Varkenshouderij

Foto & video 2076 x bekeken 10 reactieslaatste update:18 dec 2013

'Politieke dwang bij prijsvorming'

Voor de prijsvorming tussen de retail en de producenten pleit Wyno Zwanenburg voor een vorm van Europese dwang om tot een acceptabele prijs te komen.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • leftturn

  wat een onzin, vraag en aanbod bepaalt de prijs. alleen niet bij de biggen, houdt wyno cs de prijs lekker hoog. tijd voor een Nieuw Nederlandse Vereniging voor Vleesvarkenshouders, nnvv dus.

 • joannes

  Socialisme, Marxisme.......een overheid als regiseur! Mischien is die overheid nu wel een van de hoofdoorzaken van die collegiale concurrentie die genoemd wordt. Het is de overheid die onder druk van aktiegroepen zich met de sector bemoeid en allerlei subsidies en regelingen treft die voor een belangrijk deel de investeringen in de varkenshouderij bepalen. Om er een paar te noemen: mestregeling, groepshuisvesting, energie regelingen, ....... Kortom de regiseur is er al! De winnaars tegenwoordig zijn diegene die naast vakman het slimst met die regels omgaan. En daarbij is de zelfvoorzieningsgraad alleen maar gestegen. Dus ....... varkenshouders blijven verwerkers, exporteurs en ...consumenten steunen met te lage prijzen veroorzaakt door een regisseur die de effecten van zijn regie niet kan voorzien, of...... gewoon niet snapt!

 • B bob

  Ieder Europees land zou graag alleen maar exporteren en de eigen bevolking door middel van zelfvoorzienendheid voorzien van alle benodigdheden.
  Je kan de grenzen wel dichtgooien voor de uitwijkmogenlijkheden die de verwerkers in Nederland hebben en zo de prijs als producenten weer een beetje op proberen te schroeven. Maar dat is een erg naieve gedachte als je wel wilt blijven profiteren van de vrie markteconomie als dat jouw wel uit komt. Gewoon produceren zolang dat nog op een voor de volksgezondheid veilige en diervriendelijke manier winstgevend is en stoppen als je moet gaan rommelen om nog een boterham te kunnen verdienen.

 • Abalo

  Joannes, u snapt het niet.De analyse van de problematiek is perfect;wat is uw alternatief???

 • drientje

  Abalo, een alternatief is er niet. Voorlopig groeien de grote jongens door ten koste van het gezinsbedrijf. En de handel, voerleverancier en andere dienstverleners spelen dit doodleuk mee.

 • wgtroosendaal1

  Volgens mij zijn de zegeningen Wyno NVV/LTO net zo goed als de overwinningen van Lance Amstrong(schaalvergroting en grenzen van wetgeving misbruiken voor grote stallen=goedkope aanvoer)).Ik hoop dat jullie hoofdsponsor aanblijft!,zijn voor topsport?,nu alleen voor amateurs en jeugd.

 • joannes

  Abalo, alleen met beperkingen werken en niet met stimuli. De stimuli worden ge- en misbruikt voor oneigenlijke concurrentie en uitbreidingen die juist de opbrengstprijzen drukken. Nederland is in Europa dankzij kennis, specialisatie en concentratie een van de goedkoopste producenten van varkensvlees. Zolang dat zo is, is er geen enkele behoefte aan meer stimuli voor de sector. Ze drijven hun eigen opbrengst prijzen onder de kostprijs. Met als gevolg dat de verwerkers verslaafd zijn aan het verkopen van te laag geprijsde producten in het buitenland. En.... in het buitenland, wat nb meer ruimte heeft, verdringen we de duurdere productie.

 • politiek

  wgtroosendaal1. Ik denk dat u het correct ziet. De zegeningen Wyno NVV/LTO zijn net zoveel waard als de zegeningen van Lance Amstrong. Ook Wyno/NVV/LTO maakt zich schuldig aan het verbergen van hormoongebruik in de veehouderij. De waarheid zal hem heus wel achterhalen. Zijn collega Annechien van LTO trekt al terug en terecht denk ik. Beiden houden ze informatie verborgen inzake hormoongebruik veehouderij.

 • theorikyreintjes1

  Wyno zijn verhaal is duidelijk en ook de realiteit! Het gaat er om, wie bepaalt de markt! Over hormoongebruik, het is geen topsport waar het om eer en zeer veel geld gaat! Het moet gezond en veilig voedsel zijn, ik geloof niet dat de varkenshouderij zich daar voor laat lenen!

 • drientje

  Politiek, hoezo hormoongebruik. Deze verdachtmaking is een slag in de lucht.
  Laat eens zien hoe dit aangeboden wordt.
  Theorikyreintjes, hoe kom je erbij dat varkensvlees niet gezond en veilig is.
  Graag even je motivatie.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.