Varkenshouderij

Foto & video 14913 x bekeken 23 reacties

Prachtige nieuwe stal voor biologische vleesvarkens

Strostal met vrije uitloop en zonnepanelen op 100 meter lange vleesvarkensstal.

Foto

 • 


Familie van Leeuwen in Buren (Gld.) bouwt een nieuwe biologische vleesvarkensstal met 1.000 plaatsen. De stal is een uitbreiding bij het bestaande bedrijf met 160 zeugen en 1.000 vleesvarkens.

  Familie van Leeuwen in Buren (Gld.) bouwt een nieuwe biologische vleesvarkensstal met 1.000 plaatsen. De stal is een uitbreiding bij het bestaande bedrijf met 160 zeugen en 1.000 vleesvarkens.

 • De stal is indrukwekkend, zowel wat betreft formaat als afwerkingsniveau. De stal is 100 meter lang en 26 meter breed.

  De stal is indrukwekkend, zowel wat betreft formaat als afwerkingsniveau. De stal is 100 meter lang en 26 meter breed.

 • Typisch is de buitenuitloop. Het voorste deel van de stal (15 x 15 m) dient als opslag voor stro en heeft daarom geen uitloop.

  Typisch is de buitenuitloop. Het voorste deel van de stal (15 x 15 m) dient als opslag voor stro en heeft daarom geen uitloop.

 • 
De stal is hoog en ruim. Er zijn in totaal zes afdelingen. De rechterafscheiding is 6,5 meter hoog en staat exact in het midden van de nok. De stal is volledig gespiegeld.

  De stal is hoog en ruim. Er zijn in totaal zes afdelingen. De rechterafscheiding is 6,5 meter hoog en staat exact in het midden van de nok. De stal is volledig gespiegeld.

 • Per hok zitten zijn er twintig varkens. Deze hebben een meer dan royale 2,3 vierkante meter oppervlakte per dier ter beschikking. 1,3 vierkante meter binnen en 1 meter buiten. De zeugen beschikken daarnaast nog over weidegang op 2 hectare.

  Per hok zitten zijn er twintig varkens. Deze hebben een meer dan royale 2,3 vierkante meter oppervlakte per dier ter beschikking. 1,3 vierkante meter binnen en 1 meter buiten. De zeugen beschikken daarnaast nog over weidegang op 2 hectare.

 • De deuren in de stal zijn dusdanig breed dat de minishovel overal kan komen.

  De deuren in de stal zijn dusdanig breed dat de minishovel overal kan komen.

 • Dat is belangrijk voor het instrooien van de hokken. Alle varkens liggen namelijk op stro. Een vereiste vanuit Skal, de instantie die de biologische sector waarborgt.

  Dat is belangrijk voor het instrooien van de hokken. Alle varkens liggen namelijk op stro. Een vereiste vanuit Skal, de instantie die de biologische sector waarborgt.

 • De dichte vloer ligt onder 5 procent afschot. Hierdoor komt het natte stro met de mest vanzelf door de openingen in de put terecht.

  De dichte vloer ligt onder 5 procent afschot. Hierdoor komt het natte stro met de mest vanzelf door de openingen in de put terecht.

 • 
Deze put is 75 centimeter diep en loopt op twee plaatsen over de volle lengte van de stal.

  Deze put is 75 centimeter diep en loopt op twee plaatsen over de volle lengte van de stal.

 • 
In put zit een JOZ-mestschuif. Zowel in de linker-als rechterzijde van de stal. De ketting loopt rond. Wordt de ene schuif naar voren getrokken dan gaat de andere automatisch terug naar de startpositie.

  In put zit een JOZ-mestschuif. Zowel in de linker-als rechterzijde van de stal. De ketting loopt rond. Wordt de ene schuif naar voren getrokken dan gaat de andere automatisch terug naar de startpositie.

 • Vanuit een afstort komt de mest met een afvoerketting buiten op een hoop terecht. Er is goede vraag naar biologische vaste mest. Van Leeuwen heeft weinig kosten aan de afzet.

  Vanuit een afstort komt de mest met een afvoerketting buiten op een hoop terecht. Er is goede vraag naar biologische vaste mest. Van Leeuwen heeft weinig kosten aan de afzet.

 • 
Onder de buitenuitloop van de stal zitten wel drijfmestkelders. Die mest scheidt van Leeuwen met een separator. Zo kan hij de dikke fractie weer afzetten.

  Onder de buitenuitloop van de stal zitten wel drijfmestkelders. Die mest scheidt van Leeuwen met een separator. Zo kan hij de dikke fractie weer afzetten.

