Varkenshouderij

Foto & video 1023 x bekeken 35 reacties

Varkenshouders voeren actie

Bij tientallen supermarkten voeren varkenshouders vandaag, 25 februari, actie tegen de lage prijzen van varkensvlees.

Foto

 • Onder het motto: ‘U + 25 cent per pond, wij ons inkomen gezond’, vragen de boeren aandacht voor de lage marges in de varkenshouderij. In totaal gingen de actievoerders in ruim 20 dorpen en steden op bezoek bij verschillende supermarkten.
  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Guus ten Hove

 • De varkenshouders sloegen een flinke hoeveelheid varkensvlees in bij de bezochte supermarkten. Ze betalen pas als er een betalingstermijn van 90 dagen wordt gehanteerd, net zoals veel andere schakels in de keten doen. Supermarkten die niet op dat verzoek in wilden gaan, kregen het vlees bij de kassa weer terug.

 • Op de verpakkingen met varkensvlees plakten de boeren een sticker met de tekst ‘U + 25 cent per pond, wij ons inkomen gezond’.

 • Bij een supermarkt in Amersfoort vertelt actievoerder Dick van de Lagemaat dat op deze publieksvriendelijke actie mogelijk hardere acties volgen. Dat hangt af van het feit of supermarkten voor 1 maart het door de boeren opgestelde convenant ondertekenen. In dat convenant moeten supermarkten beloven niet meer te stunten met vlees.

 • Bij de actie van vandaag, 25 februari, trekken NVV en LTO gezamenlijk op. Varkenshouder Jacco Geurts uit Scherpenzeel (Gld.) deed niet mee met de vorige actie, waarbij slachterijen werden geblokkeerd. Dat vond hij een stap te ver gaan. “Uiteindelijk moet er beweging komen bij de supermarkt en de consument. Het is daarom beter om actie te voeren bij supermarkten.”

 • Varkenshouder Co de Heus is voor de eerste keer in zijn leven in een supermarkt. “Mijn vrouw haalt de boodschappen.”

 • Supermarkteigenaar Martin van Kippersluis van Super de Boer reageert begripvol op de acties van de boeren. Hij erkent dat veel landelijke ketens volop stunten met het vlees. Daar is hij het niet mee eens. Toch moet ook hij meedoen met de landelijke acties van het Super de Boer. In de toekomst wil hij dat veranderen als de naam Super de Boer verdwijnt.

 • Medewerkers van de Albert Heijn verwijzen de boeren door naar het hoofdkantoor in Zaandam. “Wij hebben geen inspraak op de prijsvorming en kunnen slechts uitvoeren wat in Zaandam wordt besloten.”

 • De koffie in de Albert Heijn vindt gretig aftrek.

 • Varkenshouder Geert Verbeek hangt een poster op bij één van de bezochte supermarkten. “Zolang kattenvoer duurder is dan een goed stukje vlees, zijn supermarkten fout bezig.”

 • In totaal bezochten de varkenshouders in Amersfoort 11 supermarkten, waaronder zes filialen van de Albert Heijn. Daarnaast bezochten ze Plus, Hoogvliet, Jumbo, Super de Boer en C1000.

 • De poster met eisen.

 • Bij de eerste drie bezochte supermarkten bleef het vlees achter. De filiaalmanagers wilden geen betalingstermijn van 90 dagen afgeven.

 • De actievoerders sloegen flinke hoeveelheden varkensvlees in.

 • Ook vrijdagmiddag werden nog volop stickers geplakt op pakjes varkensvlees. Dit alles moet er voor zorgen dat de prijsvorming en de margeverdeling van vlees in de keten op de schop gaat. De NVV zegt door te gaan met acties tot dit doel is bereikt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouders

  Goede actie

 • no-profile-image

  W Geverink

  Waarom is de vleesprijs slecht? Ik denk dat de vleesprijs slecht is omdat er teveel aanbod is. De grootste horror dat het winkelbedrijf kan overkomen is lege schappen en ze betalen presies genoeg om dat te voorkomen. Stel dat de de winkel bedrijven akkoord gaan met U + 25 ct, denken jullie niet dat er dan met grote spoed nieuwe stallen uit de grond gestampt worden? Of het nou vlees en melk is of appels en prei, op het moment dat aan de vraag ruim kan worden voldaan is je product jammer genoeg niks meer waard.

