Varkenshouderij

Foto & video 3622 x bekeken 4 reacties

Eindelijk weer verdienen aan parmaham

De productie van parmaham spreekt tot de verbeelding vanwege hogere opbrengstprijzen. De huidige €1,77 is de hoogste kiloprijs in tien jaar. De productie levert weer geld op.

Foto

 • Mateo (45) en Ivan (39) Lavarini runnen in het Italiaanse Vallegio sul Mincio een gecombineerd bedrijf met 1.000 Topigs 20-zeugen. Jaarlijks verkopen ze 8.000 biggen op een gewicht van 30 kilo. Ook mesten ze circa 20.000 vleesvarkens tot 170 kilo. Bij het bedrijf hoort 100 hectare land, de broers hebben op 400 hectare mestafzetovereenkomsten.
Foto's: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

  Mateo (45) en Ivan (39) Lavarini runnen in het Italiaanse Vallegio sul Mincio een gecombineerd bedrijf met 1.000 Topigs 20-zeugen. Jaarlijks verkopen ze 8.000 biggen op een gewicht van 30 kilo. Ook mesten ze circa 20.000 vleesvarkens tot 170 kilo. Bij het bedrijf hoort 100 hectare land, de broers hebben op 400 hectare mestafzetovereenkomsten. Foto's: Henk Riswick, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Voor de parmaham-productie worden de varkens zwaarder gemest dan in Nederland. Bij een gewicht van 170 kilo gaan de dieren weg. In de buitenhokken staan goed ontwikkelde dieren van zo’n 160 kilo. Begin oktober was de opbrengstprijs €1,77 per kilo levend-gewicht. Volgens de broers is het de beste prijs in tien jaar.

  Voor de parmaham-productie worden de varkens zwaarder gemest dan in Nederland. Bij een gewicht van 170 kilo gaan de dieren weg. In de buitenhokken staan goed ontwikkelde dieren van zo’n 160 kilo. Begin oktober was de opbrengstprijs €1,77 per kilo levend-gewicht. Volgens de broers is het de beste prijs in tien jaar.

 • De stallen zijn van degelijke Italiaanse betonbouw. De ondernemers combineren natuurlijke ventilatie met mechanische.

  De stallen zijn van degelijke Italiaanse betonbouw. De ondernemers combineren natuurlijke ventilatie met mechanische.

 • De uitval onder de vleesvarkens is 5 procent. De dieren groeien 700 tot 750 gram per dag bij een voederconversie van 3,45. Een normaal resultaat voor parmaham-varkens. De varkens kunnen volgens Ivan Lavarini genetisch gezien met gemak 800 gram of meer groeien, maar dat is niet wenselijk vanwege de verhouding vet/vlees. Voor parmaham moet een varken 3 centimeter spek hebben.

  De uitval onder de vleesvarkens is 5 procent. De dieren groeien 700 tot 750 gram per dag bij een voederconversie van 3,45. Een normaal resultaat voor parmaham-varkens. De varkens kunnen volgens Ivan Lavarini genetisch gezien met gemak 800 gram of meer groeien, maar dat is niet wenselijk vanwege de verhouding vet/vlees. Voor parmaham moet een varken 3 centimeter spek hebben.

 • De kostprijs varieert van €1,50 tot €1,55. Die zou lager kunnen als Mateo en Ivan de brijvoerproductie niet zelf deden. In een schuur staan vier mengketels van ieder 2.500 liter, waarin de rantsoenen voor de zeugen en de vleesvarkens worden samengesteld.

  De kostprijs varieert van €1,50 tot €1,55. Die zou lager kunnen als Mateo en Ivan de brijvoerproductie niet zelf deden. In een schuur staan vier mengketels van ieder 2.500 liter, waarin de rantsoenen voor de zeugen en de vleesvarkens worden samengesteld.

