Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

500 zeugen in dynamische groepen

Varkenshouder Peter Druijff bouwt nieuw voor 500 zeugen. De dieren worden gehouden in groepshuisvesting met voerstations.

Foto

 • Peter Druijff (49) bouwt in Voorthuizen (Gld.) een nieuwe stal voor 500 zeugen. „De oude stallen waren versleten en voldeden niet aan het Welzijnsbesluit. Als we nu niets hadden gedaan, hadden we een bordje in de tuin kunnen zetten. Dat wilden we niet. Ik wil graag nog 15 jaar met plezier door”, zo zegt de varkenshouder.
  Foto's en tekst: Bouke Poelsma

 • Dit is de voorzijde van de stal. Een week voor de open dag wordt nog volop gewerkt aan de laatste loodjes. Zo moet de erfverharding nog worden aangelegd. De varkenshouder koos voor een biologische luchtwasser van KWB. Die is inpandig gemonteerd. „Zo hoeven we er niet telkens tegenaan te kijken.”

 • Dit is de achterzijde van de stal. De stal is 50 meter lang en 40 meter breed en kost ongeveer €1.850 per zeugenplaats.

 • Naast de nieuwe zeugenstal staan drie vleesvarkensstallen. Er zijn 2.700 plaatsen. Met de nieuwe zeugenstal groeit het bedrijf van 300 naar 500 zeugen.

 • De varkenshouder gaat in de nieuwe stal werken met Topigs 20 x Piétrain. Voorheen werkte hij met Topigs 30-zeugen. Druijff verwacht dat hij op het gebied van vruchtbaarheid en het aantal levend geboren biggen nog wel een stap kan maken. „Uiteindelijk moet deze genetica een goed vleesvarken opleveren.”

 • Een overzicht van de dragendezeugenstal. Hier is plaats voor 370 dieren. De dragende zeugen liggen straks in twee dynamische groepen. Links liggen de eerste- en tweedeworpszeugen. Recht komen de meerdereworpszeugen.

 • Druijff koos voor het besturingssysteem van Nedap Velos, met voerstations, separatiestations en berigheidsdetectoren. Een doorontwikkeld systeem met ideale looplijnen voor de zeugen, zo vindt de varkenshouder. „Dit past goed bij ons. Vloervoedering is prijstechnisch misschien aantrekkelijk. Maar dat zagen wij niet zitten. Ik wil graag gestuurd voeren.”

 • In de nieuwe stal zijn zes kraamafdelingen. De varkenshouder houdt zijn diergroepen goed gescheiden. In de nieuwe bedrijfssituatie heeft hij een zeugenstal, een biggenstal en drie vleesvarkensstallen.

 • Druijff koos voor beweegbare kraamhokken. „De biggensterfte moet omlaag, niet alleen op ons bedrijf. Dit soort dingen moet op orde zijn.”

 • Dit is de dekstal.

 • Die is voorzien van het Date Gate-systeem. Dit is een geautomatiseerd systeem om meerdere beren tegelijk voor de gespeende zeugen te laten om de berigheid te stimuleren. „De Date Gate is een stukje arbeidsgemak. Bovendien staat het idee ons aan”, zo zegt de ondernemer. Hoewel de dekstal al was ingetekend, paste het systeem er prima in.

 • Deze quarantainestal is bedoeld voor jonge zeugen. In vier hokken kunnen die hier wennen aan het leven in groepen.

 • In het voerstation leren de zeugen hoe ze later in de dynamische groepen moeten vreten.

 • Er zijn 24 boxen met uitloop.

 • In de voorzijde van de stal heeft Druijff vier kleine hokjes voor biggetjes.

 • De dieren die niet door hun eigen moeder grootgebracht kunnen worden, gaan hierheen.

 • Een aardigheidje. Het varkensbedrijf heeft zijn eigen weerstation.

 • Familie Druijff organiseert op 30 september een open dag aan de Lankerenseweg 35 in Voorthuizen. Bezoekers zijn welkom tussen 13.00 en 17.00 uur.

  Lees volgende week meer over de vele veranderingen op het bedrijf van Druijff in de papieren versie van Boerderij
Eén reactie

 • no-profile-image

  aan de redactie

  Mooi bedrijf, was zeker een bezichting waard geweest.

  Graag had ik gezien dat Boerderij deze reportage een week eerder op de site had gezet. Doordat ik nu pas zie dat er VANMIDDAG open dag is zie ik geen mogelijkheid om de stal te bezichtigen.

  Dus aan de redactie van Boerderij: Plaats deze reportages eerder, voor de mensen die open dag houden ook leuk, zij hebben niet voor niets open dag en willen ook graag bezoekers....

  Familie Druijff, heel veel plezier en succes in deze stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.