Varkenshouderij

Foto & video 5627 x bekeken 6 reacties

Goede stal, wél aanpassingen op ventilatie

Boerderij neemt de komende weken de stalbouw van melkvee- en varkensbedrijven onder de loop. Dit keer varkenshouder Johnny Bull uit Horssen (Gld.). Hij liet twee jaar geleden een nieuwe vleesvarkensstal bouwen. Qua ventilatie moest hij wel wat aanpassingen doen.

Foto

 • Johnny Bull uit het Gelderse Horssen heeft een varkensbedrijf met 8.000 vleesvarkens- en 1.400 zeugenplaatsen. Hij heeft meerdere bedrijfslocaties. Eind 2010 liet hij een nieuwe vleesvarkensstal bouwen met twee Uniqfil-combiluchtwassers. Die stal heeft een capaciteit van 3.640.Foto: Bart Nijs, tekst: Theo Brummelaar

  Johnny Bull uit het Gelderse Horssen heeft een varkensbedrijf met 8.000 vleesvarkens- en 1.400 zeugenplaatsen. Hij heeft meerdere bedrijfslocaties. Eind 2010 liet hij een nieuwe vleesvarkensstal bouwen met twee Uniqfil-combiluchtwassers. Die stal heeft een capaciteit van 3.640.
  Foto: Bart Nijs, tekst: Theo Brummelaar

 • Bull heeft flink wat land rond zijn bedrijfslocaties: meer dan 50 hectare. Hij heeft ook nog een akkerbouwtak.

  Bull heeft flink wat land rond zijn bedrijfslocaties: meer dan 50 hectare. Hij heeft ook nog een akkerbouwtak.

 • De brede stal bestaat eigenlijk uit twee stallen met in het midden een centrale gang. De looproutes zijn goed doordacht en efficiënt. De stal telt 14 afdelingen en elke afdeling bestaat uit 20 hokken. In elk hok lopen 13 dieren. Die hebben per dier 0,8 vierkante meter aan ruimte.

  De brede stal bestaat eigenlijk uit twee stallen met in het midden een centrale gang. De looproutes zijn goed doordacht en efficiënt. De stal telt 14 afdelingen en elke afdeling bestaat uit 20 hokken. In elk hok lopen 13 dieren. Die hebben per dier 0,8 vierkante meter aan ruimte.

 • Éen van de eerste aanpassingen in de vleesvarkensstal betrof ventilatie. Bull had in het begin veel last van putventilatie. De lucht kwam vaak of voor of achter in de afdeling terecht. Bull heeft de put daarom in drieën gedeeld. Hij plaatste à €3.000 flappen van kuilplastic tussen de spleten van de roosters. Het klimaat verbeterde door die ingreep in de zomer, maar niet in de herfst en lente. Vooral tijdens koude nachten en relatief warme dagen leverde het toch nog problemen op.

  Éen van de eerste aanpassingen in de vleesvarkensstal betrof ventilatie. Bull had in het begin veel last van putventilatie. De lucht kwam vaak of voor of achter in de afdeling terecht. Bull heeft de put daarom in drieën gedeeld. Hij plaatste à €3.000 flappen van kuilplastic tussen de spleten van de roosters. Het klimaat verbeterde door die ingreep in de zomer, maar niet in de herfst en lente. Vooral tijdens koude nachten en relatief warme dagen leverde het toch nog problemen op.

 • Daarom was een tweede aanpassing nodig. De automatische gordijnen gingen te snel en te ver (helemaal) open. Bull begrenst de gordijnen in de lente en herfst nu tot 30 procent. De lucht komt zo minder eenvoudig binnen en Bull kan het klimaat in de stal daardoor beter sturen. De combinatie van kuilplastic flappen en begrensde gordijnen heeft het probleem verholpen. De varkens hoesten volgens Bull ook minder.

