Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Kwalitatief goede big leveren

De familie Stevens is na de uitbreiding in 2009 overgestapt op het vierweeks managementsysteem. Op advies van de dierenarts spenen zij nu op 24 in plaats van 21 dagen.

Foto

 • Ester (38) en Frank (39) Stevens hebben in Hilvarenbeek (N.-Br.) een bedrijf met 700 zeugen en 1.900 vleesvarkens.

  Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Martin ten Hooven

 • In augustus 2009 was de uitbreiding van 280 naar 700 zeugen gereed. Tegelijkertijd stapte Stevens over op een vierweeks managementsysteem. Doel: het verbeteren van de gezondheid door het werken met all in-all out.

 • Sinds een halfjaar is de speenleeftijd verhoogd van 21 naar 24 dagen. Dit op advies van dierenarts Sven Cooremans van DAP Lintjeshof. De speenleeftijd van 24 dagen bereikt de familie Stevens door vijf dekgroepen van 140 zeugen op maandag te spenen. Vervolgens spenen zij deze vijf dekgroepen op donderdag.

 • Door het verlengen van de zoogperiode krijgt de baarmoeder langer de tijd om te herstellen. Zo kunnen zich meer bevruchte eicellen innestelen. Het totaal aantal biggen was in de laatste zes maanden 14,9, waarvan 14 levendgeboren. In de zes maanden ervoor was dit respectievelijk 13,7 en 12,8.

 • Ester probeert de biggen zoveel mogelijk bij de eigen zeug te laten. Gelten krijgen 13 biggen om te zogen en oudereworpszeugen 13 tot 14. Op de foto een zeug met 15 biggen. De familie Stevens wil kwalitatief goede en gezonde biggen produceren.

 • De verse lucht komt via een Custers-plafond in de afdeling. Ter hoogte van de koppen van de zeug is een opening gemaakt voor extra veel verse lucht direct bij de kop van de zeug.

 • De speendag is een zeer drukke dag. Deze begint om 5.30 uur. Ester en Frank krijgen op die dag hulp van 3 zzp’ers. Om 17.00 uur zijn ongeveer 140 zeugen gespeend, de biggen verplaatst, alle 140 kraamhokken schoon en ontsmet, liggen 140 zeugen weer in het kraamhok en gaan 140 zeugen van de dekstal naar de drachtstal.

 • De kraamhokken zijn in de lengterichting op het voerpad geplaatst. Zo is er goed overzicht op het werpen en op de voeropname van de zeug. De voerdosator is vanaf het voerpad te verstellen. Zo min mogelijk in het hok stappen vermindert het verspreiden van ziektekiemen.

 • Om het schoonmaken te versnellen weekt Stevens de afdelingen eerst goed in met vernevelaars. Dit scheelt niet alleen veel tijd met het schoonspuiten, maar levert ook minder water in de mestput op.

 • Als de speendag op maandag is, dan werpen er op donderdag en vrijdag weer ongeveer 140 zeugen. Ester ziet toe op het werpen. Dit is een bijzonder drukke week. Op maandag spenen betekent op donderdag en vrijdag ook weer ongeveer 140 zeugen en opfokzeugen insemineren.

 • De zeugen in de kraamstal krijgen maximaal 7 kilo voer. In twee weken wordt dit maximum opgebouwd. In deze periode krijgen de zeugen twee keer per dag een portie, daarna drie keer.

 • De zeugen moeten ‘graag’ zijn, ofwel veel en goed willen vreten voor een goede melkproductie. ,,De roestvaststalen bak moet het liefst één keer per dag blinken”, zegt Frank.

 • Een zeug die bezig is met de laatste worp. De zeugenkaart is met rode merkspray bespoten. In de vorige en huidige worp was het aantal doodgeboren biggen te hoog.

 • De gespeende biggen komen in hokken voor ongeveer 25 stuks. Beren en zeugjes worden hier gescheiden opgelegd. Ook hier is plafondventilatie met het Custers-plafond.

 • De biggen groeien na het spenen goed door. Dat komt mede door de goede gezondheid van de dieren. De biggen groeien vanaf het spenen tot 25 kilo 380 gram per dag. Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar was over de laatste 12 maanden 26,6.

 • Een deel van de biggen mest Stevens af in de stal met 1.900 plaatsen. Deze varkens hebben een Deense Duroc als vader. Nu insemineert Stevens met een Tempo-eindbeer. Deze is geselecteerd op groei. Door de verbeterde gezondheid is de groei gestegen van 780 naar 830 gram. Het aantal dierdagdoseringen is nagenoeg nul.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jopie snel

  Snel stopppen met duroc en tempo en kies voor vleesrijkeindbeer zoals een pitrain o.a de tybor G

 • no-profile-image

  FARM ADVIES

  Ziet er prachtig uit Frank en Ester,

  mvg erik

 • no-profile-image

  W Geverink

  Het vlees bij jullie is zo schraal en droog dat het mes piept als je er doorheen snijdt. daarnaast smaakt het naar mais en de stal waar het in gewoond heeft. Om de consumptie van varkensvlees op pijl te houden is het belangrijk om bij een paar punten stil te staan. We moeten de smaak niet uit het varken fokken!!! Een beetje intramusculair vet maakt het vlees juist mals en smakelijk. Mais is prima voer maar geeft een slechte smaak aan het vlees. Betere technische resultaten voor de boer betekenen niet dat het vlees aantrekkelijker wordt voor de consument!

Of registreer je om te kunnen reageren.