 • De dunne fractie waardeert Van Leeuwen op en levert het product af aan biologische glastuinders.

  De dunne fractie waardeert Van Leeuwen op en levert het product af aan biologische glastuinders.

 • De varkens kunnen altijd, dag en nacht, zomer en winter, naar buiten.

  De varkens kunnen altijd, dag en nacht, zomer en winter, naar buiten.

 • De uitloop is deels overkapt. Het open gedeelte is voorzien van gaas, zodat met name spreeuwen niet in de stal kunnen komen. Van Leeuwen heeft hiermee ervaring: “Die kunnen anders massaal in de stal komen en vreten gewoon het voer van de varkens op.”

  De uitloop is deels overkapt. Het open gedeelte is voorzien van gaas, zodat met name spreeuwen niet in de stal kunnen komen. Van Leeuwen heeft hiermee ervaring: “Die kunnen anders massaal in de stal komen en vreten gewoon het voer van de varkens op.”

 • De doorgang naar buiten is voorzien van een rubberflap. Deze sluit nooit geheel af, maar dat is ook de bedoeling.

  De doorgang naar buiten is voorzien van een rubberflap. Deze sluit nooit geheel af, maar dat is ook de bedoeling.

 • In combinatie met de dakkokers ontstaat er een natuurlijke trek in de stal. Ventilatoren zijn niet aanwezig. Er komt nog wel een klep in zodat er handmatig te sturen is. Een pet voorkomt straks inregenen.

  In combinatie met de dakkokers ontstaat er een natuurlijke trek in de stal. Ventilatoren zijn niet aanwezig. Er komt nog wel een klep in zodat er handmatig te sturen is. Een pet voorkomt straks inregenen.

 • De gordingen zijn nieuw. Het gegalvaniseerd plaatstaal is gezet en vormt een volledig gesloten koker. Het dak is geïsoleerd. Toch kan het ’s winters wel koud worden in de stal.

  De gordingen zijn nieuw. Het gegalvaniseerd plaatstaal is gezet en vormt een volledig gesloten koker. Het dak is geïsoleerd. Toch kan het ’s winters wel koud worden in de stal.

 • De waterleiding loopt daarom overal rond …

  De waterleiding loopt daarom overal rond …

 • 
… en is voorzien van een rondpompsysteem. Door de stroming bevriest het water nooit. De kou gaat wel iets ten koste van de voerconversie, maar dat is ingecalculeerd bij het biologisch houden van vleesvarkens.

  … en is voorzien van een rondpompsysteem. Door de stroming bevriest het water nooit. De kou gaat wel iets ten koste van de voerconversie, maar dat is ingecalculeerd bij het biologisch houden van vleesvarkens.

 • De verlichting in de stal bestaat uit energiezuinige led-lampen.

  De verlichting in de stal bestaat uit energiezuinige led-lampen.

 • Op het dak ligt straks voor 120.000 wattpiek aan zonnepanelen. Deze zijn afgelopen maandag vanuit China in de Rotterdamse haven aangekomen. Een zeecontainer werd rechtstreeks bij Van Leeuwen afgeleverd. Nu, nog geen week later, liggen de panelen al geïnstalleerd en wel op het dak.

  Op het dak ligt straks voor 120.000 wattpiek aan zonnepanelen. Deze zijn afgelopen maandag vanuit China in de Rotterdamse haven aangekomen. Een zeecontainer werd rechtstreeks bij Van Leeuwen afgeleverd. Nu, nog geen week later, liggen de panelen al geïnstalleerd en wel op het dak.

 • De zonnepanelen wekken energie op voor eigen gebruik. Overschot wordt overdag op het net gezet en verrekend met het nachtverbruik. Het is voor Van Leeuwen puur een besparing op de verbruikskosten, de vergoeding is niet interessant genoeg om te investeren voor levering op het net.

Lees meer over de exacte (bouw-) kosten, opbrengsten en visie dinsdag 6 november in Boerderij.

  De zonnepanelen wekken energie op voor eigen gebruik. Overschot wordt overdag op het net gezet en verrekend met het nachtverbruik. Het is voor Van Leeuwen puur een besparing op de verbruikskosten, de vergoeding is niet interessant genoeg om te investeren voor levering op het net. Lees meer over de exacte (bouw-) kosten, opbrengsten en visie dinsdag 6 november in Boerderij.

Laatste reacties

 • freehold

  Mooi om te zien. Hopenlijk is dit wel goed genoeg voor onze westerse consumenten. Zo zonder stro is het natuurlijk nog niet echt biologisch. Komen er nog wat foto's op als de varkens erin zitten?

