Varkenshouderij

Foto & video

Flitsende start Varkens Vandaag

Nieuwe stichting stelt zich ten doel het sectorimago op te poetsen.

Foto

  • Afgelopen maandag vond de officiële start plaats van Varkens Vandaag . De stichting stelt zich ten doel een eerlijk en positief beeld van de sector neer te zetten. Men wil af van de termen als ‘Nederland wil geen veefabrieken’, zoals op het bord op deze foto is te lezen.
    Foto's: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Kees van Dooren

  • Het is duidelijk dat varkenshouders het helemaal beu zijn om constant negatief in het nieuws te zijn. De zaal van partycentrum Nia Domo in Boekel (N.-Br.) zat propvol. Er waren zo’n 400 belangstellenden, de helft bestond uit varkenshouders, de andere helft uit de periferie.

  • Om bezoekers een idee te geven hoe imagoverbetering in zijn werk gaat, is Henny Swinkels uitgenodigd, topman bij VanDrie Group. Hij legt uit hoe de kalfsvleessector afrekende met maatschappelijke bezwaren als, kistkalveren, kalvergier en vermeende bloedarmoede bij de dieren.

  • Een van de bestuurders is Jan Vogels, varkenshouder uit Erp (N.-Br.). Hij slaagt erin de juiste snaar te raken bij de bezoekers. Vogels legt uit dat de varkenshouderij te sterk naar binnen is gekeerd. Volgens hem is het onjuist de schuld bij de media te leggen als de sector negatief in het nieuws is.

  • Voorzitter en geestelijk vader van Varkens Vandaag is Rob van Schie, productmanager bij Trouw Nutrition. Hij legt uit hoe Varkens Vandaag werkt. Boeren of bedrijven moeten met projecten komen, zoals open dagen voor burgers of het ontvangen van schoolklassen. Ook zijn bedrijven in de periferie nodig om boeren te helpen die projecten uit te voeren. Bij Varkens Vandaag spreken ze van ‘varkensbedrijven adopteren.’ Varkens Vandaag coördineert dus en doet zelf geen projecten.

  • De commentaren waren stuk voor stuk lovend of opbouwend. Er klonk geen harde kritiek op de plannen. Boeren zijn klaar voor een pr-offensief, dat was duidelijk merkbaar in Boekel.

  • Na afloop drinken de aanwezigen wat en praten uitgebreid na over de plannen die Varkens Vandaag ontvouwde. Een uitgebreid verslag van deze avond verschijnt in Boerderij nummer 50, die dinsdag 13 september verschijnt.

Of registreer je om te kunnen reageren.