Varkenshouderij

Foto & video 1837 x bekeken 2 reacties

Nieuwe varkensstal... met twee etages (5)

De Hermelinks in Ter Apel bouwen een nieuwe vleesvarkensstal. Omdat het te bebouwen oppervlak begrensd is, bouwen ze een stal met twee etages. De stal is bijna klaar voor gebruik.

Foto

 • Boerderij.nl volgde de afgelopen maanden de bouw van de nieuwe etagestal van Arno en Ingrid Hermelink in Ter Apel (Gr.). De stal is bijna klaar voor gebruik. Voordat de eerste biggen worden opgelegd, was er op vrijdag 18 maart een open dag op het bedrijf. Klik hier voor de uitnodiging.
  Op deze overzichtsfoto, die begin februari is gemaakt, is te zien dat de nieuwe etagestal nog voor de bestaande tweekapper is gebouwd.
  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Vanuit een hoogwerker lukt het om een prachtige overzichtsfoto te maken van de nieuwe etagestal. Deze foto is gemaakt op 16 maart, twee dagen voor de open dag. De rechter dakhelft ligt vol met zonnepanelen. Deze panelen zijn al in gebruik genomen.

 • Enkele dagen voor de open dag wordt nog met man en macht gewerkt aan de bestrating van het bouwterrein.

 • Er worden vele duizenden stenen gelegd rondom de nieuwe stal van de Hermelinks. „In totaal gaat het om zo’n 2.000 vierkante meter bestrating”, vertelt Arno Hermelink.

 • Dit is de overdekte werktuigenberging. Deze ruimte van 500 vierkante meter wordt gebruikt voor de stalling van machines en de opslag van goederen. Het achterste deel van de berging is met sandwichpanelen vorstvrij gemaakt.

 • Via de klep van de vrachtwagen worden de biggen straks op het bordes afgezet. Van daaruit moeten ze nog 75 centimeter schuin omhoog lopen om de stal in te kunnen.

 • Met handige deurtjes kan het bordes hermetisch worden afgesloten. Tijdens het opleggen en afleveren worden de dieren daarmee precies de juiste kant op gestuurd.

 • Een overzichtsfoto van een van de afdelingen op de benedenverdieping. Op de begane grond zijn tien van dit soort halve afdelingen. De tussenmuren waren noodzakelijk voor de draagkracht.

 • Om niet tien keer van en naar de centrale gang te hoeven lopen, plaatsten de varkenshouders in totaal vijf extra deuren in de achterzijde van de afdelingen op de begane grond. De varkenshouders lopen straks via de ene afdeling naar binnen, om via de naastgelegen afdeling weer terug in de centrale gang te komen.

 • De vleesvarkens liggen op de minimaal vereiste 0,8 vierkante meter. Om de stalruimte optimaal te kunnen benutten, kozen de varkenshouders onder meer voor kunststof hokinrichting. Om aan de minimumeisen te voldoen en toch 13 varkens per hok te mogen houden, werden de hokken iets ruimer gemaakt dan aanvankelijk gepland. Zowel de troggen als de voerpaden zijn daardoor iets smaller uitgevallen. In de hokken zijn langs de voerpaden rvs-strips geplaatst, om tocht tegen te gaan.

 • Het afleidingsmateriaal in de hokken bestaat uit borstels en kettingen.

 • De mestafvoer van de bovenverdieping loopt via buizen aan het plafond van de afdelingen van de benedenverdieping.

 • Een overzicht van een van de afdelingen op de bovenverdieping. Boven zijn er 5,5 afdelingen, met hokken aan beide zijden en een voerpad in het midden. Via grote luchtafvoerbuizen gaat de lucht van de benedenverdieping naar het luchtkanaal.

 • Via meetsmoorunits in het plafond gaat de lucht van afdelingen op de bovenverdieping naar het luchtkanaal. Zowel op de onderverdieping als op de bovenverdieping gaan de Hermelinks werken met grondkanaalventilatie.

 • Een overzichtsfoto van het luchtkanaal.

 • Via deze ventilatoren gaat de lucht uit het luchtkanaal naar de luchtwasser.

 • Enkele dagen voor de open dag wordt volop getest met het spoelwater in de combiwasser van INNO+.

 • De combiwasser van INNO+ bestaat uit drie wanden. De eerste wand vangt de fijnstof af, de tweede wand de ammoniak en wand drie zorgt voor geurreductie door middel van een biologische filter. Met deze wasser is de ammoniakreductie 85 procent en de geurreductie 75 procent. Foto’s 18 t/m 20 zijn gemaakt op 9 maart jl.

 • De bacteriën in het wortelhout reduceren de geur.

 • In de wasser wordt gewerkt aan het plaatsen van de wanden die de fijnstof en ammoniak afvangen.

 • Zo ziet de luchtwasser er nu van binnen uit.

 • Een van de afdelingen op de bovenverdiepingen wordt op de open dag ingericht met stands. De open dag is vrijdag 18 maart van 13.00 tot 17.00 uur aan de Moersloot 81 in Ter Apel (Gr.).
  Meer achtergronden over de etagestal van de Hermelinks zijn terug te vinden in de eerdere reportages over de stalbouw.
  Deel 1 »
  Deel 2 »
  Deel 3 »  Deel 4 »


Laatste reacties

 • no-profile-image

  knortax

  Het Laden en lossen op de tweede laag gaat zo niet lukken. Ook niet met belasten vloeren. Ik denk dat er geen overleg is geweest met de transporteur.

 • no-profile-image

  Jopie Snel

  Ik zou jullie adviseren `t luchtkanaal dicht te leggen ,je weet niet hoe snel hier de stof zich ophoopt,Je kunt er goedkoop geperste vezelplaten opleggen en dan zo nu en dan met een vloerentrekker of mestschuif de stof makkelijk verzamelen en afvoeren.Mooie stal en succes

Of registreer je om te kunnen reageren.