Varkenshouderij

Foto & video 813 x bekeken 2 reacties

Slimme hulpjes voor de varkensboer

Stallenbouwer en –inrichter Hölscher und Leuschner test nieuwe producten uit in zijn eigen proefstal voor vleesvarkens in grote groepen.

Foto

 • In de proefstal bij mede-eigenaar Richard Hölscher is plaats voor 1.500 vleesvarkens die verdeeld liggen over twee afdelingen. Vanaf 75 kilo gewicht gaan de lichtere varkens naar een kant van de stal en blijven de zwaardere dieren aan de andere kant.

  Foto's: Jan Sibon, tekst: Kees van Dooren

 • Hölscher + Leuschner in Emsbüren (Nedersaksen) introduceerde in 2002 de sorteersluis om vleesvarkens in grote groepen te voeren. Optisort heet de sluis met een camera er boven die de contouren en daarmee het gewicht van varkens vastlegt. De camera kan nu ook aan de hand van het ene of andere oor waarin het oormerk zit, bepalen of een beer of gelt in de sluis staat, Ebersort genaamd.

 • Met het programma ‘Stallmaster’ ziet een boer tijdens de mestronde op zijn pc of alles goed gaat in de stal en of de varkens volgens schema groeien en vreten. Dat maakt tussentijds bijsturen mogelijk. Met hulp van slachterijgegevens bepaalt het programma of het slachtgewicht en de slachterij juist zijn gekozen voor de maximale opbrengt.

 • De stalwand bestaat volledig uit geïsoleerde prefab delen die bij montage 5 centimeter in elkaar worden geschoven. Nieuw is dat de witte binnenkant van de elementen gladder is dan voorheen en daardoor eenvoudiger te reinigen.

 • Wie dat wil, of moet van de welstandcommissie, kan om de buitenkant van de stal een gemetselde muur optrekken.

 • De varkens krijgen brijvoer. H + L experimenteert met elektrische ventielen in plaats van pneumatische. Voor een stal met kleine groepen is deze techniek nog te duur. De ventielen zijn zekerder en secuurder dan de pneumatische variant.

 • De hele stal is voorzien van led-verlichting. De lampen zijn dusdanig geplastificeerd dat er geen stof, lucht of water in de lamp kan komen. De lampen kosten €95 per stuk. De lamp levert evenveel licht als een tl-lamp, maar gebruikt de helft energie en is dimbaar. De levensduur varieert tussen 20.000 en 50.000 uur.

 • Het Optifloor-rooster zit nog in de experimentele fase. Het open gedeelte bedraagt 6 procent van het totale oppervlak. Varkens hebben daardoor meer stevigheid en ligcomfort. Het geringe spleetaandeel beperkt de ammoniakemissie. In de stal is te zien dat op plekken waar varkens mesten, het rooster niet schoon blijft.

 • De stal is voorzien van een draadloos netwerk. De laptop kan desnoods mee de stal in om ter plekke instellingen te wijzigen aan bijvoorbeeld het voerstation of de ventilatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  t.

  echt zielig

 • no-profile-image

  t.

  bah wat gemeen...

Of registreer je om te kunnen reageren.