Varkenshouderij

Foto & video

Regie terug bij varkensboer

Bij het Producentendebat stond positieverbetering van de varkenshouder voorop. Prijsvorming moet terug naar het boerenerf.

Foto

  • Voor het Producentendebat 10 mei bij Johnny Hogenkamp in Dalfsen (Ov.) waren alleen varkenshouders uitgenodigd. Zo’n 150 kwamen erop af.
    Foto's: Ronald Hissink, tekst: Kees van Dooren

  • Het achtkoppige voorbereidingsteam van het debat had twee thema’s tot speerpunt verheven: samenwerking en productiebeperking. Productiebeperking, een stokpaardje van de NVV, riep veel vragen op. Wat als de ‘sambavarkens’ naar Europa komen? Wie regelt dit en vooral hoe? En pikken de mededingingsautoriteiten dit?

  • Het betoog van Leon Knoops, varkenshouder, grondlegger van Family Farmers en champignonteler, bevatte geen woord Spaans. Hij maakte de aanwezigen duidelijk dat klagen zinloos is en dat als boeren verandering willen, ze daar zelf voor moeten zorgen. Samenwerking levert volgens hem per definitie geld op.

  • Het voorbereidingsteam, tevens de sprekers, telt acht personen: Mark Tijssen, LTO; Frank Steenbreker, Abab; Wyno Zwanenburg, NVV; Jan Schuttert, Handelshuis Schuttert; Leon Knoops, grondlegger Family Farmers; Edwin Tijs, Unifar plus Johnny Hogenkamp en Silvia Streep, beide FarmFocus.

  • Na afloop werd het glas geheven en geproost op een gezonde toekomst voor de varkenshouderij.

  • Toen de champagne op was, kon elke bezoeker zich tegoed doen aan een portie varkensvlees dat in verschillende varianten verkrijgbaar was.

  • Na afloop werd nagepraat. Veel boeren gaven aan interesse te hebben in samenwerking. Er onstonden direct drie clusters. Een groep produceert voor Good Farming Star van Vion, een groep produceert biggen voor Duitsland en de laatste groep zoekt elkaar op basis van bedrijfsgrootte.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.