Varkenshouderij

Foto & video 2117 x bekeken 3 reacties

Met nieuwe stal klaar voor 2013

Berto en Karin Keurntjes in Didam (Gld.) bouwden een nieuwe vleesvarkensstal om op hun bedrijf aan de eisen van de ammoniakwetgeving van 2013 te kunnen voldoen.

Foto

 • Berto (39) en Karin (37) Keurntjes hebben in Didam (Gld.) een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd voor 1.344 dieren. Door deze uitbreiding stijgt het aantal varkensplaatsen op de thuislocatie naar 3.800. In Wijnbergen, op enkele kilometers afstand, heeft de familie Keurntjes in twee stallen nog eens 1.300 varkensplaatsen. Ruim de helft van de varkens in Wijnbergen wordt gehouden in een huurstal. Bij het bedrijf hoort ook een kleine akkerbouwtak van 8 ha. Daarop verbouwt Keurntjes mais, dat wordt verwerkt tot CCM voor de varkens.
  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe vleesvarkensstal is 71 meter lang en 23 meter breed. De stal staat pal naast de A18, de autosnelweg van Zevenaar naar Varsseveld. „Bij de stalbouw moesten we rekening houden met de snelweg”, vertelt Berto Keurntjes. De stal staat daarom schuin achter de andere stallen op het bedrijf. Wanneer de stal in het verlengde van de andere stallen was gebouwd, dan was de minimale afstand tot de autosnelweg namelijk overschreden.

 • Een overzichtsfoto van het bedrijf. Berto Keurntjes nam het bedrijf in 2007 over van zijn ouders. Daarvoor zat hij 15 jaar met hen in maatschap. Op het bedrijf staan nu vier varkensstallen. De andere drie stallen zijn gebouwd in 1971, 1973 en 1996. Aan de stal uit 1996 is in 2006 een stuk bijgebouwd. In 1998 werd de stal in Wijnbergen gekocht. Sinds drie jaar wordt daar ook nog een stal gehuurd.

 • Met de nieuwe stal voldoet de familie Keurntjes aan de eisen van de ammoniakwetgeving van 2013. De varkenshouders zagen het niet zitten om daarvoor de bestaande stallen te renoveren. Ze besloten daarom een stal bij te bouwen. De 1.344 extra varkensplaatsen zijn precies genoeg om aan de strengere eisen te voldoen.

 • De lucht komt binnen via gaatjes in de damwand. De gaatjes zijn 2,7 millimeter breed.

 • Met behulp van kleppen, achter de damwand, kan Keurntjes extra lucht inlaten. Keurntjes kan de kleppen met een ketting open en dicht zetten.

 • Door deze ketting aan te trekken, gaat de klep achter de damwand open. Zo komt er extra lucht de stal binnen. Keurntjes verwacht dat hij hoofdzakelijk met minimumventilatie gaat werken. Wanneer de buitentemperatuur hoog oploopt, kan hij met behulp van de kleppen extra bijsturen.

 • Via zes buizen in de zijwand van de stal kan Keurntjes de mest uit de put pompen. De put onder de stal is 1,60 meter diep. De varkenshouder kan zo’n 1.800 kuub mest opslaan.

 • Een overzicht van een van de zes afdelingen in de stal. Iedere afdeling heeft zestien hokken. Per afdeling is plaats voor 224 varkens.

 • De vleesvarkensstal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Keurntjes koos voor witte kunststof wanden in combinatie met witte betonnen muren. Dat zorgt voor extra licht in de afdelingen. Via een raampje komt in iedere afdeling daglicht binnen. In combinatie met de extra tl-verlichting zorgt dat voor voldoende licht in de afdelingen.

 • Keurntjes koos voor gietijzeren roosters in de hokken. Gietijzer gaat niet alleen lang mee, Keurntjes verwacht ook dat deze roosters de mest beter doorlaten. „Ik heb mijn twijfels over betonnen roosters met een doorlaat van 18 millimeter”, vertelt Keurntjes. „Met brijvoer heb je bovendien een andere mestsubstantie, dat heeft ook meegespeeld in mijn keuze.”

 • De varkens krijgen brijvoer toegediend in een lange trog. Keurntjes voert al twintig jaar brijvoer aan zijn varkens. De varkenshouder gebruikt daarbij de volgende bijproducten: eiwitplus, biergist, CCM, stoomschillen, brood, patat/friet en Kröner, een tarwezetmeel. De nieuwe stal is aangesloten op de bestaande brijvoerinstallatie, die is voorzien van een voormenger. „In het verleden was er goed geld te verdienen met het voeren van brijvoer. De verschillen zijn een poosje heel klein geweest. Dat trekt nu weer bij”, zegt Berto Keurntjes.

 • Het speelmateriaal zorgt voor afleiding. De familie Keurntjes heeft veel meegeholpen met de bouw van de stal. Zo legden ze onder meer de gietijzeren roosters, plaatsten ze de kunststof stalinrichting en monteerden ze het speelmateriaal. De varkenshouders kregen veel hulp van familie en vrienden. „Al met al hebben we heel wat uurtjes meegeholpen”, vertelt Berto Keurntjes.

 • Boven de hokken hangen vernevelingsinstallaties.
  De eerste biggen worden op zaterdag 26 februari opgelegd. Keurntjes werkt met vaste vermeerderaars. De varkenshouder heeft vergevorderde plannen om in de nabije toekomst beren te gaan mesten. „Dat willen we zo snel mogelijk gaan doen.” De varkens worden geslacht door Vion.

 • Keurntjes heeft vanuit de centrale gang zicht op de varkens. De varkenshouders zag dit eerder bij verschillende collega’s. Voor het werkgemak en –plezier koos hij voor twee tussenraampjes per afdeling.

 • De vloeren in de afdelingen worden verwarmd volgens het Tichelmann-systeem.

 • Als achtervang heeft Keurntjes nog een kleine cv-ketel in de stal geplaatst, waarmee hij eventueel kan bijverwarmen.

 • Tot slot nog een foto van de ventilatoren, met daarachter het luchtkanaal. De lucht uit de afdelingen wordt gewassen door een chemische luchtwasser (95 procent reductie).
  De familie Keurntjes houdt op vrijdag 25 februari open dag aan de Korenweg 5a in Didam. Bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 18.00 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frank st.

  Dag Berto en Karin, succes met jullie nieuwe stal!!

 • no-profile-image

  Kaylee , Milan , Jarno , Demi

  Hallo oom Berto & tante Karin,
  De opendag was super gezellig en we hebben heerlijk gespeeld.Doen jullie de groetjes aan Desi & Renske.
  Kaylee & Milan den Ouden & ons vriendje/ vriendinnetje Jarno & Demi Derksen
  Nieuw-Wehl

 • no-profile-image

  Pascal Stevering

  gefeliciteerd met jullie nieuwe stal Berto en Karin. Lijkt goed met de eerste biggen erin.

Of registreer je om te kunnen reageren.