Varkenshouderij

Foto & video 1307 x bekeken

Investering €250.000 voor 250 zeugen

De Bretonse varkenshouder Pierre le Floch heeft zijn bedrijf al aangepast aan de welzijnswetgeving van 2013.

Foto

 • Pierre le Floch heeft eigenhandig een stal voor dragende zeugen gebouwd. Hij heeft bewust gekozen voor groepshuisvesting met voerstations. Behalve het elektrische gedeelte heeft hij alles zelf gedaan. De totale investering bedroeg €250.000.

  Tekst en foto’s: Martin ten Hooven

 • Samen met zijn compagnon Fréderic Page heeft Le Floch vier bedrijven. Een vermeerderingsbedrijf met 480 Topigs-20 zeugen (in Frankrijk heet deze zeug Topigs-50). Een bedrijf met 2.100 plaatsen voor opfok van biggen tot 30 kilo en 2.300 vleesvarkensplaatsen. Het derde bedrijf heeft 80 melkkoeien. Het vierde bedrijf bestaat uit 70 hectare grasland, 30 hectare snijmais, 70 hectare korrelmais voor CCM en 130 hectare gerst.

 • Rechts op de foto de stal voor 250 dragende zeugen en 40 gelten. Van de oude stallen is slechts zoveel gesloopt als nodig was voor ruimte voor de nieuwe stal. In de oude stal lagen alle zeugen in voerligboxen.

 • In de eindgevel is een brede lichtstraat gemaakt met mat plexiglas. Le Floch wilde graag veel daglicht in de stal. Zeugen blijken graag in het daglicht te liggen. Als de zon er in schijnt verkiezen ze vaak een koelere plek.

 • Le Floch koost bewust voor groepshuisvesting met voerstations. “Ik zie de zeugen graag vrij rondlopen. Het is voor mij een genoegen en een plezier om in te werken”, zegt hij. Twee maal per dag loopt hij door de stal om de gezondheid te controleren.

 • De dichte vloer van de ligruimte is 2 meter diep. De roostervloer tussen de twee ligruimtes is 2,50 meter breed. Door de ruime opzet kunnen zeugen elkaar goed passeren. Angstige zeugen kunnen zodoende rustig langs dominante zeugen lopen.

 • Er heerst een enorme rust in de stal. De zeugen reageren nauwelijks op vreemde bezoekers. Een teken dat de zeugen zich erg op hun gemak voelen.

 • Voor de 250 zeugen staan er vijf voerstations op een rij. De eerste twee dagen na de ingebruikname waren al 70 zeugen vanzelf door het voerstation gelopen. De rest moest Le Floch door het station leiden. Het is hem bijzonder meegevallen.

 • Bij de uitgang van de voerstations hangt een metalen trog aan de muur. Hierin staat constant water. Zeugen kunnen zo na het vreten vlot drinken.

 • Na de drinkbak komt de zeug langs een berigheidsdetector. Als een zeug te vaak belangstelling toont voor de beer, dan komt het nummer van de zeug op een attentielijst. In de poort zit een rond gat, waarachter een zoekbeer in een apart hok zit.

 • De zeugen hebben een grote kunststof bal ter beschikking als afleidingsmateriaal. Verder hangen er op verschillende plekken kettingen met daaraan ballen voor de zeugen om mee te spelen.

 • In de stal is een aparte ruimte voor de gelten, de aanleerruimte. Iedere zes weken komen er nieuwe gelten in de groep van 40 dieren. In deze ruimte kunnen gelten wennen aan het leven in een groep en leren om het voer in het voerstation op te halen.

 • De verse lucht komt in de kopgevel naar binnen. De lucht trekt dan via roosters in het plafond naar de zeugen in de stal.

 • Bovenin de stal is een centraal afzuigkanaal gemaakt. Ventilatoren trekken de lucht uit de afdeling via de kokers langs de wand van het kanaal. Deze kokers lopen door tot net onder de roosters in de stal.

 • De stallucht wordt door een biologische luchtwasser geduwd om de geuruitstoot te beperken. De wasser is niet verplicht, maar Le Floch wil geen overlast bij de buren veroorzaken. Hij ziet de wasser als een ‘license to produce’.

 • De guste zeugen komen in voerligboxen na het spenen. Zij blijven tot vier weken na het dekken in de voerligboxen. Daarna gaan ze de groep in.

 • Op het bedrijf wordt bedrijfs-ki toegepast. Links op de foto de dummy waarop de beren springen. Rechts de uitloop van de beren.

 • Er zijn vier Piétrain-eindberen aanwezig. De beren kunnen naar buiten in een uitloop met stro. De beren kunnen naar binnen om in de ligruimte te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.