Varkenshouderij

Foto & video 1173 x bekeken

Nadruk op groepshuisvesting

Van 13 tot en met 15 september was in het Franse Rennes de jaarlijkse beurs Space. Standhouders toonden daar hun laatste noviteiten.

Foto

 • Veel varkenshouders toonden belangstelling voor de noviteiten op het gebied van groepshuisvesting van dragende zeugen. Vanaf 1 januari 2013 is dit verplicht in de EU. Naar schatting 30 procent van de zeugen in Frankrijk ligt momenteel al groepshuisvesting.
  Tekst en foto’s: Martin ten Hooven

 • Voor noviteiten krijgen standhouders een of twee sterren toebedeeld van een speciale beoordelingscommissie. Het bedrijf Acem kreeg twee sterren voor het Eliskool-voerstation. Deze heeft twee in- en uitgangen, waardoor het mogelijk is om een groep gelten apart te houden, maar wel te laten wennen aan het leven in de groep en het voer ophalen in het station.

 • Ook voerligboxen met uitloop waren er in allerlei uitvoeringen. De standhouders meldden dat er veel belangstelling was van varkenshouders voor groepshuisvesting. Daadwerkelijke verkopen werden echter nauwelijks gemeld.

 • De Deense stalinrichter Egebjerg toonde een kraamhok met een onderkruip voor de biggen. In de klep van de onderkruip zit een biggenlamp voor de verwarming in de eerste paar dagen. De afdelingstemperatuur kan door de onderkruip lager, wat energiebesparing oplevert.

 • Veng System A/S heeft verwarming met lampen in een onderkruip voor gespeende biggen. Een infraroodsensor meet de temperatuur in de onderkruip. Vervolgens reguleren de lampen de warmteafgifte en wordt de klep van de kist omhoog of omlaag versteld. Dit alles om het energieverbruik te beperken.

 • Itek heeft de Tempofeeder voor gespeende biggen. Een tijdklok stuurt een waterbakje aan en kiept deze op vooraf ingestelde tijden om in de trog. Vervolgens kunnen de biggen zelf voer in de trog klepelen.

 • Het Nederlandse bedrijf Nedap kreeg een ster voor zijn transponders voor vleesvarkens. Voor zeugen en beren of borgen is een aparte transponder ontwikkeld om te gebruiken in het Velos Sorting-systeem voor grote groepen vleesvarkens. Met de aparte transponder is het mogelijk de seksen te sturen op voersoort.

 • De Deense fokkerij-organisatie DanBred wil zich ook op de Franse markt gaan roeren. De belangstelling voor de stand was maar magertjes. Manager Peter Marager gaf aan op de beurs te staan om naamsbekendheid te krijgen en om te netwerken.

 • Wie niet over bezoekers hadden te klagen, waren de groupements. Dit zijn coöperaties van producenten. De stand van Aveltis zat vol met leden. Belangrijkste onderwerp van gesprek was het slechte rendement in de varkenshouderij en de naderende welzijnswetgeving van 2013.

 • Het bedrijf Fourner maakt alles van beton. Hier een hok voor groepshuisvesting van dragende zeugen in kleine groepen. De schotten moeten enigszins het bevreten van zeugen onderling voorkomen.

 • Calimat heeft het drinkbakje voor de biggen in het kraamhok aan de stijl bij de trog van de zeug bevestigd. Zien eten en drinken door de zeug zet de biggen aan het voorbeeld te volgen.

 • Galvelpor heeft één drinkbak voor zowel de zeug als de biggen. De zeug zorgt ervoor dat de biggen ook steeds schoon drinkwater ter beschikking hebben.

 • Calimat heeft een systeem voor het scheiden van mest onder de roosters van de stal. Onder de roosters liggen schuin naar elkaar toelopende betonnen elementen. De urine loopt weg via een goot. De dikke fractie blijft liggen en gaat regelmatig via een schuif naar een opslag buiten de stal.

 • Beursbezoek kan zeer vermoeiend zijn. Even uitrusten op een betonnen paaltje en een stokbroodje eten. Veel bezoekers gaan tussen twaalf en twee uitgebreid lunchen bij een van de zeer talrijk aanwezige eetgelegenheden. Beursbezoek is voor velen een écht dagje uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.