 • no-profile-image

  super

  Stunten met vlees zorgt juist voor een beetje meer afzet en is naar mijn mening absoluut niet de oorzaak van de slechte prijzen voor varkenshouders.

 • no-profile-image

  Betaal het gestuntel niet meer

  Met stunten is op zich niks mis maar niet 365 dagen per jaar. Als 330 dagen van het jaar goed betaald worden kan er best een keer gestunt worden. En als de supermarkten 365 dagen per jaar willen stunten dan moeten ze dat maar uit eigen zak betalen en niet op kosten van de boer. Terwijl ze mooi weer spelen met de keurmerken enz op het vlees.

 • no-profile-image

  john

  goede actie die stickers! die kunnen niet verwijderd worden zonder de folie te scheuren. Als de supers nog niet wakker zijn en beseffen dat het niet langer kan zo weet ik het ook niet meer... zeg het maar appie, van eerd en schuitema hoeveel vlees willen jullie verkopen dit jaar? wij zorgen voor de volle schappen tegen een eerlijke prijs. En de boeren die meer willen produceren moeten dat maar voor de wereldmarkt prijs doen.. Want ja als je iets produceert wat niet gevraagd wordt moet je maar zelf zien kwijt te raken en niet de supers de schuld geven!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  De actie van de varkenshouders is begrijpelijk, dat is waar!!!... Maar de export gaat vaak via buitenlandse slachterijen--- die niet graag een cent te veel betalen ---die gaan pas meer betalen als het aanbod iets kleiner wordt dan de VRAAG!!!!!.....

 • no-profile-image

  bert

  Een beetje zielige indruk van die LTO'er. Hij zal niet geprofiteerd hebben van de vorige aktie.

 • no-profile-image

  janmetdepet

  even kort door de bocht :
  er valt al een tijd nix meer te verdienen met de varkensvleesproductie, maar toch schieten de nieuwe varkensstallen nog als paddestoelen uit de grond...
  Hoe rijmen we dat?

 • no-profile-image

  jan

  Ik word een beetje moe van die klagende varkensboeren, jullie zijn concurent van jezelf,het aanbod is groot, en er word maar doorgebouwd,het aantal biggen per zeug stijgt nog steeds, logisch dat de inkopers van de supers achterover gaan zitten en wachten totdat de slachterijen bellen, stop met klagen zet een bord in de tuin en ga in loondienst werken de oplossing is 10% van de zeugenstal leeg laten staan in heel Europa

 • no-profile-image

  bam

  hahaha. "komt voor het eerst van zijn leven in de supermarkt" Dat is net zoiets als de directuer van KLM, die nog nooit heeft gevlogen. De eigenaar van een busmaatschappij doe nog nooit in de bus heeft gezeten. Euh, de producent van tandpasta die nog nooit zijn tanden heeft gepoetst.

  Lekkere ondernemer, ga eerst is ff kijken wat de realiteit is in supermarkt en bij de consument voordat je gaat zeuren over de verkoop van je product...