  Daarom was een tweede aanpassing nodig. De automatische gordijnen gingen te snel en te ver (helemaal) open. Bull begrenst de gordijnen in de lente en herfst nu tot 30 procent. De lucht komt zo minder eenvoudig binnen en Bull kan het klimaat in de stal daardoor beter sturen. De combinatie van kuilplastic flappen en begrensde gordijnen heeft het probleem verholpen. De varkens hoesten volgens Bull ook minder.

 • In de nok van elke afdeling zat in het begin nog een spleet die de lucht eenvoudig binnenliet. Lucht die overigens niet bovenop de varkens terechtkwam. Maar in de winter ging het druppelen. Daarom heeft Bull de spleten dichtgemaakt (zie foto). Een relatief goedkope ingreep van in totaal €600. In de zomer verandert de varkenshouder hier niets aan. Dat is volgens hem niet nodig.

  In de nok van elke afdeling zat in het begin nog een spleet die de lucht eenvoudig binnenliet. Lucht die overigens niet bovenop de varkens terechtkwam. Maar in de winter ging het druppelen. Daarom heeft Bull de spleten dichtgemaakt (zie foto). Een relatief goedkope ingreep van in totaal €600. In de zomer verandert de varkenshouder hier niets aan. Dat is volgens hem niet nodig.

 • De groene, gecoate vloer naast de trog is voorzien van spleten. De varkens krijgen brijvoer en op deze manier gaat het schoonspuiten eenvoudiger, aldus Bull. Want met brijvoer kan nogal eens geknoeid worden en wordt het te glad.. In de praktijk werkt het goed.

  De groene, gecoate vloer naast de trog is voorzien van spleten. De varkens krijgen brijvoer en op deze manier gaat het schoonspuiten eenvoudiger, aldus Bull. Want met brijvoer kan nogal eens geknoeid worden en wordt het te glad.. In de praktijk werkt het goed.

 • In de afdelingen hangen tl-lampen. Die bevallen Bull niet slecht, maar een volgende keer zou hij voor een lichtstraat kiezen. Niet zozeer voor de technische resultaten, want veel maakt dat volgens Bull niet uit, wél voor het imago van zijn bedrijf.

  In de afdelingen hangen tl-lampen. Die bevallen Bull niet slecht, maar een volgende keer zou hij voor een lichtstraat kiezen. Niet zozeer voor de technische resultaten, want veel maakt dat volgens Bull niet uit, wél voor het imago van zijn bedrijf.

 • In de centrale gang, waarover de varkens ook lopen, koos Bull voor een roostervloer. De insteek was minder gladheid voor de varkens. Maar er is ook een nadeel: een flinke ammoniaklucht, die de elektrische apparatuur aantast. In een eventuele nieuwe stal zou Bull in zijn centrale gang daarom voor een dichte vloer kiezen.

  In de centrale gang, waarover de varkens ook lopen, koos Bull voor een roostervloer. De insteek was minder gladheid voor de varkens. Maar er is ook een nadeel: een flinke ammoniaklucht, die de elektrische apparatuur aantast. In een eventuele nieuwe stal zou Bull in zijn centrale gang daarom voor een dichte vloer kiezen.

 • De klimaatcomputer bevalt Bull zeer goed. Maar aan de ammoniaklucht in de centrale gang gaat de varkenshouder op korte termijn iets doen. Hij laat over twee weken drie ventilatoren plaatsen. Geen grote investering, maar wel beter voor de aanwezige, elektrische apparatuur.

  De klimaatcomputer bevalt Bull zeer goed. Maar aan de ammoniaklucht in de centrale gang gaat de varkenshouder op korte termijn iets doen. Hij laat over twee weken drie ventilatoren plaatsen. Geen grote investering, maar wel beter voor de aanwezige, elektrische apparatuur.

 • Een direct gevolg van de ammoniaklucht in de centrale gang duidelijk in beeld: roest.

  Een direct gevolg van de ammoniaklucht in de centrale gang duidelijk in beeld: roest.