 • In silo’s naast de voerkeuken slaan de varkenshouders grondstoffen als CCM, gerst, tarwezetmeel, soja en bietenpulp op. De CCM komt van eigen land en wordt geoogst met 30 tot 32 procent droge stof. De CCM die de broers gebruiken voor droogvoer heeft een drogestofpercentage van 55 tot 60.

  In silo’s naast de voerkeuken slaan de varkenshouders grondstoffen als CCM, gerst, tarwezetmeel, soja en bietenpulp op. De CCM komt van eigen land en wordt geoogst met 30 tot 32 procent droge stof. De CCM die de broers gebruiken voor droogvoer heeft een drogestofpercentage van 55 tot 60.

 • De grondstoffen worden uit de silo’s gemalen en gewogen.

  De grondstoffen worden uit de silo’s gemalen en gewogen.

 • Alles verloopt via de computer. Mateo controleert regelmatig het mengproces. Voer betrekken van een voerleverancier is misschien goedkoper, maar de broers willen niet volledig afhankelijk zijn. “Nu kunnen we direct ingrijpen. In Italië geldt één ding: vertrouwen is goed, maar wantrouwen is beter”, zegt Mateo lachend.

  Alles verloopt via de computer. Mateo controleert regelmatig het mengproces. Voer betrekken van een voerleverancier is misschien goedkoper, maar de broers willen niet volledig afhankelijk zijn. “Nu kunnen we direct ingrijpen. In Italië geldt één ding: vertrouwen is goed, maar wantrouwen is beter”, zegt Mateo lachend.

 • Een weg scheidt het vleesvarkensdeel van de zeugenstallen. Ook hier staan degelijke betonnen stallen.

  Een weg scheidt het vleesvarkensdeel van de zeugenstallen. Ook hier staan degelijke betonnen stallen.

 • De dragende zeugen hebben uitloop. In de winter is de deuropening met een rolgordijn af te sluiten. De stal is nu natuurlijk geventileerd. Dat voldoet, maar de broers zien liever mechanische ventilatie.

  De dragende zeugen hebben uitloop. In de winter is de deuropening met een rolgordijn af te sluiten. De stal is nu natuurlijk geventileerd. Dat voldoet, maar de broers zien liever mechanische ventilatie.

 • De dragende zeugen staan om en om met opfokzeugen om de immuniteit van de opfokzeugen te stimuleren. De broers delen de zeugen in op conditie. De stal biedt plaats aan 500 zeugen.

  De dragende zeugen staan om en om met opfokzeugen om de immuniteit van de opfokzeugen te stimuleren. De broers delen de zeugen in op conditie. De stal biedt plaats aan 500 zeugen.

 • De broers willen de dekstal met 120 plaatsen graag ombouwen naar kleine groepen, maar dit kan financieel nog niet uit. De zeugen worden zes dagen na spenen berig, op dag negen en tien worden ze geïnsemineerd. 93,5 tot 94 procent is met 44 dagen ook daadwerkelijk drachtig. Het terugkompercentage is 6,3.

  De broers willen de dekstal met 120 plaatsen graag ombouwen naar kleine groepen, maar dit kan financieel nog niet uit. De zeugen worden zes dagen na spenen berig, op dag negen en tien worden ze geïnsemineerd. 93,5 tot 94 procent is met 44 dagen ook daadwerkelijk drachtig. Het terugkompercentage is 6,3.

 • De kraamafdelingen zijn mechanisch geventileerd, waarbij de verse lucht van de voergang komt. Boven de voergang is een open nok. Die nok sluiten is mogelijk, maar dat kost €50.000 per stal. Omdat de temperatuur in de gang ’s winters niet onder de 10 graden komt, wil Ivan niet over de investering nadenken.

  De kraamafdelingen zijn mechanisch geventileerd, waarbij de verse lucht van de voergang komt. Boven de voergang is een open nok. Die nok sluiten is mogelijk, maar dat kost €50.000 per stal. Omdat de temperatuur in de gang ’s winters niet onder de 10 graden komt, wil Ivan niet over de investering nadenken.

