Varkenshouderij

Foto & video 4903 x bekeken 2 reacties

Voerkosten drukken met gefermenteerde melk

Bijvoeren van gefermenteerde melk moet Jan Willemsen een voordeel van €2,50 tot €3 per afgeleverd vleesvarken opleveren.

Foto

 • Jan Willemsen (44) bouwde in Putten (Gld.) een nieuwe vleesvarkensstal. Hierin gaat hij 1.970 varkens houden. Elk dier heeft 1 vierkante meter . De varkenshouder heeft in Kootwijkerbroek (Gld.) een huurlocatie met 1.100 varkens. Net als de nieuwbouw is ook die stal 2013-waardig. Naast de varkens heeft Willemsen 25 zoogkoeien en pacht hij 40 hectare. Hij gebruikt de grond voor de mestafzet. Het verkopen van voer is daarbij een neventak. Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • De foto’s zijn gemaakt op woensdag 19 september. Op die dag werd nog hard gewerkt aan de erfverharding.

 • De stal is 98 meter lang en 22 meter breed en bestaat uit tien identieke afdelingen. Wat opvalt zijn de twee geïsoleerde silo’s. Willemsen gaat gefermenteerde melk (melk waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd) bijvoeren. De melk mag niet warmer worden dan 11 graden, zodat Willemsen deze rvs-silo’s nodig heeft. De twee silo’s hebben een inhoud van 35 kuub per stuk. “Dat is een volle vrachtwagen per silo”, zegt Willemsen.

 • Het bedrijf bevindt zich in het ontwikkelings- en verwevingsgebied in Putten (Gld.). Bij de stalbouw is rekening gehouden met een eventuele uitbreiding, vertelt de varkenshouder. “De centrale gang bevindt zich aan de rechter stalzijde. In de toekomst kunnen we de centrale gang eventueel als koppeling gebruiken tussen twee staldelen.”

 • Willemsen investeerde €70.000 in 400 vierkante meter zonnepanelen. De panelen hebben een capaciteit van 56.000 kWp. Daarmee is de varkenshouder zelfvoorzienend als het gaat om stroom. Via een zeer gunstige SDE-subsidie (2010) ontvangt Willemsen vijftien jaar lang €10.000 per jaar. De investering in de panelen is dan ook binnen enkele jaren terugverdiend.

 • Willemsen werd door de welstandcommissie verplicht de stal te ‘breken’. “Ik moet toegeven dat het er niet raar uitziet”, zegt de varkenshouder. De lucht gaat de stal binnen via een ventilatiegordijn en komt de afdelingen binnen via het voerpad. “Met dit systeem kun je mooi rustig ventileren.”

 • Nog voor de open dag – die plaats vond op 22 september – had Willemsen de eerste twee afdelingen al vol liggen. Dat kwam zo uit in de planning van de fokker, vertelt Willemsen, die er tot vijf jaar geleden nog een baan als vrachtwagenchauffeur bij had. “Ik zat in het veetransport. Ik heb heel wat varkens voorbij zien komen. Uiteindelijk was ik het zat en besloot ik de uitbreidingsmogelijkheden op het eigen bedrijf te onderzoeken en te benutten.”

 • Hier krijgen de varkens nog droogvoer toegediend. Met het bijvoeren van gefermenteerde melk hoopt Willemsen straks €2,50 tot €3 per afgeleverd vleesvarken te besparen. “De melk moet daarbij de groei en de gezondheid ten goede komen.”

 • Om gefermenteerde melk te kunnen bijvoeren, investeerde Willemsen €40.000 extra in roestvrijstalen silo’s, leidingen, een pompvoorziening en een programma om nat- en droogvoer te kunnen voeren. Willemsen verwacht de extra investering in twee jaar terug te verdienen.

 • Op deze foto is goed te zien dat een water- en een melkleiding op de brijbakken zijn aangesloten. Mengvoerbedrijf Gebr. Fuite BV in Genemuiden (Ov.) levert de gefermenteerde melk. ”Zij hebben een eigen voerfabriek voor melkproducten. Ik ben de eerste vleesvarkenshouder die hiermee gaat werken.”

 • Alle afdelingen zijn aangesloten op een centraal afzuigkanaal. Een luchtwasser is er niet. Willemsen werkt met schuine putwanden en een emitterend mestoppervlak. In de toekomst is het relatief eenvoudig de stal op een luchtwasser aan te sluiten. ”Nu was een wasser niet nodig. De kosten ervan heb ik bespaard.”

 • Dit is het centrale afzuigkanaal. Waar Willemsen kon, hielp hij zelf mee met de stalbouw. De stal kostte €365 per plaats. Dat is exclusief de kosten van de zonnepanelen.

 • Willemsen voert de melk niet rechtstreeks vanuit de silo’s, maar doseert die via dit buffervat.

 • Kinderen Marinus (11), Gerjanne (12) en Wilbertina (9) poseren graag in de nieuwe stal. Lees dinsdag 9 oktober meer over dit bedrijf in Boerderij nummer 2.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jbb

  weet iemand welke melk dit is , is dit een bijprodukt of gewone koemelk , wat is de prijs hiervan en kan dit uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.