Varkenshouderij

Foto & video

Stal blinkt uit in degelijkheid

Gerben Drekkers bouwde nieuw voor 2.880 vleesvarkens. Hij hecht veel belang aan de levensduur van de gebruikte materialen en het klimaat bij de varkens.

Foto

 • Gerben Drekkers kocht 2,5 jaar geleden een bedrijf van een stopper in een landbouwontwikkelingsgebied (LOG) in Ambt Delden (Ov.). Op deze plaats houdt hij nu 3.580 vleesvarkens, 2.880 in de nieuwe stal en 700 in een bestaande stal. In de nieuwe stal gaat hij werken met een computergestuurde droogvoerinstallatie.
  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Kees van Dooren.

 • Gerben Drekkers (34), woont in Bentelo (Ov.). Aan de rand van het dorp houdt hij 1.300 vleesvarkens en 600 rosékalveren. Het bedrijf in Bentelo kan hij niet verder ontwikkelen. Vandaar de aankoop van een locatie in een LOG.

 • De nieuwe stal op het bedrijf is volledig uit prefab delen opgetrokken. Drekkers vindt prefab ook gewoon mooi voor een stal. Bij de bouw is veel gebruikgemaakt van betonnen damwand. Drekkers: “De levensduur van de stal is belangrijk voor mij. Daarom deze materiaalkeuze.”

 • Om het laden en lossen te vereenvoudigen liet Drekkers een overdekt laaddok bouwen aan de voorzijde van de stal. Er is geen wachtruimte voor de varkens. Het centrale afzuigpunt voor de mest bevindt zich ook in het dok. Eventueel vuil en spuitwater blijft zo op een centrale plek.

 • Om de prefab binnenmuur is een damwandprofiel geplaatst. Aan de achterzijde van de antracietkleurige damwandprofielen zit een laag isolatie.

 • Dit is de spouw. Op de binnenmuur is een laag purschuim gespoten, de achterzijde van de damwand is zoals gezegd geïsoleerd. Zo onstaat een 35 centimeter brede spouw waardoor de lucht kalm in de stal komt. Door de isolatie koelt de lucht in de zomer af en warmt die in de winter op. Dit draagt bij aan een stabiel stalklimaat.

 • De frisse lucht komt via de controlegang in de afdelingen. Om de luchtstroom nog beter te verdelen, is boven de instroompunten de vloer dicht. De lucht wordt zo gedwongen af te buigen naar links of rechts, alvorens hij de stal in komt.

 • In de afdelingen zit veel volume. Samen met de luchtinlaat, waaraan veel aandacht is besteed, moet dit zorgen voor een goed klimaat. Een goed klimaat legt in de ogen van Drekkers de basis voor gezonde dieren en goede technische resultaten.

 • De wanden tussen de afdelingen zijn ook allemaal opgetrokken uit prefab delen.
  Dit eiste de gemeente uit oogpunt van brandveiligheid. De binnenmuren moesten zijn opgetrokken uit steenachtig materiaal.

 • Hoewel beton bij de stal de boventoon voert, ontstaat niet de indruk van een bunker. Doordat Drekkers voor de hokafscheiding heeft gekozen voor plastic, plus de isolatie tegen de dakhelling, ontstaat een mooi contrast.

 • De varkens moeten zich vermaken met een plastic bal die een luchtje afgeeft. Een lucht vergelijkbaar met vanille. Leverancier is Laka.

 • Om de emissie tegen te gaan, zit onder de putvloer een schuine wand. Er loopt wel een centraal afzuigkanaal door de stal, maar een luchtwasser ontbreekt. Drekkers koos voor schuine platen in de put, omdat de exploitatiekosten daarvan nihil zijn in vergelijking met een luchtwasser die continu stroom en onderhoud vraagt. Drekkers houdt een open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.