 • De gemiddeld worpgrootte is 15,5 big, waarvan 13,85 levend. Per zeug worden jaarlijks 28,5 biggen geproduceerd. De varkenshouders strooien het biggennest in met papiersnippers; zaagsel geeft te veel stof, vinden ze. De lamp blijft twee weken hangen en in de winter drie weken.

  De gemiddeld worpgrootte is 15,5 big, waarvan 13,85 levend. Per zeug worden jaarlijks 28,5 biggen geproduceerd. De varkenshouders strooien het biggennest in met papiersnippers; zaagsel geeft te veel stof, vinden ze. De lamp blijft twee weken hangen en in de winter drie weken.

 • De broers castreren de beertjes nog onverdoofd. In Italië wordt vaccineren tegen berengeur getest, maar dat is nog niet praktijkrijp. Niet castreren is geen optie; slachterijen willen geen beren omdat, naast het risico op berengeur, het wegsnijden van de ballen betekent dat er een stuk van de ham af gaat.

  De broers castreren de beertjes nog onverdoofd. In Italië wordt vaccineren tegen berengeur getest, maar dat is nog niet praktijkrijp. Niet castreren is geen optie; slachterijen willen geen beren omdat, naast het risico op berengeur, het wegsnijden van de ballen betekent dat er een stuk van de ham af gaat.

 • Bij de zeugen scoren de broers spekdikte, die moet 13 tot 14 zijn. Te smalle zeugen spenen de varkenshouders eerder, omdat ze anders slechter drachtig worden. De Topigs-zeugen zijn volgens de broers betere moeders dan Italiaanse zeugen. Italiaanse zeugen werpen minder biggen en hebben onvoldoende melkproductie om 12 tot 13 biggen groot te brengen.

  Bij de zeugen scoren de broers spekdikte, die moet 13 tot 14 zijn. Te smalle zeugen spenen de varkenshouders eerder, omdat ze anders slechter drachtig worden. De Topigs-zeugen zijn volgens de broers betere moeders dan Italiaanse zeugen. Italiaanse zeugen werpen minder biggen en hebben onvoldoende melkproductie om 12 tot 13 biggen groot te brengen.

 • De biggen worden gespeend op 28 dagen en wegen dan 8 kilo. De ondernemers enten standaard tegen mycoplasma, circo en Aujeszky. Jaarlijks verkopen ze zo’n 8.000 biggen op 30 kilo, dat levert dan €2,35 per kilo op.

  De biggen worden gespeend op 28 dagen en wegen dan 8 kilo. De ondernemers enten standaard tegen mycoplasma, circo en Aujeszky. Jaarlijks verkopen ze zo’n 8.000 biggen op 30 kilo, dat levert dan €2,35 per kilo op.

 • Hier draait het uiteindelijk om: parmaham in wording. De biggen krijgen allemaal een tatoeage met bedrijfsnummer en maandcode op de bil.

  Hier draait het uiteindelijk om: parmaham in wording. De biggen krijgen allemaal een tatoeage met bedrijfsnummer en maandcode op de bil.

Laatste reacties

 • molotov01

  De stallen mogen dan wel degelijk zijn, het ziet er van buiten niet uit. Doet me denken aan een voormalig Oost-Duits boerenbedrijf wat al jaren leegstond...

 • wg

  ja en wat zou het gaat om wat onder de streep staat

 • Anne-Marie van der Linde

  @molotov: dit is het algemene beeld voor in ieder geval dat deel van Italië. Maakt niet uit wat voor bedrijfstak; varkens, melkvee, vleeskalveren, allemaal van die betonnen bunkers die zoals je zegt op Oost-Duitsland lijken. Alleen onderhoudt de een de boel wat beter dan de ander.

 • johndeere6910forever

  mooi om te zien hoe dat daar ik vin het wel leuk om te lezen ook in de papiere versie van de boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.