Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Ventilatie als kernaandachtspunt

Adriaan van Bergen breidt zijn bedrijf met 2.400 vleesvarkens uit met een nieuwe stal met 2.640 plaatsen. De eerste biggen zijn er inmiddels opgelegd.

Foto

 • Adriaan van Bergen breidt zijn bedrijf met 2.400 vleesvarkens uit met een nieuwe stal met 2.640 plaatsen. De eerste biggen zijn er inmiddels opgelegd.
  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Gelijktijdig met de nieuwbouw zijn de bestaande stallen aangepast. Deze worden voorzien van centrale afzuiging en een luchtwasser.

 • Adriaan van Bergen koos bij de nieuwe stal juist niet voor een luchtwasser. Om de emissie daar te beperken koos Van Bergen voor een ICV-systeem (het rioleringssysteem in combinatie met schuine putwanden).

 • “De investeringskosten van een ICV-systeem zijn fors, zelfs hoger dan van een luchtwasser. Van Bergen verwacht dat de uiteindelijke jaarkosten echter lager zullen zijn, dankzij een lager energieverbruik. Gietijzeren roosters dekken de put af. De mest wordt via het rioleringssysteem onder de dichte vloer gepompt.

 • De put in de centrale gang bestaat uit twee niveaus waartussen Van Bergen de mest kan verpompen.

 • De dichte vloer bestaat uit prefabelementen waar ook de vloerverwarming al in aanwezig is. Er zijn twee circuits: een rondpompsysteem en een circuit met een kachel. Mocht er een hoestje zijn bij de biggen dan kan hij een afdeling tijdelijk flink bijstoken om de beesten extra in de watten te leggen. Op deze manier verlaagt Van Bergen tevens het antibioticagebruik.

 • De aanwezige traditionele brijvoerinstallatie kreeg een opknapbeurt. De bestaande voercircuits werden doorgetrokken in de nieuwe stal, waardoor er niet extra geïnvesteerd werd in een nieuwe voerkeuken. Dankzij de lange trog hebben de varkens voldoende ruimte om rustig te vreten.

 • Tussen de bestaande en de nieuwe stal is een onderkelderde afleverruimte voor 200 varkens. Hier nog in de afbouwfase.

 • Bij de bouw van de nieuwe stal was er veel aandacht voor de ventilatie. Adriaan van Bergen koos voor een Kusters-plafond. Er zit geen open bypass boven de voergang, alle toegevoerde lucht moet door de glaswol.

 • Om te zorgen voor een goed klimaat probeerde Van Bergen ook om koudebruggen zo veel mogelijk te voorkomen. Niet alle maatregelen zijn zichtbaar. Zo liet hij in de prefabzijwanden een houten framewerk rondom de kozijnsponning storten. Ook aan de bovenzijde is de spouw afgedicht met hout. “Normaal zijn die randen gewoon massief beton, dus puur een koudebrug.”

 • Via de zijgevel wordt de lucht binnengehaald. De luchtinlaat moet aan de buitenzijde nog voorzien worden van een Brandsma-kap om windinvloeden uit te sluiten.

 • Om opwarming van de stilstaande lucht tussen golfplaten en dakisolatie te voorkomen monteerde Van Bergen een open K-nok. Hierdoor ontstaat er natuurlijke trek en blijft er minder hitte in de kap hangen.

 • Adriaan van Bergen overwoog een laaddock aan te leggen, maar zag daar uiteindelijk toch van af. “In de winter kunnen de vrachtwagens dan lastig wegkomen”. Wellicht bouwt hij in de toekomst wel een keer een laadbrug.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W

  Mooie varkensstal(hotel),degelijk(duurzaam) gebouwd.Ook mooi in de afdeling,veel lichte materialen gebruikt.Goede vloer,roosterverhouding.Succes

 • no-profile-image

  veerijder

  die paar weken in het jaar dat een auto niet voor het laaddok weg kan komen..en dan geen laadok maken..zooooo jammer!
  en maar knooien daar in dat hoekje voor de deur!!!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Gelukkig zijn varkens geen snijbloemen die op karretjes gelijkvloers de trailer in moeten worden gereden. Varkens lopen zonder problemen een helling op dus is een gat graven voor de vrachtauto onnodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.