Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Ventilatie in stal aangepast

Mattieu Spruit bouwde in de herfst van 2009 een nieuwe stal voor 1.152 vleesvarkens. De stal bevalt hem goed, maar hij heeft wel enkele dingen veranderd.

Foto

 • Mattieu Spruit (37) heeft in Oudewater (U.) een varkensbedrijf met 1.152 vleesvarkens, een melkveebedrijf met 75 melkkoeien en 45 stuks jongvee en een kaasmakerij. Daarnaast heeft hij 46 hectare land. Eind 2009 liet Spruit een nieuwe varkensstal bouwen. Deze stal telt zes afdelingen van elk 192 varkens.

  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Theo Brummelaar.

 • De nieuwe stal van buitenaf gezien. Opvallend zijn de grijze prefabpanelen aan de buitenkant. Rechts in beeld staan vier silo’s. De varkens krijgen startvoer, overgangsvoer, eindvoer én sinds een klein jaar ook een mengeling van overgangs- naar eindvoer. Die laatste aanvulling bevalt Spruit prima.

 • Spruit heeft sinds kort ook een eigen weisilo. Zijn varkens krijgen nu al een paar weken wei voorgeschoteld. Die wei krijgt Spruit van een andere kaasboer, die gestopt is als varkenshouder en verder is gegaan met een kaasmakerij.

 • Een overzicht van een varkensafdeling. De dieren hebben voldoende ruimte (0,8 vierkante meter red.) en zitten met zijn twaalven in een hok. De afdelingen zijn voorzien van veel speeltjes en de vloeren worden verwarmd door een rondpompsysteem.

 • De varkens wegen gemiddeld 23 kilo als ze op het bedrijf komen. De gemiddelde daggroei bedroeg in 2010 823 gram. Het gemiddelde aflevergewicht kwam dat jaar uit op 94,8 kilo. De uitval was in 2010 2,2 procent.

 • Spruit werkt in zijn stal met automatische voerbakkenvullers. Het voeren gebeurt vier keer per dag. Dit systeem bevalt de varkenshouder zeer goed. Bovendien kan de schuifpijp boven de bak eventueel bijgesteld worden.

 • Het vultraject voor de voerbakken bevindt zich in de afdelingen. Achteraf had Spruit dit liever in het looppad achter de afdelingen gedaan. Nu roest het vultraject veel te snel.

 • De betonnen vloeren in de varkensafdelingen zijn niet gecoat. Een keuze waar Spruit nu spijt van heeft. Met een betonnen ondergrond koekt de mest namelijk flink aan. Het schoonmaken neemt daardoor per afdeling zo een uur extra in beslag. Dure tijd, die Spruit veel beter kan besteden. De varkenshouder laat de vloer daarom alsnog coaten; een geschatte investering van €14.000. Dit is een fors bedrag, maar uiteindelijk kost niets doen meer geld.

 • De klimaatcomputer, met rechtsboven de frequentieregelaar, heeft Spruit extra onder de loep genomen. Door een technische installatiefout draaiden de ventilatoren op het dak van de stal te hard. Daardoor ging de lucht te snel en dat was niet ideaal voor de gezondheid van de varkens.

 • Spruit heeft relatief veel ventilatoren op het dak: vier. Op de zomer na gebruikt hij er over het algemeen een minder. De ventilatoren draaien meestal niet op volle kracht. Hij gaat dus duurzaam met energie om. Risico is wel dat de vierde en meest ‘werkloze’ ventilator op den duur meer onderhoud vraagt.

 • De deuren naar de afdelingen (rechts; red.) waren in eerste instantie voorzien van grof gaas. Spruit heeft dat veranderd in geperforeerde damwand. Het voordeel is een meer geleidelijke luchttoevoer. De varkenshouder merkt ook al resultaat: de varkens hoesten minder dan voorheen. Een nadeel is wel dat de damwand lastiger schoon te maken is.

 • In de winter hangt Spruit als extra bescherming nog een doek over de deuren met geperforeerde damwand.

 • De ventilatiesensor hingt eerst boven de varkens, maar hangt nu precies in het midden van de afdeling. Zo wordt de temperatuur beter gemeten.

 • De ‘buitensensor’ is van buiten naar binnen verplaatst en hangt nu in de centrale gang achter de afdelingen. Het voordeel is een preciezere temperatuurmeting. Toen de sensor nog buiten geplaatst was, was het vaak net iets te koud.

 • In de kaasmakerij wordt vier dagen per week Goudse kaas gemaakt. In totaal verwerkt Spruit 600.000 kilo melk per jaar. Dat levert jaarlijks ongeveer 350.000 kilo kaas op.

  Boerderij bezocht in 2009 voor het eerst het bedrijf van Spruit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  klaas

  Deuren van DARMWAND en 600.000 kg melk voor plm 300.000 kaas ? Weer wat geleerd.

 • no-profile-image

  Gerard

  Ik heb ook spreekbeurten van kleuters op hoger niveau gehoord. Is er geen eindredactie?

 • no-profile-image

  hulzebos

  Ja, wel grappig, een automatische voerbakkenvuller is volgens mii gewoon een voermachine.

 • no-profile-image

  klaas

  De darmwanddeuren zijn inmiddels van damwand, maar 350.000 kg kaas uit 600.000 kg melk blijf ik knap vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.