  Kou kost ew-conversie, maar ventilatie en verwarming kost ook.
  Succes ermee!

 • gerard364099

  er staat toch werkelijk strostal en dit word bij een van de foto's nog eens herhaald skal kijkt mee dus no problem hopelijk gaat het er goed mee vooral financieel

 • W Geverink

  Kou kan een grote kostenpost op het welzijn van de varkens zijn. Als je binnen in de stal een rondpompsysteem nodig hebt tegen bevriezing is niet best! Varkens kunnen tegen regen, vorst en sneeuw als ze maar heerlijk knus, warm en relaxed kunnen liggen slapen. Bij kou kunnen varkens op elkaar gaan liggen waardoor vooral bij groepen lichtere varkens prolapsen kunnen ontstaan wat weer tot sterfte kan leiden. Meer welzijn is waar de biologische houderij voor staat en dan vind ik ook dat de zaken goed voor elkaar moeten zijn . Meer isolatie, tochtvrije klapdeuren in plaats van flappen en het voor de winter naar beneden toe verlengen van de schoorstenen zodat er s'winters een grotere buffer warme lucht blijft hangen kunnen al flink bijdragen aan een makkelijker en beter te ventileren stal en een comfortabelere slaapplek voor de varkens.

 • bertes

  gangbare boeren zien de opbrengst prijzen van bio. en dan proberen ze toch de zelfde resultaten te halen in de bio. en dan krijg je stallen met veel roosters.
  en geen natuurlijke ventilatie met onderkruip enz.
  maar de gangbaar boeren die dat zo proberen vallen uiteindelijk toch door de mand. het moet ook tussen de oren zitten.

 • Rob Tettero

  Mooie stal met nette uitloop, iets wat de consument zeker graag ziet. Vraag me af wat de bouwkosten zijn per plaats.

  Hier in Hongarije heb ik ook een oude stal met uitloop. Het idee was vroeger dat de varkens buiten zouden mesten. Ik heb dit ook geprobeerd. Helaas werkt dat niet, vooral niet in de zomer. Alle uitlopen dichtgemetseld.

  Kou kan je deels opvangen met veel stro erin, maar warm zal de stal niet worden door de hoge nok.
  Veel (wandel) ruimte en kou kost VC !

  Stro kijkt mooi. Bij hogere temperaturen gaan de varkens niet meer in het stro liggen. Ik gebruik in de zomer hier geen stro. (volledig dichte vloer) De varkens creëren een eigen mest- en ligplek.

  Succes !

 • Mels

  Is dit nou geen megastal? Of heeft dat met het bio te maken?
  Dit is geen kritiek op deze ondernemer maar een simpele vraag voor de malloten zoals Bbob die we gelukkig niet meer lezen.

 • John*

  tja gaan we welzijnsvriendelijker wordt het weer milieuonvriendelijker en omgekeerd.. Maar ik zie hier een mooie stal en door in de winter alleen lucht via de flappen binnen te laten en de ventilatiepijpen flink te smoren is de temperatuur goed onder controle te houden.

 • Bison

  Het is eigenlijk wel een beetje dood op de site zo zonder bobke z'n opmerkingen

 • joannes

  Bison: Dan zoek je hem op een ander Site op en vertrek je ook met je provocaties! Als je niet nog een van de laatste karakters/profielen bent van de auteur van B bob!

 • FARMADVIES

  Wat op negatieve racties. Ik zie dit niet als collegiaal.
  Ik wil fam v leeuwen feliciteren met de prachtige stal. BIO is een prachtig manier van varkenshouden en is afzet voor. Nogmaals ik wens deze ondenemer veel succes en ik hoop dat veel rendement uit komt.

 • Kristof Van Hoye

  Wat is opwaarderen van dunne fractie? wordt die gefermenteerd?

 • schoenmakers1

  ik ben het volledig met mels#6 eens het wordt eens tijd dat biologisch en gangbaar over dezelfde kam geschoren wordt

 • pigs

  heeft bob nog wat te zeuren

 • Bison

  Ben jij atijd zo vriendelijk Johannes? (#9)...of heb je ruzie met je vrouw gehad?

  En nee ik heb/had met bobke in geen enkele vorm iets te maken.

