Varkenshouderij

Foto & video 5 reactieslaatste update:12 okt 2012

Stal met veel praktische snufjes

Maatschap Van Rooij moest voor uitbreiding van Nuenen (N.-Br.) wijken met zijn bedrijf voor 500 zeugen. Zij kochten een locatie in Ell (L.) met 5.500 vleesvarkensplaatsen en een bedrijf in Nederweert (L.).

Foto

 • Maatschap Ronald (38), Rina (65) en Ad (72) van Rooij bouwen in Nederweert een nieuwe vleesvarkensstal met 6.840 plaatsen.

  Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Martin ten Hooven

 • Op de locatie stonden stallen uit het midden van de jaren zestig. Deze stallen aanpassen aan de naderende welzijns- en ammoniakeisen was geen optie. De stallen krijgen drie poten om binnen het bestaande bouwblok te passen.

 • Twee stallen zijn bijna klaar. Voor de derde stal is de vloer gestort. Bouwvakkers zijn druk bezig om de putwanden te storten.

 • De verse lucht komt via een geperforeerde damwandplaat in de verbrede spouw. Om de windinvloed te beperken is alleen het vlakke deel geperforeerd. Vóór de plaat komt ook nog een winddrukkap. De spouw is opgedeeld per afdeling van de stal.

 • De binnenkomende lucht gaat onder de dichte vloer door naar de ruimte onder de centrale gang. Hier zit een vernevelingsinstallatie om de lucht in warme periodes te kunnen koelen. De lucht komt op de voergang via betonroosters.

 • Om te voorkomen dat de verse lucht vanaf de voergang direct onder de deurtjes van de hokken doortrekt, sluit de deur zo goed mogelijk aan op de dorpel. Om de deur te kunnen openen moet deze iets opgetild worden.

 • In het centrale afzuigkanaal zijn de kokers met meetwaaiers schuin in de wand van het plafond van de afdeling geplaatst. Voor reparaties of vervanging zijn de kokers zo goed bereikbaar.

 • Zes ventilatoren met een standaarddiameter zuigen de lucht uit de afdelingen en drukken de lucht vervolgens in de drukkamer.

 • Elke stal heeft een biologische luchtwasser van Uniqfill om de lucht te zuiveren.

 • De luchtwasser zit boven de laatste afdelingen van de stal en is zodoende helemaal geïntegreerd in de stal. Dit geeft een fraaier aanzicht van de stal.

 • Tussen twee stallen is een betonnen put gemaakt voor het biologische bed voor de afbraak van de vervuiling in het spuiwater. Het is tevens opslag voor het afgewerkte spuiwater. Er is een centrale pomp-unit voor de drie luchtwassers.

 • De varkens krijgen het voer via twee computergestuurde droogvoerinstallaties. Er zijn twee wegers en mengers om drie kernvoeders en drie aanvullende droge grondstoffen snel uit te kunnen doseren.


 • Op de droogvoerbakken is een deksel gemonteerd om de hoeveelheid stof in de afdelingen te beperken bij het uitdoseren van het voer.

 • Maatschap Van Rooij heeft samen met Groba een aangepaste bak gemaakt. Aan de voorkant van het vreetgedeelte is een soort felsrand gemaakt om vermorsen van voer te beperken.

 • In de centrale gang zijn watermeters per afdeling geplaatst. Er is een computerprogramma in ontwikkeling bij Smits Techniek om de hoeveelheid opgenomen water te linken aan de verstrekte hoeveelheid voer. Als er een afwijkende hoeveelheid water is opgenomen, moet het programma de boer attenderen op de afwijking. • In elke afdeling hangen vier tl-armaturen met hoogfrequente tl-buizen. Deze zorgen voor ‘rustiger’ licht. De buizen zijn energiezuinig en zitten in zuur- en slagbestendige armaturen.

 • In de hokken hangen zelfgemaakte wipwap-speeltjes. Onder aan de ketting hangt een stuk kunststof rooster uit de sloop van de oude stallen.

 • Een deel van de roosters bestaat uit een combirooster om hiermee 40 procent dichte vloer te realiseren. In de dichte vloer zit vloerverwarming. De verwarming gebeurt met een rondpompsysteem en indien nodig met bijverwarming.

 • De kozijnen zijn van roestvast staal. De deuren zijn van kunststof. Beide materialen zijn toegepast voor meer duurzaamheid. Ze zijn bovendien gemakkelijk te reinigen.

 • Voor de bouw van de stal is advies ingewonnen bij Protekta om ongedierte uit de stal te weren en te bestrijden. Bij de bouw van de stal is met het advies rekening gehouden. De potjes met gif hangen nu al in het isolatieplafond.

 • Op 16 september is er een open dag van 14.00 uur tot 19.00 uur aan de Eindhovensebaan 15 in Nederweert. Een paar afdelingen zijn nog niet ingericht om standhouders tijdens de open dag ruimte te bieden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jopie

  zorg voor een goed demensionerings planzodat je niet verrast wordt door hoge stroomkosten van de ventilators dat als de lucht er niet door heen komt.Laat je niet in de luren leggen met cijfers over 50 pascal tegendruk e.d.Word eerder 150 en zie de energie rekening stijgen

 • no-profile-image

  Woopie

  Mensen , mensen, zoek toch naar alternatieven.
  Het kan toch zo niet doorgaan.
  De megastallen voor vleesproductie zullen verdwijnen, dit is voor iedereen beter/gezonder. Een de Natuur is ons toch te kostbaar!

 • no-profile-image

  Weet niet

  Het is een schande, dat dit goedgekeurd is.

 • no-profile-image

  Woopie

  Mooie stal, ondernemers die weten wat ze doen.

 • no-profile-image

  Dolf

  Prachtige stal, goede investering voor de toekomst. SUCCES

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.