1

100 Seconden Dierenarts

De 100 Seconden Dierenarts gaat in op actuele gezondheidsvraagstukken. In korte video’s lichten dierenartsen Ruben Tolboom en Marrina Schuttert binnen 100 seconden een gezondheidsvraag toe en geven handige tips.
Terug naar dossier
Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

APP

APP staat voor Actinobacillus pleuropneumoniae. Het is een bacteriële aandoening die acute en chronische longontsteking veroorzaakt, met longlaesies en pleuritis.

100 Seconden Dierenarts

Laatste reacties

  • politiek

    Wellicht wordt hier bedoelt de eenzijdige longontsteking.( In boerenvaktaal) Inderdaad , bij sectie zie je bloedingen in de longen van dier zelf. Dit veroorzaakt ook het bloedschuim in de mond/neus omdat het dier als het ware stikt in eigen longbloed en slijm en inspanning en stress door die benauwdheid. Zeer beslist kan dit door goed manegement beheerst worden i.p.v antibiotica.

  • W Geverink

    Absoluut Politiek. Haemophilus is een van de redenen dat de varkenshouderij al vele jaren geleden all in all out begon toe te passen. Groepen varkens van dezelfde leeftijd bij elkaar in een perfect geventileerde afdeling met altijd de juiste temperatuur voor de leeftijdsgroep voorkomt een hele hoop problemen. Dat is de grootste reden dat we bij varkens uit de reguliere varkenshouderij minder afwijkende longen zien dan bij varkens uit de biologische varkenshouderij.

  • politiek

    Geverink. Dat behoeft echt niet te gebeuren. De grootste fout is wat dat betreft als men ,,probeert,, om regulier gefokte varkens of voor regulieren doeleinden gefokte varkens , biologisch houdt. Tevens worden ook wel eens de zogenaamde restvarkens biologisch gehouden. Beiden geeft meer problemen. De correcte varkensgroepen in biologische varkenshouderij gebruiken dus. Zonder meer behoeft biologische varkenshouderij NIET achter te blijven inzake gezondheid dieren. Jammer dat ze nog niet voldoende vermarkt kunnen worden.

  • W Geverink

    Voor de biologische houderij zijn SPF varkens ideaal. Omdat deze al vrij zijn van een flink aantal ziektes zijn deze beter in gebrekkige of of laten we zeggen minder ideale omstandigheden te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.