 • W Geverink

  Ik zie er weinig negatiefs tussen staan FARMADVIES. Wat ik wel vind is dat het op het technische vlak ook in een biologische stal geen behelpen hoeft te zijn. Luchtinlaat met inlaatventielen bijvoorbeeld en omdat er weinig varkens in een stal zitten zonder verwarming denk ik aan centrale afzuiging met een warmtewisselaar bijvoorbeeld om de staltemperatuur in koude periodes op pijl te houden. Stoken met voer is altijd te duur. Zelf heb ik meer dan honderdtwintig hokken die vrijwel identiek zijn aan deze (zonder buitenuitloop) maar een vuistregel hier in Canada is dat de lengte van het hok ongeveer twee keer de breedte moet zijn om de hoeveelheid handwerk (lees strontschuiven) tot een minimum te beperken. Dus als er veel hokbevuiling optreedt kun je altijd nog overwegen de hokken in de lengte in twee te delen. De groeten en veel succes.

 • masmas

  Als hij een gangbare stal zou zetten dan zou hij meer verdienen volgens mij dan nu.De meeste mensen met 'biologisch of groen' gedachtengoed zijn vegetarisch. De anderen zullen wel varkens eten uit een gangbare stal.Zou wel eens willen weten wat die stal kost.onverantwoorde investering volgens mij.

 • jan9

  Als hij die rubber flappen nou eens vervangt voor bestuurbare poortjes dan kan hij die tenminste sluiten, mocht de stal niet zo best draaien. Ventilatoren er in, 2x zo veel varkens en gaan met die banaan ! Heeft hij niet eens zo'n dure luchtwasser nodig ! LOL.
  Ik wens hem echt veel succes, voor iedere strategie is een markt te bedenken !

 • W Geverink

  Deze hokken werken heel goed als ze voldoende bezetting hebben. In een all in all out situatie waarin de biggen in het begin in zo'n hok niet terug te vinden zijn gaan ze vaak op de verkeerde plek hun behoefte doen. Ik werk met een doorschuifsysteem waarbij de varkens telkens een groter hok krijgen met ander voer en dan werkt deze setup probleemloos.

 • Rob Tettero

  @ W Geverink.
  Hoe vaak verschuif je de varkens? Een nadeel is dan dat je telkens weer een stressmoment creeert

 • W Geverink

  Ik verplaats de varkens drie keer en dat geeft mij meer stress dan de varkens. Die vliegen het hok uit alsof ze onderweg zijn naar de Efteling. Ik moet zorgen dat ik het hok instap voor de meute het hok uit komt stormen zodat ik niet van de sokken gelopen wordt. De varkens van tegenwoordig zijn niet meer zo bang en verlegen als dertig jaar geleden en een verhuizing geeft wel verandering maar weinig stress. Bovendien is het makkelijk dat ze wat gewend zijn want voor ze afgeleverd worden gaan ze een of enkele keren door de weegschaal

 • wgtroosendaal1

  He een....maatschappelijk verantwoorde n.l.varkensstal ook voor de boer?Ook een verantwoord aantal maar ja daar zullen de meeste boeren niet mee eens mogen zijn.Dit is,weg met bio(te duur voer etc regels) maar 'logisch' varkens houden met vliegen en no nonsens meerprijs hoort te krijgen tav.regulier=een ster.Duurzaam is deze stal pas als deze met een max.15 jaar terug verdient is en daarna nog 15 jaar meegaat zonder uit te breidden en renoveren.Matthijs wat kost deze per ligplaats ex. maatlat subsidies.
  Succes met snel terug verdienen.

 • freehold

  Verplaatsen van biggen is nationale sport in Canada of niet. Werkte een jaar in Alberta en inderdaad 4 keer verplaatsen. Geen stress maar je moet niet mengen... (gezondheid) Wel stress aan de armen van schoonspuiten. Voordeel heb ik er niet echt van ingezien trouwens. Bedrijf inmiddels al failliet (400 gesloten, nu dus echt gesloten) Maar das normaal in Canada toch?

 • W Geverink

  Hier in Canada gaat het met de varkenshouderij al lang erg moeizaam. Onze olie economie is sterk en de Canadese dollar staat gelijk aan de Amerikaanse terwijl de varkenshouderij op een tachtig cent dollar is gebaseerd. Er zijn al heel veel bedrijven gestopt. De reden dat wij hier vaak de biggen doorschuiven is omdat een kleinere compacte stal minder geld kost en veel makkelijker warm te houden is. In de biggenafdelingen wordt een heel klein beetje bijverwarmd als het koud is en in de rest van de stallen is door dikke isolatie en slim ventileren verwarmen onnodig. Stress aan de armen van het aan de hoge drukspuit staan heb ik niet. Door de hoge gezondheidsstatus is het niet nodig om de hokken elke ronde schoon te spuiten.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.