 • no-profile-image

  ik

  Wat een verschikkelijke domme mensen die hier reageren. Er wordt gebouwd omdat er kostprijs verlaging dien te gebeuren omdat de prijs laag is en dat kan alleen door uitbreidingen
  @Jan uit hoogeveen, vertel maar even hoe je dat dan wilt doen die 10 %. Je kunt wel wat roepen maar daar hebben we niets aan, vind erg goed idee namelijk maar vertel ons dan maar hoe we dat kunnen realiseren. En er is niet teveel vlees maar de inkoop macht is te groot.
  Komt bij dat wij als varkenshouders geen verschikkelijk veel subsidies ontvangen zoals de melkveeboeren die maar grote trekkers kopen en veels te dure grond. Die komen straks wel aan het klagen en zeuren en steunen als eindelijk die bergen subsidie eraf gaat en het melkqoutem verdwijnt, maar daar heb ik dan totaal geen medelijden mee. Laat ze dan ook maar lekker verrekken in die melkplas.

 • no-profile-image

  pietrain fan

  je kan niet meer eisen voor een product dat op de vrij markt kan verkocht worden aan een lagere prijs, kan niet. je kan alleen meer vragen als je een iets verschillend product verkoopt, bvb betere kwaliteit, met meer zorg voor het milieu en dier. en ik denk dat we dit ook doen. we moeten ons product onderscheiden van de rest, we werken met ruime stallen, goede luchtwassers, een streng mestactieplan, hoog kwalitatief voer, lokaal geproduceerd, of een pietrainbeer met beter vlees. dit zijn allemaal redenen om een nieuw label op te richten (net zoals rundveeproducenten doen met het belgisch witblauw ras). daarom zou ik boeren willen aanraden te insemineren met pietrain. Tegenwoordig zijn de varkensbedrijven net als de slachthuizen volumegericht, en niet meer op de prijs. boeren zochten een hoger inkomen door meer biggen te produceren per zeug, of een betere groei na te streven. dit is mislukt. we moeten ons inkomen verbeteren door te streven naar betere voederconversie = pietrain dus =beter vlees = label = meerwaarde = inkomen stijgt

 • no-profile-image

  W Geverink

  Nou Ik Daar. Zo te zien snap jij de wet van vraag en aanbod! Er is maar zoveel ruimte op de markt, en als die vol is moet er gedumpt worden met wat over is! Jullie kostprijs ligt zo rond de 1.40 Euro. De kostprijsverlagingen door uitbreiding in de laatste 25 jaar heeft dus niet gewerkt. Wel heeft men zich veel dieper in de schulden gestoken voor een schamel inkomen. Ik ben het helemaal eens met Jan uit Hoogeveen dat het krimpen van de varkensstapel met 10 procent de meest simpele, logische en kosteffectieve oplossing is om de varkenshouderij weer winstgevend te maken.

 • no-profile-image

  domme albert

  Heel het land heeft het over megastallen, fijnstof en dierenwelzijn. Zal je als consument ook nog eens in de supermarkt een partij varkensboeren tegen het lijf lopen!! Wie verzint zo'n actie??

 • no-profile-image

  lekker

  Nog nooit in een supermarkt geweest, er stond niet bij vermeld of dat ie al weleens buiten het dorp is geweest. Boeren zijn overwegend wereldvreemd. Dat blijkt hier maar weer eens. Zouden ze nu ook misschien nog denken dat ze met deze aktie sympathie hebben gewonnen? Wat een lompe aktie, karren vlees inladen, een onredelijke eis stellen aan een detaillist, vervolgens het vlees gewoon bij de kassa achterlaten. Moeten zulk lomp volk meer verdienen? Met dat niveau verdien je nergens veel.

 • no-profile-image

  Jonas

  Het doet me goed om te horen dat jij een betalingstermijn van 90 dagen ook een onredelijke eis vindt varkenshaasje. Dat is namelijk de lompe eis die de supermarkten stellen aan hun vleesleveranciers als voorwaarde om vlees aan hen te mogen leveren, anders halen ze wel goedkoop dioxine-vlees uit Duitsland, proeft de consument niks van. Mag je drie keer raden wie uiteindelijk de rente betaald van die 90 dagen?
  Verder hebben we zeker sympathie gewonnen, bij álle mensen die hun boodschappen aan het doen waren, zelfs de vegetariers. Alleen niet bij de bedrijfsleiders van de supermarkten, waarvan u er waarschijnlijk één van bent.

