Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Planken maken het klimaat

Johan van der Ven had wat last van oornecrose bij zijn opfokzeugen en daardoor een verhoogd aantal afgekeurde dieren. Het klimaat bleek de oorzaak van het probleem.

Foto

 • Johan van der Ven (28) heeft samen met zijn vader Tonnie (56) een top- en subfokbedrijf genaamd Vege Zeeland vof in Zeeland (N.-Br.). Met de Fins Landvarken-zeugen produceren zij beren voor de ki en Topigs 20-opfokzeugen voor vermeerderaars. Vader en zoon runnen het bedrijf met vijf medewerkers.
  Foto's: Bart Nijs Vakfotografie, tekst: Martin ten Hooven

 • Bij de gespeende biggen liep het op het bedrijf niet helemaal naar wens. Er waren wat problemen met oornecrose, waardoor het aantal afgekeurde opfokzeugen steeg naar 8 procent. Van der Ven riep de hulp in van klimaatspecialist Jan van den Brink van Hendrix UTD.

 • Klimaatspecialist Van den Brink gaf een aantal adviezen voor aanpassingen. Om windinvloeden bij de luchtinlaat naar de centrale gang te beperken moet er onderdruk in de stal zijn. Daarvoor moet de opening bij de klep vrij nauw staan. Met de hand is de luchtstroom goed te voelen.

 • Van der Ven moest de luchtdoorlaat van het ventilatieplafond met houtwolcementplaten aanpassen om de verse lucht in de goede richting te sturen. Daarom legde hij de muur bij de centrale gang en bij de eindgevel dicht met 1,20 meter lange platen. Dit voorkomt dat de koude lucht direct neervalt in de hokken bij de gevels.

 • Van der Ven moest de luchtdoorlaat van het ventilatieplafond met houtwolcementplaten aanpassen om de verse lucht in de goede richting te sturen. Daarom legde hij de muur bij de centrale gang en bij de eindgevel dicht met 1,20 meter lange platen. Dit voorkomt dat de koude lucht direct neervalt in de hokken bij de gevels.
  Het grootste probleem bij de ventilatie vormt het smalle voerpad. Dat moet een oppervlakte hebben van 0,06 vierkante meter per big en het is maar de helft. Daardoor trekt de verse lucht onvoldoende naar het voerpad.

 • Midden boven de hokken is het ventilatieplafond dichtgelegd met een plaat. Langs de scheidingswanden van de afdeling verwijderde Van der Ven de plastic folie. Door het open gedeelte van het ventilatieplafond rechts van de plaat trekt de lucht naar het voerpad.

 • Een deel van de verse lucht stroomt nu langs de afdelingswanden. Boven de hokafscheiding is een plaat van 67 centimeter breed bevestigd. Een metalen pijp zorgt dat de plaat waterpas ligt, zodat de lucht gelijkmatig in de afdeling kan stromen. De lucht valt nu niet direct op de biggen, maar mengt zich met opgewarmde lucht uit de afdeling.

 • Het voerpad is dichtgelegd met een aluminium plaat, die ook in vrachtauto’s voor diertransport wordt gebruikt. Het geeft de biggen grip bij het verplaatsen en is ook snel te reinigen. Omdat de hele ruimte volgelegd is met roosters, moest de plaat op het voerpad komen. Dit om putventilatie te voorkomen.

 • Precies midden boven het voerpad hangt een plaat van 60 centimeter hoogte. Deze stuurt de lucht naar het voerpad. Vanaf het voerpad moet de lucht over de hokafscheiding trekken en zich mengen met de warme lucht boven het hok.

 • Vader en zoon Van der Ven hebben de aanpassingen in eigen beheer uitgevoerd samen met de vijf medewerkers. Enkele medewerkers hebben ervaring in de bouw, wat goed van pas kwam. De totale investering aan materialen en uurloon voor 29 afdelingen bedroeg circa €15.000.

 • De voeler hing ook op de verkeerde plaats. Nu hangt hij op 1,60 meter hoogte op 5 centimeter binnen de hokafscheiding bij het voerpad.

 • Het klimaat is nu perfect in de afdelingen. De zeugen hebben geen last meer van oornecrose. Het aantal afgekeurde opfokzeugen is gedaald naar 5 procent. ,,We gaan nu fluitend door de biggenafdelingen”, zegt Johan. Het medicijngebruik is gedaald en het werkplezier verhoogd.

 • Op de vloer van de biggenafdelingen liggen twee stroken met betonroosters. Dit is gedaan om de klauwtjes van de opfokzeugjes gelijkmatig te laten slijten.

Eén reactie

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  meestal een voerprobleem heeft hendrix utd zeker ook het voer veranderd

Of registreer je om te kunnen reageren.