 • Achter de stal staan twee Uniqfil-combiluchtwassers. Daarvan heeft Bull nog geen seconde spijt. De ruimte onder één van de luchtwassers heeft hij inmiddels dichtgemaakt. Daar is nu onder meer een zwavelzuurtank geplaatst.

  Achter de stal staan twee Uniqfil-combiluchtwassers. Daarvan heeft Bull nog geen seconde spijt. De ruimte onder één van de luchtwassers heeft hij inmiddels dichtgemaakt. Daar is nu onder meer een zwavelzuurtank geplaatst.

 • Alleen in het begin had Bull wat opstartproblemen met de luchtwassers. Er waren wat storingen, maar die werden netjes en snel opgelost. Zo klopte de afstelling van de sproeiers in het begin niet helemaal en was er wat lekkage. Zoals hier is te zien aan de roest. Maar de laatste 1,5 jaar verlopen probleemloos, aldus Bull.

  Alleen in het begin had Bull wat opstartproblemen met de luchtwassers. Er waren wat storingen, maar die werden netjes en snel opgelost. Zo klopte de afstelling van de sproeiers in het begin niet helemaal en was er wat lekkage. Zoals hier is te zien aan de roest. Maar de laatste 1,5 jaar verlopen probleemloos, aldus Bull.

 • De ruimte onder de rechter luchtwasser is dichtgemaakt. Daar staat nu deze zwavelzuurtank.

  De ruimte onder de rechter luchtwasser is dichtgemaakt. Daar staat nu deze zwavelzuurtank.

 • De ruimte onder de andere luchtwasser is nog wel open. Daar liggen nu een paar hooibalen onder.

  De ruimte onder de andere luchtwasser is nog wel open. Daar liggen nu een paar hooibalen onder.

 • Een kleine aanpassing. De meterkast bevond zich teveel aan de zijkant van de stal. Die is nu tien meter naar het midden verplaatst. Verplicht vanwege de brandveiligheid.

  Een kleine aanpassing. De meterkast bevond zich teveel aan de zijkant van de stal. Die is nu tien meter naar het midden verplaatst. Verplicht vanwege de brandveiligheid.

 • Bull heeft een maand geleden de knoop doorgehakt om over te schakelen van Piétrain- naar Tempovlees. In de afgelopen twee jaar kwam Bull tot de conclusie dat hij met Piétrain onvoldoende omzet haalt. Te weinig kilo's per vierkante meter. Bull zit nu op 756 gram groei per dag. Met Tempo hoopt hij daar 40 tot 50 gram bij te krijgen. "Als je zo hard groeit als wij doen, moet het saldo nu eenmaal omhoog."

  Bull heeft een maand geleden de knoop doorgehakt om over te schakelen van Piétrain- naar Tempovlees. In de afgelopen twee jaar kwam Bull tot de conclusie dat hij met Piétrain onvoldoende omzet haalt. Te weinig kilo's per vierkante meter. Bull zit nu op 756 gram groei per dag. Met Tempo hoopt hij daar 40 tot 50 gram bij te krijgen. "Als je zo hard groeit als wij doen, moet het saldo nu eenmaal omhoog."

Laatste reacties

 • menske

  Leuke, maar vooral nuttige reportage.

 • kalkar

  Goeie stal? In welk opzicht?

 • Rob Tettero

  Netjes!
  Jammer van ventilatieprobleem. Relatief goedkoop het probleem verholpen

 • Snel

  Hoi Johnny,kun je niet goedkoper in de centrale gang de roosters er onderste boven ingooien en hier beton over heen storten en dan alleen ruw opschuren.Kun je hier en daar nog wel een spleet open laten waar `t schoonmaakwater weg kan en hier leg je dan bv een hardhouten plank in zodat de ammoniak niet nog uit de put kan ontsnappen. Groet Jos

 • masmas

  gewoon plastic over de roosters in de centrale gang leggen en laagje beton over gieten. Zal veel properder zijn

 • Snel

  En johnny wat ga je nu doen?????/

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.