 • no-profile-image

  Sybren

  @Jonas, ja sommige mensen weten nog van toeten nog blazen hoe het echt werkt; die denken dat vlees en melk uit de fabriek komt. @Ik daar, jij hoeft niet op de melkveehouders af te geven omdat het niet goed gaat in de varkenshouderij. Is gewoon nergens voor nodig!!!

 • no-profile-image

  john

  die betalings termijn van 90 dagen maakt dat er geen nieuwe slachterijen meer gestart worden en dus geen concurentie! ik als beginned slachter zou het me niet kunnen veroorloven om 90 dagen te wachten op mijn geld en dus blijven de varkens waar ze nu zitten...

 • no-profile-image

  Die hele supermarkt-aktie blijft gewoon lomp wereldvreemd boerengedrag. Willen die sypathieke klanten nu ook meer betalen? Vermoedelijk zit het gedrag van die varkenshouders nu in hun geheugen en niet die vermeende lage prijs van jullie. Ga vooral door met nog meer schaalvergroting, een nog lagere kiloprijs en nog meer milieuverplichtingen zal Uw deel zijn. Heeft U trouwens die foto op de voorpagina van het Brabants Dagblad d.d. 26-02-2011 gezien?

 • no-profile-image

  varkensboer

  @..., schaalvergroting is het gevolg van de milieuverplichtingen, en niet de oorzaak. voor mij hoeven klanten niet meer te betalen, is eigenlijk ook niet nodig. supermarkten hebben een marge die groot genoeg is om 25 cent af te staan aan de boer. heb je ooit al eens kiloknallers gekocht in de winkel? prijzen zakken gemakkelijk tot 3 à 5 euro per kilo varkensvlees. dit is in normale omstandigheden pure winst voor de supermarkt. daarbij komt nog eens dat zij betalingstermijnen eisen van 90 dagen, dit terwijl een boer pas op het einde van de week weet aan welke prijs hij zijn aangegeven varkens heeft verkocht. niet alleen boeren voelen zich bestolen door de supermarkt, maar ook de consument zou zich bedrogen moeten voelen. ze betalen een hoge en nog steeds oneerlijke prijs voor vlees. deze actie was een goede actie en bracht duidelijk aan het licht dat een betalingstermijn van 90 dagen onredelijk is. het onderstreept de macht die de inkopers hebben en die dus ook durven te misbruiken. wees blij dat boeren het op deze vriendelijke manier hebben aangepakt, er zijn al hardere acties dan dit terug te vinden in de geschiedenisboeken

 • no-profile-image

  Als volgens U, aan U dan zulke onredelijke eisen worden gesteld en als volgens U het hele systeem dan zo fout is (wat kan zijn), waarom doet U hier dan nog langer aan mee? Het is Uw keuze! Ga wat anders proberen, waarvan U denkt dat het beter is. Maar vergis U niet, het is overal wat. Ik lees en hoor in bijna de gehele agrarische sektor altijd gezeur (melkveehouders, akkerbouwers, varkenshouders enz.), maar als ze op enig moment goed geld verdienen, schaffen ze gelijk een hoop nieuw ijzer(machines) aan en worden er, uit nog meer geldzucht, nog grotere stallen en bewaarloodsen gebouwd. Als vervolgens de inkomens door marktwerking weer dalen, is het weer een hoop eindeloos gezeik. Schiet toch op.

 • no-profile-image

  varkensboer

  Ik kan niet stoppen omdat mijn hypotheek hoger is dan dat mijn bedrijf nu waard is.
  En ik wil niet in een dorp wonen ben heel mijn leven vrijheid gewend.

