Varkenshouderij

Foto & video

Slim deurtje voor voerligbox

De deur van de Pig Free-ligbox opent naar buiten. Dat moet de zeug zelf doen.

Foto

  • De Pig Free-ligbox voor drachtige zeugen van Van der Lee Stalinrichting en Voersystemen heeft een schuin vormgegeven en opgehangen deur.    Foto’s: Bart Nijs Vakfotografie, tekst: Kees van Dooren

  • Het deurtje van de box draait naar buiten toe open. Door haar neus achter het deurtje te zetten, moet de zeug die zelf openen. Zodra ze binnen is, valt de deur achter het dier dicht. Wanneer een deur naar binnen toe opent, moet de zeug een stapje verder zetten voor die sluit. De Pig Free-ligbox kan daarom korter zijn, zodat meer ruimte tussen de boxrijen onstaat.

  • De zeugen gaan over het algemeen schuin voor de box staan om de deur te openen. Dat is het makkelijkst. Meer ruimte tussen de boxen in de vroege dracht bevordert de reproductieresultaten, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Meer ruimte leidt er tevens toe dat de vervanging van zeugen daalt.

  • Het scharnier en de poot waarop de box staat zijn gemaakt van gietstaal. Dat is slijtvaster en sterker dan gewoon staal, aldus de leverancier. Een zeug is intelligent genoeg om snel te leren hoe de deur opent.

  • Een zeug moet verplicht 1,3 vierkante meter dichte vloer hebben. In een korte box zit dan amper rooster (2 meter lengte x 0,65 meter breed is 1,3 vierkante meter). Zolang de zeug uit de box kan, blijft die schoon. Als een zeug even in een box wordt opgesloten, hoopt zich wel mest op achter het dier.

  • De bevestingsbuis over de boxen zit vast met bouten in plaats van klemmen. De gaten zijn voorgeboord in de productiehal van Van der Lee.

  • De boxen zijn ook centraal af te sluiten. Dat kan handmatig of elektronisch volgens vooraf ingestelde tijden. Een korte box is soms beter inpasbaar in bestaande gebouwen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.