Varkenshouderij

Foto & video 5927 x bekeken 10 reactieslaatste update:29 nov 2012

NVWA volop bezig met controle zeugenbedrijven

De pre-inspecties rondom de verplichte groepshuisvesting voor zeugen zijn in volle gang. Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, die de inspecties uitvoert, is er vooral nog onduidelijkheid over het aaneengesloten vloeroppervlak dat per zeug aanwezig moet zijn.

Foto

 • Inspecteur Theo Geurtsen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is net aangekomen op een varkensbedrijf in Noord-Brabant en pakt nog even wat meetapparatuur uit de auto. De inspecties zijn onaangekondigd. Gekeken wordt hoever men is met het ombouwen van de stallen om aan de nieuwe eisen voor groepshuisvesting te kunnen voldoen. Ook wordt er gecontroleerd op naleving van het Varkensbesluit. 
Foto’s en tekst: Emmy Koeleman

  Inspecteur Theo Geurtsen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is net aangekomen op een varkensbedrijf in Noord-Brabant en pakt nog even wat meetapparatuur uit de auto. De inspecties zijn onaangekondigd. Gekeken wordt hoever men is met het ombouwen van de stallen om aan de nieuwe eisen voor groepshuisvesting te kunnen voldoen. Ook wordt er gecontroleerd op naleving van het Varkensbesluit. Foto’s en tekst: Emmy Koeleman

 • De controle bestaat uit een ronde op het bedrijf waarbij alle stallen even worden aangedaan. Op dit bedrijf zijn zowel zeugen als vleesvarkens aanwezig. Bij de zeugen wordt gekeken naar groepshuisvesting. Bij de vleesvarkens wordt bijvoorbeeld gekeken of de dieren genoeg licht en water hebben.

  De controle bestaat uit een ronde op het bedrijf waarbij alle stallen even worden aangedaan. Op dit bedrijf zijn zowel zeugen als vleesvarkens aanwezig. Bij de zeugen wordt gekeken naar groepshuisvesting. Bij de vleesvarkens wordt bijvoorbeeld gekeken of de dieren genoeg licht en water hebben.

 • Geurtsen schrijft al zijn bevindingen op, om deze later in het dossier van het desbetreffende bedrijf te schrijven. Bij de controle op groepshuisvesting gaat het vooral om meten. Zeugen in groepshuisvesting moeten minimaal 2,25 vierkante meter hokoppervlak hebben, waarvan 1 ,3 vierkante meter dichte vloer.

  Geurtsen schrijft al zijn bevindingen op, om deze later in het dossier van het desbetreffende bedrijf te schrijven. Bij de controle op groepshuisvesting gaat het vooral om meten. Zeugen in groepshuisvesting moeten minimaal 2,25 vierkante meter hokoppervlak hebben, waarvan 1 ,3 vierkante meter dichte vloer.

 • In een lege box wordt de lengte van het vastevloeroppervlakte gemeten. In combinatie met de breedte van de box moet men dan komen op minstens 1,3 vierkante meter. De NVWA merkt dat varkenshouders vaak denken dat de vaste vloer elders in de ruimte ook mag worden meegeteld. Maar dat is niet juist. Het gaat om een aaneengesloten stuk dat per zeug beschikbaar moet zijn.

  In een lege box wordt de lengte van het vastevloeroppervlakte gemeten. In combinatie met de breedte van de box moet men dan komen op minstens 1,3 vierkante meter. De NVWA merkt dat varkenshouders vaak denken dat de vaste vloer elders in de ruimte ook mag worden meegeteld. Maar dat is niet juist. Het gaat om een aaneengesloten stuk dat per zeug beschikbaar moet zijn.

 • Naast een ‘ouderwetse’ rolmaat worden maten in de stal ook vaak met een lasermeter opgenomen. Dat werkt zeer nauwkeurig en snel.

  Naast een ‘ouderwetse’ rolmaat worden maten in de stal ook vaak met een lasermeter opgenomen. Dat werkt zeer nauwkeurig en snel.

 • De boxen moeten minimaal 70 centimeter breed zijn. De varkenshouder op dit bedrijf is genoodzaakt om 8 zeugen minder te houden. De boxen worden breder uit elkaar gezet en door de oppervlakte-eis mogen er minder dieren op de huidige oppervlakte gehuisvest worden. De stal is in 1978 gebouwd en in 1995 verbouwd. Toch voldoet het nog niet aan de nieuwe eisen. Dat geldt wel voor stallen na 1998.

  De boxen moeten minimaal 70 centimeter breed zijn. De varkenshouder op dit bedrijf is genoodzaakt om 8 zeugen minder te houden. De boxen worden breder uit elkaar gezet en door de oppervlakte-eis mogen er minder dieren op de huidige oppervlakte gehuisvest worden. De stal is in 1978 gebouwd en in 1995 verbouwd. Toch voldoet het nog niet aan de nieuwe eisen. Dat geldt wel voor stallen na 1998.