 • no-profile-image

  varkensboer

  @..., mijn geld, en dat van de bank, dit ligt allemaal vast in mijn bedrijf. net zoals collegas kan ik dus onmogelijk veranderen zonder een faillisement. een autofabriek kan na 4 jaar crisis ook niet plots beginnen met tandenborstels te produceren, dat snapt u ook wel. dat er in de agratische sektor veel gezeur is, is een feit, het zit voor een deel in de genen van de boer, maar er zit ook waarheid in: boeren zetten ongelofelijk veel arbeid en geld in om te kunnen produceren, maar worden daar langst om minder voor beloond en geapprecieerd door de samenleving. vele mensen zien ons als hebzuchtige boertjes die als maar meer en groter willen, als domme ondernemers die zichzelf telkens de das omdoen. ik begrijp dit niet, boeren kopen geen tractor om te paraderen hoor, daar worden duizenden uren mee gereden, in stallen wordt elke dag van het jaar gewerkt. dit is een zware misvatting. moderniseren is een goede evolutie, landbouw staat in de toekomst voor de uitdaging niet alleen voor voedsel te zorgen, maar ook bvb energie, plastiek, zelf ruwe olie kan men uit mest halen. modernisering van de landbouw is voor velen een schrik, maar het zal in de nabije toekomst de het verschil bepalen.

 • no-profile-image

  Precies, U heeft Uw hoofd in de strop van de bank gestoken. U bent eens gevallen voor de verlokkingen geleend kapitaal van een bank. En die bank is slechts aardig voor U, als die goed aan U kan verdienen, ook als U niets verdient. U maakt deel uit van een bikkelhard (bijna onmenselijk) systeem. U bent niet te benijden. Laat Uw situatie en voorbeeld zijn voor anderen, opdat zij hun hoofd niet in de strop van de bank steken, zodat zij wel een menswaardig bestaan hebben. Alles is beter dan slaaf van een bank. sterkte!

 • no-profile-image

  varkensboer

  @..."hoofd in de strop"van de bank is nogal een zware uitdrukking, de meeste mensen noemen dit ondernemen. hieraan zijn risico's verbonden, maar bij boeren is er een extra dimensie. we werken met levende materie en zijn sterk weersafhakelijk, we zijn ondernemers in het kwadraat. dit maakt het extra moeilijk voor ons. het is daarom ook erg onverantwoord dat wij moeten opboksen tegen een oneerlijk prijzensysteem en dat bedrijven na ons megawinsten maken op een product waarvan wij de toegevoegde waarde aanbrengen, namelijk kwaliteit, voedselveiligheid en met het meeste respect voor milieu en omgeving. deze waarden zijn nergens anders in de wereld terug te vinden, ga dit maar eens na

 • no-profile-image


  Ik denk dat U bedoelt gokken in het kwadraat. Een kunstje dat iedereen zo kan leren. Heel veel van hetzelfde. In de 70-er en ook nog 80-er jaren zette hier iedere bouwvakker met gewoon een beetje overmatige energie een varkenskooi bij zijn woning. En met gokken kan het soms wat tegen zitten. Ik zie hier overigens de nieuwe varkensschuren nog steeds als paddestoelen de grond uit schieten. Moet toch ergens van betaald kunnen worden. Ook als de bank voor U betaald, zit het met de opbrengst wel goed, want anders geeft de bank niet thuis. Geen schijn van kans. Dus doorredenerend als er weer eens een paar kwartjes/kg bij komen, is het weer euro's scheppen op. het "gezins"bedrijf met MOE-landers als arbeidskracht. Maakt U zich over Uw bank trouwens maar geen zorgen, die springt er wel uit als U failliet gaat. Een hypotheek die hoger is dan Uw onderpand/eigen vermogen lijkt mij ook niet erg waarschijnlijk, want dan bellen ze zo bij U aan.

