Varkenshouderij

Foto & video 1155 x bekeken

Klimaat bij biggen aangepast

Jan Bredek bouwde in juni 2009 een nieuwe stal voor 1.150 vleesvarkens en 1.500 gespeende biggen. Het vleesvarkensgedeelte loopt als een trein, bij de biggen heeft hij wel een en ander aangepast.

Foto

 • Jan Bredek in Emmer-Compascuum (Dr.) heeft een bedrijf met een capaciteit voor 3.000 vleesvarkens, 1.500 gespeende biggen en 410 zeugen. In de zomer van 2009 liet hij een nieuwe varkensstal bouwen.

  Foto's: Dennis Beek, tekst: Theo Brummelaar.

 • De in 2009 gebouwde varkensstal bevalt Bredek zeer goed. Vooral het vleesvarkensgedeelte loopt uitstekend. Achteraf had de varkenshouder liever wel iets groter gebouwd. Hij moet nu elke ronde 1.000 biggen verkopen. Hij had liever een 100 procent gesloten bedrijf gehad. Op termijn wil Bredek het stalgedeelte van de vleesvarkens verlengen.

 • Bredek heeft zeven afdelingen van elk 160 vleesvarkens. Elk hok telt tien dieren. De afdelingen zijn ruim ingericht. De hokafscheidingen zijn van beton. Dat bevalt Bredek prima en heeft zich op zijn bedrijf al bewezen.

 • Bredek heeft in de vleesvarkensafdelingen gekozen voor een bolle vloer. Die bevalt zeer goed. De dichte structuur zorgt dat haast niets blijft aankoeken. Hierdoor kan de varkenshouder de hokken snel en gemakkelijk schoonmaken.

 • De vleesvarkenshokken zijn zowel voorzien van een rooster- als een dichte vloer. Het nieuwe type roostervloer is niet optimaal, stelt Bredek. Dit type met doorlaat van 18 millimeter (was voorheen 20 millimeter; red.), bevuilt meer en laat minder mest door dan het oude type roostervloer.

 • Het klimaat in de biggenafdelingen is de afgelopen twee jaar aangepast. De voorverwarming onderin de gang is aangevuld met naverwarming. Dit zorgt voor een beter en constanter klimaat. De luchtverdeling is ook aangepast. Die was door het gebrek aan een bolle vloer (alleen de vleesvarkenshokken zijn hiermee uitgevoerd; red.) onvoldoende. Bredek heeft daarom extra balken onder de vloer geplaatst. Die breken de lucht af en zorgen voor een gunstigere verdeling.

 • De stal telt in totaal acht biggenafdelingen van elk 185 biggen. Ook hier valt op dat de dieren veel ruimte hebben.

 • Bredek moet in zijn biggenafdelingen vrij veel stoken. Het had hem geld bespaard als hij gekozen had voor plafond- of eventueel grondventilatie. Achteraf had hij dit anders gedaan.

 • De klimaatcomputer is ook aangepast. Bredek kan nu de voor- en naverwarming in de afdelingen apart sturen. Ook kan hij de ketels op buitentemperatuur houden en preciezer sturen op vraag en aanbod van lucht.

 • De chemische luchtwasser achter de stal ziet Bredek als een noodzakelijk kwaad. De luchtwasser functioneert goed, maar kost veel meer tijd dan de varkenshouder verwacht had én de leverancier beloofd had. Elke week maakt hij een van de zeven compartimenten in de stal schoon. Dat kost hem wekelijks anderhalf uur. Die tijd benut hij liever anders.

 • Bredek heeft sinds kort ook gescheiden kleding voor de biggen en de vleesvarkens. De gele overalls en laarzen zijn bedoeld voor bij de biggen. Daarnaast heeft Bredek rode bedrijfskleding voor de vleesvarkens.

  Boerderij bezocht het bedrijf van Jan Bredek voor het eerst in 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.