Varkenshouderij

Foto & video 10 reacties

Annechien presenteert ‘Lupinevlees’

Op de markt in Groningen proeven consumenten het eerste Nederlandse lupinevarken.

Foto

 • Chefkok Marco Westmaas maakt samen met zijn medewerkers varkensvlees klaar voor het publiek in Groningen, tijdens het Festival van de Gezonde Smaak. Het varkensvlees is afkomstig van het bedrijf van Annechien ten Have, waar de dieren gevoerd zijn met lupine. Het ‘lupinevarken’ wil Ten Have als nicheproduct in de markt zetten.

  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Guus ten Hove.

 • Volgens Marco Westmaas is de smaak van het lupinevlees sappiger en zoeter dan dat van varkens die zijn gevoed met soja.

 • Annechien ten Have was zelf aanwezig om haar product te promoten. Het lupinevarken is ontwikkeld in samenwerking met het op innovatie gerichte samenwerkingsverband Kiemkracht en slachterij Gosschalk.

 • Bij een goed product hoort natuurlijk ook een goed verhaal. Rob van haren, directeur Kiemkracht: “Het lupinevarken is het eerste project dat zorgt voor een regionale, gesloten kringloop van mineralen op het gebied van de akkerbouw. Lupine is bovendien een uitstekende vervanging voor soja, dat moet worden geïmporteerd. Daarnaast is uit aardgas gemaakte kunstmest, waarbij tijdens de productie CO2 vrijkomt, niet meer nodig.”

 • Het aanwezige publiek liet zich het vlees goed smaken. Naar verwachting wordt het lupinevarkensvlees eind 2012 volop verkocht in Nederland.

 • Om volop varkens te kunnen voeren moet de lupine eerste nog verder ontwikkeld worden. Voor het teeltseizoen 2011 is inmiddels weer lupine ingezaaid in de Veenkoloniën.

 • Naast worstjes werden ook volop andere varkensvleesproducten aan de man gebracht.

 • Chefkok Marco Wetmaas bij een gedroogde ham. Op de achtergrond een poster met de tekst ‘Alleen voor lupine kom ik mijn stal uit’

Laatste reacties

 • no-profile-image

  janus

  wat een kop op foto 5
  verder wel een leuk idee hoor.

 • no-profile-image

  boereke

  mooi voor een induvieele varkenshouder maar jammer de de gehele sector er totaal niets aan heeft, er word niet meer vlees door gegeten.

 • no-profile-image

  Wim

  jammer dat Annechien haar positie lichtelijk misbruikt om haar product te promoten terwijl de gehele sector roept om eerlijke aandacht. Vind het prima om te gaan voor niche markt maar in haar positie niet helemaal correct.

 • no-profile-image

  john

  ik denk dat elk initiatief dat de media opzoekt voldoende aandacht krijgt. Er moet alleen wel een product en een verhaal zijn!

 • no-profile-image

  gezinsbedrijf

  Per direct afschijt nemen van Annechien. Als zij zichzelf zo wil blijven promoten ten koste van de Nederlandse varkenshouderij is diep triest. Laat ze eerst maar eens haar eigen varkens correct verzorgen. Zie de filmpjes die bij haar gemaakt zijn. Het mag dan wel ongehoord zijn wat stichting ongehoord heeft gedaan , maar dat neemt niet weg dat ik het als varkenshouder ook diep ongehoord vind wat ik heb gezien bij haar. Ik ben geschrokken van die beelden. Zijn er dan echt geen normen en waarden meer in de varkenshouderij. Als ze haar haar eigen lupine varkens als voorzitter van LTO wil promoten door haar collega,s te vernederen i.v.m. verkeerde of minder goede voeding vind ik diep triest. Ze kan haar energie beter steken in haar verantwoording als Voorzitter van LTO Varkenshouderij. Ze beseft totaal niet wat er gaande is in de varkenshouderij of het interesseerd haar totaal niet.

 • no-profile-image

  varkens

  Annechien, ik hoop dat het een succes wordt. Er is op onze vleesmarkt nog veel en veel meer ruimte voor diversiteit. Kijk eens bij de toetjes en de yoghurtdrankjes. Komt toch allemaal van dat witte goedje, melk genaamd.

  Dus, wie komt er met het volgende idee wat ik kan kopen in de (super)markt, waar ik als varkenshouder aan wil deelnemen omdat het bij mij past?

 • no-profile-image

  john

  annechien beseft denk ik heel goed wat er gaande is in de varkenshouderij > als gezinsbedrijf blijven produceren in een bulkmarkt is een weg die voor veel bedrijven niet vol te houden is!. Door onderscheidende producten en producten met een verhaal te maken is er voor veel bedrijven weer perspectief. Vooral het verhaal achter het product worden gemist! Slechts 20% van de ondernemers snapt hoe het huidige spelletje in de bulkmarkt werkt voor de overige 80% moet een andere oplossing gevonden worden.

 • no-profile-image

  gezinsbedrijf

  @ John , Je geeft het zelf ook al aan , het verhaal achter het product. Bedoel je daar die filmpjes mee??? Volgende vraag , als er dus voor slechts 20 % toekomst is in de varkenshouderij zoals je steld , ben dan open en eerlijk naar de achterban. Nu ben je bezig met 0.01 % van die 20 % . Als vorzitter behoor je voor die volle 100 % ondernemers te gaan. Spreek dan ook open en eerlijk uit dat er in Nederland slechts plaats is voor 20 % van de huidige varkensstapel. Gewoon zelfvoorzienend dus. Je komt dan wel in conflict met de commissie van Doorn en de heer Alders die de varkensstapel nog willen laten groeien , maar je bent dan wel eerlijk.

 • no-profile-image

  Alternatieven?

  Het moet niet gekker worden, stop die waarzin en ga vegalupineburgers eten , i.p.v. lupinevarkens fokken.

 • no-profile-image

  guillaume

  Ik vindt dit initiatief van Lupinevlees meer iets voor de hobby met een paar varkens(ze probeert wel wat).De afzet moet je dan wel zelf regelen=verkoop,en hobby mag geld kosten.Leuke afleiding in deze barre tijden.Een ding blijft overeind,de kringloop blijft verstoord zowel in de markt,milieu en zal ook niet mogen herstellen.De varkenshouderij heeft alleen toekomst in Nederland zonder de boer(verbond van Oss),als het iets rooskleuriger wordt op de bulkmarkt heb je tzt,helemaal niets meer te vertellen als gezinsbedrijf en pachter van de Rabobank en trouwe volgeling van (Z)LTO.Nu weer in de mest gaan roeren,hoe maken we het nog ingewikkelder(het feest begint weer opnieuw) en afhankelijker.Annechien en gezin is voorbeeld van evt zetboer kringlooplandbouw.Daardoor past ze ook in LTO.Aan problemen verdient de lobby het meest en is goed voor de werkgelegenheid.Ook voor de zetboer.Annechien is een voorbeeld van iemand die het wel doorheeft maar ook voor haar (eigen) hachtje opkomt,terecht.Zo werkt het eenmaal,het zijn allemaal acteurs(actrices)in een eindeloze boeren soap,de regie aan de periferie,zo is het en blijft het.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.