 • no-profile-image

  Jonas

  @geplaatst door, Nu laat je toch wel merken dat je weinig affiniteit hebt met de varkenshouderij en met het bankwezen. Van de varkensbedrijven die er vandaag de dag nog steeds zijn, zullen er weinig zijn waarbij de waarde van hun bezittingen hoger is dan hun financiering.
  Als de bank nieuwe stallen financiert wil dat niet zeggen dat het met de opbrengst wel goed zit, het tegenovergestelde is waar. Varkensbedrijven zijn vandaag de dag onverkoopbaar, dus de bank schiet er bij in als die een bedrijf laat klappen. Dan is bijfinancieren de minst kwade oplossing voor de bank, in de hoop dat het in de toekomst beter gaat.

 • no-profile-image

  varkensboer

  ik ga graag met mensen in discussie als deze een gefundeerde mening geven. aan mensen die in stereotypen denken en met vooroordelen zitten verspil ik echter niet graag mijn tijd. uw voorgaande posts hebben al bewezen dat u maar weinig af weet van de sector, en blijkbaar evenmin van ondernemen in het geheel. aangezien ik ook niets over u weet, laat mij dan ook even toe mijn vooroordelen met u te delen: u lijdt aan een veelvoorkomende ziekte van deze moderne tijd: u heeft een luxe leventje, maar u weet niet waar uw voedsel vandaan komt, en u heeft waarschijnlijk zware last van het NIMBY syndroom. bedenk maar eens wat u op u bord krijgt als er geen varkens meer gekweekt worden in europa, ooit al eens iets gehoord over bvb de praktijken en de gezondheidsstatus in azië, de zorg voor het milieu in brazilie en america. doe maar eerst eens wat opzoekwerk meneer. mensen zouden moeten blij zijn dat ze producten kunnen eten uit hun omgeving. dat de huidige marktsituaties niet gunstig zijn, daar kunnen wij mee leven, vroeger was de term daarvoor "varkenscyclus". dat er een overaanbod is aan vlees, dat is onze schuld. maar dit overaanbod is echter klein en niet van die aard dat prijzen ervoor zorgen dat alle varkensbedrijven over heel europa dreigen failliet te gaan zoals nu het geval is. het kleine overaanbod is enkel de bron van de macht van de retail. ze hebben de kans hun macht te misbruiken voor eigen verrijking, en dat doen ze ook. er is geen transparant prijsvormingssysteem, en een betalingstermijn van 90 dagen eisen is een goed voorbeeld van dit machtsmisbruik. u hebt niet onthouden wat er in dit forum al werd gezegd, en u blijft met u vooroordelen zitten: boeren zijn domme en geldgeile ondernemers, sterkte daarmee. jammer dat u zelf niet beseft dat U elke dag, dat u in de supermarkt komt, zelf in het zak wordt gezet, en dat er nog een tijd zal komen dat de welvarende mens zoals u de landbouw nog zal nodig hebben. u zal binnenkort meer dan 10% van uw loon moeten afstaan aan voedsel, en 1 keertje minder op reis kunnen gaan. toch verdienden de boeren minder, WAAR GAAT DAT GELD NAARTOE...

 • no-profile-image

  boerin

  We weten allemaal de oplossing en de retail en de grote supermarkten lachen zich een deuk, de slachterijen verdienen goed en de supermarkten maken mega winsten op het vlees en de nederlandse boer helaas, die verdient een heel klein beetje of niets.
  We moeten hier in nederland minder gaan produceren.... dan kopen de slachterijen goedkope varkens op in het buitenland en die komen hier aan de haak en hopsakee we maken er gehakt van of wat dan ook. Mijn inziens zijn de prijzen in de supermarkten de laatste jaren fors gestegen voor de consument (in het eurotijdperk is de gulden echt een euro geworden voor vlees) en de consument maar denken dat ze meer betalen voor milieu en diervriendelijker vlees, helaas de producent krijgt er niets voor en heeft hier in Nederland wel alle investeringen gedaan. Je weet als consument (en ik kom als boerin iedere week in de supermarkt en bekijk ook de vlees afdeling en ben dan een consument) echt niet waar het varkensvlees vandaan komt en hoe het geproduceert wordt. En mijn angst wordt nog veel groter als het vlees van buiten de Eu komt, want als de prijzen hier voor de boer omhoog zouden gaan, haalt de retail het van ver en dan moet het aan de eisen van het producerende land voldoen en die eisen..... maakt niet uit als er voor het land maar verdient wordt.
  De oplossing is in ieder geval minder produceren, geen nieuwe megastallen en de garantie dat de nederlanse supermarkten in nederland volgens de nederlanse eisen hun vlees in en verkopen

