zegt De Graaf.

  De stal heeft grondkanaalventilatie met recirculatie, een ondergrondse spuiwateropslag van 60 kuub, een complete mestopslag onder de stal van 1.150 kuub en een biologische combi-luchtwasser. “Het bedrijf zit dicht bij de bebouwde kom en deze luchtwasser was voor ons het meest geschikt”, zegt De Graaf.

 • De biggen zijn acht weken oud als ze op het bedrijf aankomen. Ze verblijven er zestien weken. De Graaf heeft een milieuvergunning om maximaal 1.672 dieren in de nieuwe stal te houden. Hij moet de stal dan wel vergroten, maar de luchtwasser is hierop berekend. “Als de bank het toelaat, willen we binnen vijf jaar verder uitbreiden”, zegt De Graaf. De vleesvarkenshouder mest al langere tijd beren. In de nieuwe stal houdt hij Topigs 20 x Piétrain. In de bestaande stal werkt hij met Topigs 50 x Talent.

  De biggen zijn acht weken oud als ze op het bedrijf aankomen. Ze verblijven er zestien weken. De Graaf heeft een milieuvergunning om maximaal 1.672 dieren in de nieuwe stal te houden. Hij moet de stal dan wel vergroten, maar de luchtwasser is hierop berekend. “Als de bank het toelaat, willen we binnen vijf jaar verder uitbreiden”, zegt De Graaf. De vleesvarkenshouder mest al langere tijd beren. In de nieuwe stal houdt hij Topigs 20 x Piétrain. In de bestaande stal werkt hij met Topigs 50 x Talent.

 • Een overzicht van de technische ruimte van de voermachine. Deze machine regelt ook de voeding van de naastgelegen stal.

  Een overzicht van de technische ruimte van de voermachine. Deze machine regelt ook de voeding van de naastgelegen stal.

 • Via deze buis komt voeding uit de silo’s van de nieuwe stal de bestaande stal binnen.

  Via deze buis komt voeding uit de silo’s van de nieuwe stal de bestaande stal binnen.

 • Het pompsysteem en de computer van de luchtwasser.

  Het pompsysteem en de computer van de luchtwasser.

 • Buitenlucht komt door de luchtinlaat binnen via het rooster.

  Buitenlucht komt door de luchtinlaat binnen via het rooster.

 • Vervolgens wordt de lucht binnengezogen via het controlepad en gemengd met de warme lucht van de recirculatie.

  Vervolgens wordt de lucht binnengezogen via het controlepad en gemengd met de warme lucht van de recirculatie.

 • Aan de achterkant van de hokinrichting zitten uitneembare hekjes. Zo kan De Graaf groepshuisvesting realiseren.

  Aan de achterkant van de hokinrichting zitten uitneembare hekjes. Zo kan De Graaf groepshuisvesting realiseren.

 • Via de waterleiding kunnen medicijnen naar elke afdeling getransporteerd worden. Onder andere medicatie voor ontworming en antibiotica kunnen via dit systeem naar de drinknippels in de brijbakken getransporteerd worden.

  Via de waterleiding kunnen medicijnen naar elke afdeling getransporteerd worden. Onder andere medicatie voor ontworming en antibiotica kunnen via dit systeem naar de drinknippels in de brijbakken getransporteerd worden.

 • Het luchtkanaal naar de luchtwasser.

  Het luchtkanaal naar de luchtwasser.

 • De ventilatoren naar de drukkamer.

  De ventilatoren naar de drukkamer.

 • In de drukkamer wordt druk gecreëerd, zodat de lucht door de luchtwasser gedrukt wordt.

  In de drukkamer wordt druk gecreëerd, zodat de lucht door de luchtwasser gedrukt wordt.

 • De schoorsteen boven op de luchtwasser. Deze is geplaatst om eventuele weersinvloeden op de luchtwasser tegen te gaan.

  De schoorsteen boven op de luchtwasser. Deze is geplaatst om eventuele weersinvloeden op de luchtwasser tegen te gaan.

 • Zaterdag 20 oktober was er open dag op het varkensbedrijf. Deze dag was bedoeld om collega-varkenshouders kennis te laten maken met de nieuwe stal. Ook burgers en buurtbewoners waren welkom. “Wij vinden het erg belangrijk om te laten zien hoe een varkensbedrijf er van binnen uitziet. Veel mensen hebben het idee dat varkens opgesloten zitten in een kleine ruimte, maar dat is bij ons niet het geval”, vertelt De Graaf. De open dag was een groot succes; ruim 400 bezoekers hebben de nieuwe stal bekeken.

  Zaterdag 20 oktober was er open dag op het varkensbedrijf. Deze dag was bedoeld om collega-varkenshouders kennis te laten maken met de nieuwe stal. Ook burgers en buurtbewoners waren welkom. “Wij vinden het erg belangrijk om te laten zien hoe een varkensbedrijf er van binnen uitziet. Veel mensen hebben het idee dat varkens opgesloten zitten in een kleine ruimte, maar dat is bij ons niet het geval”, vertelt De Graaf. De open dag was een groot succes; ruim 400 bezoekers hebben de nieuwe stal bekeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.