Varkenshouderij

Foto & video laatste update:12 okt 2012

Veel aandacht voor klimaat

Bart Marcellis bouwde een nieuwe stal voor 2.100 vleesvarkens. Een constant stalklimaat vindt de varkenshouder essentieel.

Foto

 • Bart Marcellis heeft in Vredepeel (L.) samen met zijn familie 4.000 vleesvarkens, 330 zeugen en een akkerbouwtak met lelies, schorseneren, bieten en mais. Hij bouwt een nieuwe stal, waarmee het totale aantal vleesvarkens op ruim 6.000 komt.
  Foto's: Bart Nijs, tekst: Guus ten Hove

 • Marcellis koos voor een prefabstal van bouwbedrijf Hoex. De stal staat ver van de weg, zodat de varkenshouder hem later nog kan verlengen aan de voorkant. In eerste instantie biedt de stal plaats voor 2.100 vleesvarkens.

 • Om de lucht rustig binnen te halen, bouwde de varkenshouder een inlaat aan de noordkant van de stal. Deze inlaat moet voorkomen dat de lucht makkelijk de stal in wordt gedrukt. Voor de luchtinlaat is een haaientandprofiel gemaakt. Samen met een nog te monteren gordijn is de inlaat goed te sturen.

 • De twee ramen in de afdeling kunnen open. Bij het uitvallen van de ventilatie kan Marcellis nog deels op een natuurlijke manier ventileren.

 • In de stal komt de lucht onder de bolle vloer, via een kanaal bij de voerbakken op de controlegang. Vanaf daar stroomt de verse lucht de hokken in.

 • Het plafond is tegen het dak aan gemaakt. Dat geeft een groot volume en een constant klimaat.

 • Een computergestuurde droogvoerinstallatie vult de Groba-brijbakken. Marcellis had alleen niet verwacht dat de bakken zo hoog zouden zijn. Het wordt nu lastig om even snel te zien hoeveel voer er nog in de bak zit.

 • De roosters bij de voerbak zijn gecoat om slijtage te voorkomen. Marcellis koos voor een plastic hokafscheiding. „Makkelijk te reinigen en voordelig.”

 • De water- en medicijnleidingen komen op één punt in de centrale gang bij elkaar. Voor de waterverstrekking koos Bart voor leidingwater. Hij kreeg een goede aanbieding van het waterbedrijf en koos daarom voor de zekerheid van een aansluiting op het leidingnet.

 • Marcellis koos voor een luchtwasser van Robos. Die produceert volgens de varkenshouder geen spuiwater. „Een biologisch denitrificatiesysteem houdt het water in de wasser schoon.” Een ander pluspunt is volgens Marcellis de lage weerstand van het waspakket. Omdat de wasser nog een proefstatus heeft, verrichten onderzoekers later dit jaar metingen op het bedrijf.

 • Op deze lavastenen moet een bacteriecultuur groeien. De bacteriën ontdoen het langsstromende water uit de wasser van schadelijke stoffen.

 • Marcellis moest verplicht een greppel graven voor het opvangen van het regenwater. De regenpijpen werkt de ondernemer binnenkort weg onder het maaiveld.

Of registreer je om te kunnen reageren.