 • In de oude stal zijn op dit moment 96 boxen. Straks worden dit er 88. Vooral de investering in nieuwe, flexibele poortjes is voor de varkenshouder een grote investering (rond de €10.000). In totaal schat de varkenshouder €20.000 kwijt te zijn aan alle aanpassingen in de stal.

  In de oude stal zijn op dit moment 96 boxen. Straks worden dit er 88. Vooral de investering in nieuwe, flexibele poortjes is voor de varkenshouder een grote investering (rond de €10.000). In totaal schat de varkenshouder €20.000 kwijt te zijn aan alle aanpassingen in de stal.

 • In oude stallen zijn de voertroggen vaak nog vaste, betonnen bakken die aan de grond vast zitten. Op dit bedrijf worden deze vervangen door zwevende troggen. Deze moeten minstens 20 centimeter boven de grond hangen, zodat de zeug met haar snuit er nog onder kan liggen. Zwevende voertroggen vergroten het oppervlak van de vaste vloer.

  In oude stallen zijn de voertroggen vaak nog vaste, betonnen bakken die aan de grond vast zitten. Op dit bedrijf worden deze vervangen door zwevende troggen. Deze moeten minstens 20 centimeter boven de grond hangen, zodat de zeug met haar snuit er nog onder kan liggen. Zwevende voertroggen vergroten het oppervlak van de vaste vloer.

 • In de nieuwe stal zijn de zwevende troggen al aanwezig.

  In de nieuwe stal zijn de zwevende troggen al aanwezig.

 • Als de inspecteurs er dan toch zijn, wordt ook gekeken naar de belangrijkste aspecten van het Varkensbesluit en naar de medicijnvoorraad. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de aanwezigheid van derde keusmiddelen. Deze mogen alleen in huis zijn als er een goede reden voor is en als het gemeld is in het bedrijfsbehandelplan.

  Als de inspecteurs er dan toch zijn, wordt ook gekeken naar de belangrijkste aspecten van het Varkensbesluit en naar de medicijnvoorraad. Hierbij wordt specifiek gekeken naar de aanwezigheid van derde keusmiddelen. Deze mogen alleen in huis zijn als er een goede reden voor is en als het gemeld is in het bedrijfsbehandelplan.

 • Alles wat is opgemerkt tijdens een inspectie wordt opgeschreven in de zogenaamde ‘bevindingenbrief’. Een kopie hiervan gaat ook naar de varkenshouder. Alle bedrijven die een pre-inspectie hebben gehad krijgen een hercontrole in januari. Of dit begin of later in januari is hangt af van de bevindingen. Hoe verder een bedrijf is met de aanpassingen des te later de controle zal zijn.

  Alles wat is opgemerkt tijdens een inspectie wordt opgeschreven in de zogenaamde ‘bevindingenbrief’. Een kopie hiervan gaat ook naar de varkenshouder. Alle bedrijven die een pre-inspectie hebben gehad krijgen een hercontrole in januari. Of dit begin of later in januari is hangt af van de bevindingen. Hoe verder een bedrijf is met de aanpassingen des te later de controle zal zijn.

Laatste reacties

 • harm59

  is die 70 centimeter breed van hart tot hart van de puipen of de ruimte daartussen?

 • John*

  het gaat om de lengte van de dichte vloer. 1,3 / lengte dicht vloer = breedte van de box. als de dichte vloer 3 meter lang is mag de box 44 centimeter breed zijn.

 • Bison

  Meten ze gelijk ook of the financieele eindjes mekaar voldoende overlappen?..lol

 • John*

  mwa als de deuren van de verzakers dicht gaan krijgen de boeren die de zaakjes wel op orde hebben een betere kans om de eindjes aan elkaar te knopen.

 • huisvader

  Een hele puist werk

 • W Geverink

  John dat gaat alleen op als ze na het sluiten van de deuren de varkens rechten in de kachel gooien.

 • John*

  nouja als 40% van de rechten onbenut koop je ze voor de leaseprijs van nu

 • info389

  Mooie 1e foto...... Eerst (douchen)/ omkleden en dan zo weer terug naar de auto, met stalkleding, om nog even wat spullen te pakken die dan zo (uit een vorige stal) de stal weer in gaan. Niet echt slim vwb hygiene. Plaats er dan geen foto van!!

 • W Geverink

  Het is idd slim om zelf een rolmaat en lasermeter aan te schaffen als je er nog geen hebt. Je wil geen materiaal in de stal dat al op andere bedrijven in de stront heeft gelegen. Als boer beslis jij de manier waarop mensen van buitenaf jou stal in mogen. Als jij en of jou personeel niet met stalschoeisel het erf op mogen geldt dat ook voor de personen van het VWA.

 • info104

  Het is jammer dat ook stallen die van bv. 1995 en net niet aan de nieuwe eisen voldoen aangepast moeten worden ,het zou aceptabeller zijn dat bv. dit op het jaar van bouwen of renoveren werd gedaan , nu word er weer veel kapitaal vernietigd wat eigenlijk niet kan met deze opbrengstprijzen, n''beetje jammer.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.