Varkenshouderij

Foto & video

Bouwen aan gigantische CCM-voorraad

Coöperatie AgruniekRijnvallei Voer slaat op de locatie in Doetinchem 17.000 ton CCM op. De CCM gaat in het varkensvoer.

Foto

 • De mais voor AgruniekRijnvallei wordt voornamelijk ongemalen aangevoerd. Het grootste deel van de 17.000 ton CCM voor de locatie in Doetinchem (Gld.) is geteeld in de regio. Er komt echter ook mais uit het Noorden en van over de grens, uit Duitsland.
Fotos: Koos Groenewold  tekst: Kees van Dooren

  De mais voor AgruniekRijnvallei wordt voornamelijk ongemalen aangevoerd. Het grootste deel van de 17.000 ton CCM voor de locatie in Doetinchem (Gld.) is geteeld in de regio. Er komt echter ook mais uit het Noorden en van over de grens, uit Duitsland. Fotos: Koos Groenewold tekst: Kees van Dooren

 • 

Met een shovel wordt de geloste mais op een hoop gereden en bij elkaar gehouden. Op het terrein wordt vier weken lang van de vroege ochtend tot zonsondergang gewerkt om alle mais te malen en in te kuilen.

  Met een shovel wordt de geloste mais op een hoop gereden en bij elkaar gehouden. Op het terrein wordt vier weken lang van de vroege ochtend tot zonsondergang gewerkt om alle mais te malen en in te kuilen.

 • 
Vervolgens gaat de geloste mais de molen in en wordt gemalen. Als de mobiele molen goed draait, maalt deze 110 ton per uur.

  Vervolgens gaat de geloste mais de molen in en wordt gemalen. Als de mobiele molen goed draait, maalt deze 110 ton per uur.

 • 
De gemalen mais valt voor de rijkuil op de grond en wordt met een shovel op de bult gereden. Een trekker rijdt de kuil aan, zodat de lucht er zoveel mogelijk uit is en de conservering van de CCM goed verloopt.

  De gemalen mais valt voor de rijkuil op de grond en wordt met een shovel op de bult gereden. Een trekker rijdt de kuil aan, zodat de lucht er zoveel mogelijk uit is en de conservering van de CCM goed verloopt.

 • 

De ingekuilde CCM gaat later in speen-, biggen- en startvoeders en in afmestvoeders voor beren. Ook wordt een deel van de CCM gemengd met het tarwegistconcentraat Sastapro en als vochtrijk voeder onder de naam Agrubrij verkocht.

  De ingekuilde CCM gaat later in speen-, biggen- en startvoeders en in afmestvoeders voor beren. Ook wordt een deel van de CCM gemengd met het tarwegistconcentraat Sastapro en als vochtrijk voeder onder de naam Agrubrij verkocht.

 • 


Deze vracht mais is al gemalen en afkomstig uit Duitsland. De mais wordt afgerekend per 100 kilo, op basis van 65 procent droge stof.

  Deze vracht mais is al gemalen en afkomstig uit Duitsland. De mais wordt afgerekend per 100 kilo, op basis van 65 procent droge stof.

 • 
De tweede van de vijf kuilen in Doetinchem begint aardig vorm te krijgen. De reeds afgedekte CCM-kuil rechts is 6,5 meter hoog.

  De tweede van de vijf kuilen in Doetinchem begint aardig vorm te krijgen. De reeds afgedekte CCM-kuil rechts is 6,5 meter hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.