Varkenshouderij

Foto & video 2110 x bekeken laatste update:27 feb 2012

Forse nieuwbouw voor Krull-concept

Gert en Gélinda Kok investeerden €650.000 in een nieuwe stal voor 1.500 varkens in het Krull-concept. De strooiselbedstal heeft 1 vierkante meter per vleesvarken.

Foto

 • Gert (42) en Gélinda (36) Kok in Ane (Ov.) bouwden een nieuwe stal voor 1.500 vleesvarkens. Die hebben een vierkante meter ruimte. Daarvan is 90 procent dichte vloer, ingestrooid met zaagsel. Ze investeerden €650.000 om te kunnen produceren in het Krull-concept. De stal is voorzien van een biologische luchtwasser. In de bestaande stallen houden de ondernemers 500 vleesvarkens in groepen van 50 in het Good Farming Star-concept. Foto's: Ronald Hissink, tekst: Robert Bodde

 • De nieuwe stal is 80 meter lang heeft 6 afdelingen van 240 varkens en een restafdeling met 60 varkens. Door de kleurstelling oogt ze erg fris. Voorin de stal zit een opslagruimte voor het strooisel. De stal is per vierkante meter net zo duur als een standaardstal. De bouwkosten zijn ongeveer €430 per plaats, exclusief btw, erfverharding en bouwrente. De EU verstrekte €90.000 subsidie: 20 mille voor de luchtwasser en 70 mille voor de diervriendelijke stalaanpassingen.

 • De stal heeft geen centrale gang. De afdelingen zitten in de lengterichting aan elkaar. De draaideuren zijn 1,25 x 3,0 meter, een stalen profiel met kunststof. ,,Zo is makkelijk te werken met de shovel’’, stelt Gert.

 • Een mooi gezicht, de eerste biggen zijn al opgelegd. Bezoekers van de open dag konden de biggen van buitenaf bekijken.

 • Elke afdeling telt aan weerszijden van het ruim 2,5 meter brede voerpad 4 hokken. Die zijn 9,70 meter diep en (tussen de hokafscheidingen) 3,15 m breed. Alleen de laatste meter, tegen de zijgevels, is voorzien van driekantroosters. Vanaf een hoogte van 3,75 meter loopt een schijnplafond door de stal. Dat betekent dat de varkens ruim 4 m3 inhoud per dier hebben, en dat is erg ruim. Boven het plafond is een bufferruimte en loopt, middendoor de stal, een centraal afzuigkanaal.

 • De dichte vloer is zo’n 15 cm lager dan de roostervloer en onder 2 procent afschot aangelegd richting de roostervloer. In die bak komt het zaagsel dat kok wekelijks verwacht te moeten aanvullen. De varkens werken het strooisel zelf naar de roostervloer. Gert, die drie dagen per week als RMO-chauffeur werkt, verwacht hier weinig werk mee te hebben. ,,De verzorging van de varkens gaat anderhalf tot twee uur per dag vragen.’’

 • Onder het rooster zit een mestkanaal van 60 cm hoog. Daar loopt een rondgaand kettingsysteem doorheen. De met zaagsel gemengde mest wordt via een tijdklok vier tot acht keer per dag afgevoerd ,,Hoe vaak precies, dat moeten we nog in de praktijk uitvinden’’, stelt Gert. Hij verwacht ’s nachts de ketting niet te laten draaien. ,,Dan zijn de varkens toch nauwelijks actief.’’

 • De mestketting is rondgaand. Aan beide zijden van de stal zit één meenemer. Als zich mest ophoopt, is het mogelijk de ketting beide zijden op te laten draaien. Door dan de mest in delen mee te nemen, is de prop weg te werken.

 • Aan de eindgevel stort de mest over op een transportband. Bij de bouw is hier een fout gemaakt. De muur is niet tot peilhoogte gestort, dat dat een probleem oplevert in natte perioden werd de afgelopen weken duidelijk. De aannemer zal nog een vloertje storten en de wanden volledig optrekken tot peil.

 • De stapelbare mest uit de stal word gelost in een half open hal, met een vloeroppervlak van 50 vierkante meter. De vloer ligt onder afschot naar het midden.

 • Kok verwacht de stapelbare mest makkelijk te kunnen afzetten in het veenkoloniale akkerbouwgebied dat net achter zijn stal begint. De dunne mest zal hij op zijn eigen 7 ha ccm afzetten.

 • De lucht komt in de zomerdag rechtstreeks van buiten de stal binnen. Ze valt dan op de roosters. ,,Dat is wel zo onaangenaam dat de varkens niet op de roosters gaan liggen’’, stelt Gert.

 • In de winter komt de lucht via de bufferruimte de afdeling in. De daarvoor benodigde klep verstelt Gert handmatig.

 • Op de scheiding van de hokken staan de dubbele brijbakken. Deze zijn volledig middendoorgedeeld, dus per brijbak zijn twee ventielen van de computergestuurde droogvoerinstallatie. Dat betekent ook twee ventielen per hok. Dat lijkt duur, maar is maar één ventiel per 15 varkens. ,,Ik wil per hok apart kunnen voeren’’, stelt Kok. ,,Daarom de volledige scheiding van de halve brijbakken.’’ Kok verwerkt vanwege het Krull-concept minstens 25 procent grondstoffen uit de regio.

 • Het voerpad is met 2,5 meter erg breed. Die breedte is nodig om met een minishovel makkelijk te kunnen manouvreren bij het aanvullen van het zaagsel. ,,Bij een kennis die ook in het Krull-concept werkt, zijn de paden nog 50 cm breder, dat bleek te ruim.’’

 • Omdat de vluchtweg bij brand te beperken tot maximaal 35 vierkante meter moest Kok een gang aanleggen in de middelste afdeling. Dat kost wel 8 varkensplaatsen.

 • Elke afdeling heeft 8 grote kiep/kantelramen van ongeveer een vierkante meter. Niet vreemd dat de stal van binnen zelfs op een donkere dag in januari erg helder oogt. Kok kan de ramen eenvoudig uitnemen. Hij verwacht dat echter weinig te gaan doen. ,,De verleiding zal het grootst zijn bij drukkend weer, maar dan is het risico op snelle afkoeling door onweer ook erg groot.’’

 • Het eerste deel spantvak van de stal is niet meer dan een opslag voor het zaagsel en de shovel. Kok kan met gemak een volle vracht, 90 kuub zaagsel opslaan. ,,Door deze opslag inpandig te maken, kan ik de hokken snel vullen zonder gevoelig te zijn voor weer en wind.’’

 • Voor het verwerken van de eigen ccm en droge grondstoffen is een kegelmenger geplaatst.

 • De stal is voorzien van een geheel inpandige biologische luchtwasser

Of registreer je om te kunnen reageren.