Varkenshouderij

Foto & video 6 reacties

Jimmy’s farm, verwaarding in een niche

Jimmy Doherty begon acht jaar geleden aan het realiseren van een droom, Jimmy’s Farm in Suffolk. Het produceren en vermarkten van varkensvlees van zeldzame, lokale rassen, was zijn uitdaging.

Foto

 • De 36-jarige Jimmy Doherty, sinds jaar en dag televisiepresentator voor de Britse omroep BBC, voelt zich bovenal boer. Zijn beroemdheid groeide na de serie Jimmy’s Farm, waar hij een vervallen Engelse boerderij opknapte met het plan daar zeldzame varkensrassen te gaan houden. Eén en ander moest zichzelf wel kunnen bedruipen, vandaar dat hij al zijn kennis van de media inzette om zijn boerderij met huisverkoop en eigen restaurant tot een succes te maken. Contact met de burger en laten beleven en proeven hoe het er op de boerderij aan toe gaat, daar draait het om.


  Foto’s en tekst: Fabian Brockotter

 • De bewegwijzering op het erf van Jimmy’s Farm is er niet voor niets. Bezoekers vanuit heel Engeland en van ver over de landsgrenzen komen op bezoek om eens te proeven van het boerenleven. In de kern draait het bedrijf om de varkens van de zeldzame rassen Essex, Gloucester Old Spot en Saddlebacks, maar alle facetten van het boerderijleven komen aan bod.

 • Het grote aantal bezoekers, soms wel bussen tegelijk, maakte het voor Doherty en de intussen aangestelde farmmanager Dave Finkle onmogelijk om iedereen tekst en uitleg te geven. Informatieborden met uitgebreide omschrijving van hetgeen te zien is vult deze leemte op. Rondwandelen op eigen initiatief is vrij, rondleidingen vinden plaats tegen geringe betaling.

 • Traditionele varkensrassen horen op traditionele wijze gehouden en gehuisvest te worden. ,,Met alleen een goed verhaal red je het niet’’, aldus farmmanager Dave Finkle. ,,Door het laten zien van de werkelijkheid creëer je begrip en gevoel bij de mensen.’’

 • Dierenwelzijn, tenminste zoals de burger dat interpreteert, is geen onderwerp van gesprek op Jimmy’s Farm. Een plaatje spreekt wat dat betreft boekdelen. Jimmy heeft bewust niet gekozen voor de term biologisch, omdat dat vaak wordt geassocieerd met duur en daarnaast in de ogen van sommigen een geitenwollensokken-imago heeft. Hij kiest voor ‘eerlijk eten uit de buurt’.

 • De zeugen krijgen het voer op de grond verstrekt in de vorm van 16 millimeter dikke pellets. De vleesvarkens krijgen standaard 5 millimeter-pellets in troggen. Het voer is speciaal ontwikkeld voor de langzaam groeiende landrassen en bevat 1,1 procent lysine en 18 procent eiwit.

 • Lekker wroeten in de modder, op zoek naar het verstrekte voer is vanuit bedrijfseconomisch oogpunt wellicht niet ideaal. Zo’n €1.000 aan voer per jaar wordt volgens de inschatting van Finkle verorberd door de kraaien. Deze kostenpost weegt echter niet op tegen de meerwaarde die het plaatje heeft richting burger.

 • Het voeren van de vleesvarkens is behoorlijk arbeidsintensief, maar is door het relatief kleine aantal dieren behapbaar. Jimmy’s Farm slacht 20 dieren in de week. In het begin waren er veel problemen met te veel vetaanzet op lage leeftijd, maar dat is opgelost door de hoeveelheid koolhydraten in het voer te drukken. Op de slachtleeftijd van ongeveer 40 weken schommelt de vetdikte rond 18 millimeter bij een karkasgewicht van 70 kilo. ,,Wenselijk voor onze markt is 15 millimeter, maar we begonnen met maar liefst 26 millimeter. Ter vergelijking, de reguliere varkenshouderij in Engeland stuurt op 8 millimeter.’’

 • De uniformiteit van de groepen vleesvarkens is redelijk, maar uiteindelijk wordt per week geselecteerd welk dier naar de slager gaat.

 • Speciaal voor kinderen heeft Doherty een stuk weiland gereserveerd en ingericht als speeltuin en kinderboerderij. Een stukje interactie met de dieren en wat meer afstand nemen van het produceren laat ook de ouders wat meer het boerenleven voelen.

 • Uiteindelijk moet er toch geld worden verdiend. Jimmy’s Farm heeft er vanaf het begin voor gekozen om geen zaken te doen met supermarkten. De afzet geschiedt via verkoop bij een aantal geselecteerde slagers in de buurt, de eigen slagerijwinkel (huisverkoop) en het restaurant.

 • Verwaarding van het hele dier, daar draait het om. De verkoop via de slagers, de huisverkoop en het restaurant zijn als het ware communicerende vaten. Gemiddeld levert dat Doherty 10 pond (ruim 11,20 euro) per kilogram karkasgewicht (70kg) op. Met 20 varkens per week aan de haak betekent dat een weekopbrengst van 14.000 pond, 15.700 euro.

 • Een herkenbaar product, ook in het schap. Anoniem verpakt vlees doet het in Engeland minder goed dan in Nederland. Zo’n 12 procent van de Engelse consumenten kiest bewust voor lokaal geproduceerd vlees van langzaam groeiende dieren.

 • Consumenten weten hun weg naar de huisverkoop goed te vinden. Rond 90 procent van het volume verkoopt Doherty zelf en houdt daarmee de marges die anders elders verdwijnen in eigen zak. Het dier, de slacht, de vleesverkoop en de restaurantverkoop, alle schakels zijn in eigen hand.

 • Het eigen restaurant is de spreekwoordelijk kers op de taart als het gaat om verwaarding. Bovendien komen daar alle lijntjes samen, van zaadje tot karbonaadje.Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Das nou echt mooi boeren

 • no-profile-image

  kees

  Wat een mooi concept zeg.
  Alle schakels in de keten er tussen uit.
  Als hij zo zijn geld kan verdienen heeft hij het heel goed gedaan

 • no-profile-image

  Marteen

  Dat is geen gewone boer maar Mijnheer de boer.

 • no-profile-image

  Han

  Marteen. Je hebt gelijk dit is geen gewone boer, die kikt op het aantal product dat hij per man produceert, Deze agrarische ondernemer probeert zoveel mogelijk geld te maken per geprodueerde kilo product en tevens wil hij oude rassen in ere herstellen. Dit is zeker iets wat geen gewone boer zal doen. Zijn manier van landbouw promoten werkt en levert direct geld op. Wat de gewone boer doet, is een soort hobby, burgers ontvangen en rondleiden en je systeem maar verdedigen tegen alle bezwaren die de gasten ten berde brengen. voor al je inspanning krijg je geen snars, je moet maar hopen dat je op termijn eer uimte krijgt om te ondernemen en dat je netto opbrengst stijgt.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han hij is dit bedrijf begonnen met hulp van Jamie Oliver als ik me niet vergis, het werd toen uitgezonden op ned 2. Zo makkelijk verging het allemaal niet, maar hij heeft het geluk dat ie zo bekende kok hem ook steunt, want je hebt met dat ook de hogere klasse te pakken.

 • no-profile-image

  boereke

  Oke we hebben misschien 10 % varkens te veel maar zo kun je echt niet genoeg vlees produceren voor een enkeling is dit maar weg gelegt als er in ieder dorp er 1 het zo doet is dat al te veel om het goed te laten lopen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.