 • no-profile-image

  Visha

  Laat de mensen in het land zien dat er ook boeren zijn die diervriendelijk zijn, zolang als dat niet gebeurt zal de prijs van het varkensvlees blijven zakken en terecht.
  De mensen willen dit niet meer, ze willen geen ziekmakend en bloedvlees meer.

 • no-profile-image

  Jonas

  visha, zoals jij het ziet kom je in een neerwaartse spiraal terecht: hoe minder we ontvangen voor varkensvlees (en dat is terecht volgens jou), hoe minder geld er overblijft om dier- en milieuvriendelijk te werken, want dat kost extra geld!

 • no-profile-image

  IK weet niet of ik het goed heb, maar volgens mij is er gewoon veel te veel aanbod van varkensvlees?

 • no-profile-image

  Jonas

  Als je 1 procent veel te veel vindt heb je gelijk ja.

 • no-profile-image

  varkensboer

  @ visha, beschouw ons aub niet als dierenbeulen, boeren hier zijn zo diervriendelijk als ze maar kunnen. als een mens niet graag dieren ziet, beslist hij ook niet om er te houden, laat staan om dan elke dag van de week in zijn stal te gaan werken. op intentensieve bedrijven elders in de wereld zijn de varkens een stuk minder welstellend dan bij ons (denk bvb aan het levend begraven van varkens in korea verledenweek, dit is toch duidelijk een weerspiegeling van de praktijken die in de stal ook niet zuiver zijn). natuurlijk kan je de situatie hier niet vergelijken met het übergelukkige varken op een extensief bedrijf, maar hier in nederland en belgië is deze vorm van bedrijfsvoering niet meer mogelijk, laat staan dat je hiermee een bevolking kan voeden op een efficiente manier. ik geef toe dat er verbeteringen mogelijk zijn, maar boeren zijn zeker bereid deze in hun bedrijf op te nemen, maar ze kunnen dit echter niet meer uit eigen zak betalen zoals vele andere maatregelen die de laatste jaren al werden doorgevoerd. ook moet u weten dat het eerst de consument is die moet kiezen voor diervriendelijk vlees, en dan pas kan de producent volgen. koop dus het diervriendelijke vlees, en wij volgen daarna met de aanpassingen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Je slaat de spijker op de kop, comma persoon. Er is teveel varkensvlees op de markt. Dat de productie omlaag moet is een no brainer. Maar hoe? Kijk, een stel naieve politici hier in Canada vond het een geweldig idee om boeren te betalen om de stallen leeg te laten staan, het aanbod op de markt te verkleinen en zo de prijs omhoog te krijgen. Dat zou prima gewerkt hebben als tegelijkertijd de import ook gereguleerd was. De import werd dus gewoon groter en de prijs bleef slecht. Dat is het mooie van een vrije wereldmarkt. De verwerkers en de handel zijn verzekerd van een constante aanvoer van door wereldwijde chronische overproductie goedkoop product. Je kunt de poot wel van het gas halen maar dan is er iemand anders elders in de wereld die weer gas bijgeeft. Zo kom je nooit uit het prijsdal totdat wereldwijd de vraag toeneemt. Ik houd het er op dat de politiek er alles aan gelegen is om (ten koste van de boeren) het voedsel zo goedkoop mogelijk te houden zodat de andere 97 procent van de bevolking niet de straat op gaat om ramen in te gooien.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.