Varkenshouderij

Foto & video 1443 x bekeken 4 reacties

Nieuwe stal naast handel

Van den Berkmortel bouwde een nieuwe stal voor 2.880 vleesvarkens. Daarnaast worden er jaarlijks rond 600.000 vleesvarkens en biggen verhandeld.

Foto

 • Marcel (44) en Doreen (42) van den Berkmortel bouwden een nieuwe stal voor 2.880 vleesvarkens. Naast de bestaande bedrijven met in totaal 650 zeugen en 4.200 vleesvarkens op meerdere, dichtbij elkaar gelegen locaties, handelt Berkmortel in varkens. Jaarlijks worden er rond 600.000 vleesvarkens en biggen met eigen transport verhandeld.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • “Door zelf ook varkens te houden weten we beter wat er onder de klanten leeft en kunnen we ervaringen met hen uitwisselen”. Zo licht Marcel de bedrijfsopzet toe. “De markt is er niet naar, maar om de kostprijs laag te houden proberen we de investering in de luchtwasser en de nieuwe voerkeuken over een maximaal aantal varkens te spreiden”. Ondanks dat we zelf in de handel zitten, is de grote plus niet in de afzet te halen.”

 • De stal is een uitbreiding van een bestaande locatie met 1.560 vleesvarkens. De nieuwe stal beschikt over kanaalventilatie met verdiepte luchtinlaat aan de oostkant van de stal. De inlaat is inmiddels van een windkap voorzien.

 • Alle lucht komt via kanalen onder de centrale gang uit.

 • Via de roosters stijgt deze op en komt boven de afdelingplafonds uit.

 • Alle lucht komt via de bypass op het voerpad. “Lucht moet meters maken en tot rust komen voordat deze bij de varkens komt, is onze gedachte.”

 • De afdelingen in de linkerhelft van de stal zijn dus voorzien van een bolle vloer, waaronder zich de luchtkanalen bevinden.

 • De andere helft van de stal is volledig mestkelder en voorzien van combiroosters.

 • Het plafond is niet uit Dupanel of kunststof. Van den Berkmortel koos voor aluminium profielplaten in verband met de betere brandvertragende eigenschappen. Het plafond is geïsoleerd met glaswol.

 • De luchtwasser staat niet achter, maar naast de stal. Tussen de laatste afdeling en de voerkeuken takt het luchtkanaal vanuit de nok af richting de biologische combiwasser.

 • In de drukkamer is te zien dat de nieuwe wasser tegen de bestaande stal gebouwd is. Ook deze stal wordt straks op de wasser aangesloten. Voor het plaatsen van de luchtwasser ontving van den Berkmortel EU-subsidie. Dit in het kader van het plattelandsontwikkelingsprogramma (pop), ook wel bekend van de slogan "Europa investeert in zijn platteland".

 • Meer dan het volledige laatste spantvak is gereserveerd voor de voerkeuken, die het hele bedrijf gaat voeren. Hier komen nog silozakken te hangen, waar de hamermolen gemalen grondstoffen tijdelijk in kan draaien. Met premixen en grondstoffen wordt het voer straks grotendeels zelf samengesteld.

 • De brijvoerinstallatie wordt gevoed vanuit 12 inpandige bunkers met een inhoud van ieder 56 kuub.

 • Twee van de 12 bunkers dienen tevens als voormenger. Een shovel met hoogkipbak kan bijproducten vanuit de sleufsilo door de achtergevel in de voormengers laden. Een oplossing die veel ruimte bespaart.

 • Het bedrijf gaat straks zelf actief inkopen. Opslagruimte is er in ieder geval voldoende.

 • Aan de voorzijde van de stal wordt het nieuwe kantoor voor de varkenshandels-activiteiten gehuisvest. Lees meer over de visie van Van Den Berkmortel in Boerderij 47 van dinsdag 23 augustus.

  Op vrijdag 19 augustus is er een open dag. Bekijk hier de uitnodiging.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  DE enige biggenhandelaar met een bijna feilloos blaadje in Hongarije en ongeveer garant voor goede biggen .... .

 • no-profile-image

  Bouke Poelsma

  Een aantal reacties is verwijderd. Het is niet toegestaan mensen zwart te maken en/of privégegevens op de site te zetten.

  Zie de regels rond reageren (hierboven).

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  bouke poelsma is van jou niet correct
  dit te melden hiermee geef je aan dat er
  mensen zijn geweest die dat dus wel gedaan
  hebben domoor
  verder wens ik marcel en doreen veel succes
  met hun bedrijf ik ken marcel jarenlang en ik
  kan er geen verkeerd woord van zeggen
  correct bedrijf en ook menselijk
  voor die mensen met de verwijderde reacties
  zij hebben last van afgunst

 • no-profile-image

  Patrick

  Mijne heren ! Ik post altijd onder naam en heb dit ook gedaan in reactie nr 1.
  Met andere reacties heb ik NIETS te zien.
  Het is ook lichtvoetig te gaan denken dat negatieve , naamloze reactie's op Ned shitbiggen enkel en alleen van mij kunnen zijn , om reden ik er ooit een ,,gevat" artikel heb over geschreven. Zat ik dan mis ?? Neen even juist als dat artikel van begin 2010 ivm de varkensprijzen voor de toekomst.
  Het zou efficienter zijn als Boerderij reactie's weglaat zonder een spoor achter te laten OFFFFF Bij reactie's het systeem van Nieuwsblad Belgie te gebruiken , zijnde reacties enkel en alleen na deftige registratie via terugmail enz... .

Of registreer je om te kunnen reageren.