Varkenshouderij

Foto & video 1482 x bekeken 1 reactie

Vleesvarkens in grote groepen

Toon Classens (57) bouwt in Veulen (L.) een nieuwe stal voor 2.440 vleesvarkens in tien grote groepen. Een niet-alledaagse stal.

Foto

 • Toon Classens (57) bouwt in Veulen (L.) een nieuwe stal voor 2.440 vleesvarkens in tien grote groepen. Bij deze strategische keuze kiest hij voor selectiestations met weegunit. Met de nieuwe stal wil hij een uitdaging aangaan om samen met de toeleveranciers een nieuwe maatstaf te ontwikkelen.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • De stal bevindt zich momenteel nog in de afbouwfase. De ruwbouw staat, de afdelingswanden zijn geplaatst en de selectiestations worden momenteel geïnstalleerd.

 • De varkens krijgen straks per 240 dieren de beschikking over een riant ogende ruimte. Classens koos om diverse redenen voor groepshuisvesting van zijn vleesvarkens, maar imago speelt een belangrijke rol. Varkens in een grote groep bieden gewoon een heel andere aanblik dan in de standaardhuisvesting.
  “Ik merkte aan stagiairs van buiten de sector dat zij door de groepshuisvesting bij de zeugen (op het bedrijf van zijn zoon; red.) een heel andere kijk op de varkenshouderij kregen. Veel positiever dan het beeld dat ze in hun hoofd hadden, maar ze vroegen zich daarbij steevast af waarom zoiets bij de vleesvarkens dan niet mogelijk was.
  Lees meer over de beweegredenen van Classens in Boerderij van 2 augustus

 • De kunststof afdelingswanden zijn inmiddels geplaatst.

 • De Nedap-selectiestations staan als bouwpakketten in de afdeling.

 • Ondanks de bouwvak worden deze momenteel gemonteerd.

 • De selectiestations separeren in drie richtingen. Al op het fokbedrijf van zijn zoon krijgen de biggen oortransponders in.

 • Twee richtingen komen straks uit bij een voerstation. Het middelste poortje eindigt in een kleine separatieruimte. Via de centrale gang-deur kunnen varkens eventueel verzet of behandeld worden. Als er geleverd wordt, geeft Classens dit een tijdje van tevoren in de computer aan en zet hij de afdelingsdeur open. Het weegstation zet alle slachtrijpe vleesvarkens dan via de separatieruimte rechtstreeks op de centrale gang. Deze is voorzien van roostervloer en doet tevens dienst als afleverruimte.

 • Dankzij de weegvloer in het selectiestation ontstaat straks veel managementinformatie, zo verwacht Classens. "Maar pas als ketenpartners meedenken en meedoen, kan je hier echt iets mee." Dat is dus deel van de uitdaging.

 • De computer van het selectiestation communiceert straks met de nog te installeren voerinstallatie. Aan de hand van de gewichten stuurt het station zelf aan welke soorten voer de voerinstallatie klaarzet in de beide voerstations.

 • Omdat Classens geen proefstalstatus heeft, zit hij vast aan de eis van 40 procent dichte vloer. Dat had hij uiteraard liever anders gezien. Door een soort van rondgang-route te creëren wil hij de hokbevuiling proberen te sturen. In een enkele afdeling plaatst hij bij wijze van proef een aantal dwarsschotten, waardoor op de dichte vloer lignesten ontstaan.

 • De dichte vloer bestaat uit stroroosters.

 • De onderkelderde centrale gang.

 • Het ventilatieplafond sluit straks aan op de vloer van het centrale luchtkanaal. Via kleppen wordt de mate van ventilatie geregeld.

 • Een blik in de kap.

 • Bouwvakkers monteren het plafond.

 • Voorin de stal komt de biologische luchtwasser.


  Medio september leest u hier alle details over deze stal, de luchtwasser en de uiteindelijke inrichting. Houd de site dus in de gaten.

  Op 30 september zal er een open dag georganiseerd worden.

Eén reactie

 • no-profile-image

  guillaume

  Haast te mooi om varkens in te houden.Alvast een vet saldo en werkplezier toegewenst.

Of registreer je om te kunnen reageren.